Eiropas muzeju balvai nominēts arī Latvijas mākslinieku veidots Azerbaidžānas muzejs

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panoramio.com

Balvai «Eiropas Gada muzejs 2015» (European Museum of the Year 2015) nominēts arī Jaunavas torņa muzejs Azerbaidžānā, kuru veidojis uzņēmums no Latvijas «Dd studio», pavēstīja uzņēmuma pārstāve Indra Krastiņa. Balvu piešķir Eiropas Muzeju forums, kas tiek organizēts Eiropas Padomes paspārnē. Nominantus izvirza īpaša ekspertu žūrija.

Jaunavas tornis ir Baku simbols un viens no pazīstamākajiem Azerbaidžānas arhitektūras pieminekļiem, kas ietilpst Baku vecpilsētas Ičerišeheras vēsturisko pieminekļu kompleksā, kuram piešķirts UNESCO Pasaules mantojuma statuss. Tornis ir leģendām apvīts, un viena no tām stāsta par jaunavu, kas nolēkusi no torņa, lai viņai nebūtu jākļūst par sievu vietējam valdniekam – no tā arī cēlies torņa nosaukums. Vēsturnieki tā arī nav spējuši vienoties, kādam nolūkam Jaunavas tornis ir uzcelts – vai tas ir bijis aizsargtornis, ugunspielūdzēju svētnīca vai observatorija.

«Dd studio» izveidojis muzeja jauno pastāvīgo ekspozīciju, kas izvietota torņa vēsturiskajās telpās astoņos stāvos. Tajā atspoguļota celtnes sarežģītā vēsture un daudzveidīgās interpretācijas, ļaujot apmeklētājiem pašiem nonākt pie savas versijas par torņa pagātni. Ekspozīcija veidota kā vienots māksliniecisks veselums, kurš harmoniski iekļaujas savā vidē – vēsturiskajos torņa mūros.

Muzeja ekspozīciju realizēja plaša speciālistu komanda - Jānis Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Ilze Zigerte, Artis Svece, Reinis Dzudzilo, Aiga Vaitkus, Krists Poreiters, Raivo Mužiks, Dagnija Putrāle, Indra Krastiņa, Kristaps Auziņš, Kristīne Kursiša, Kaspars Groševs, Krista Dzudzilo, Nils Jakrins, Dāvis Liekniņš, Konstantins Višņevskis, Darja Meļņikova, Ingus Druva, Ivars Putrišķis, Jānis Zvirgzds-Zvirgzdiņš, Raivo Karro, Jānis Šēnbergs, Valdis Celmiņš, Evita Vasiļjeva, Katrīna Čemme, Sanita Segliņa, Normunds Tauriņš, Arnis Mucenieks, Agris Dorbe, Gatis Dorbe, Mārtiņš Priedītis, Liene Mackus, Vilmārs Alksnītis un Dace Siatkovska.

Balvai «Eiropas Gada muzejs 2015» šogad nominēti 42 jauni muzeji no 21 valsts. Nominēto muzeju vidū ir, piemēram, Nīderlandes nacionālais mākslas muzejs «Rijksmuseum» Amsterdamā, Eiropas un Vidusjūras civilizācijas muzejs Marseļā un leģendārajam kuģim veltītais «Titānika» muzejs Belfāstā. Balvu pasniegs Eiropas Muzeju foruma ikgadējās sanāksmes laikā Glāzgovā maijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu