Melbārde: Raiņa un Aspazijas tekstos ietvertās idejas ir aktuālas arī mūsu laikmetā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: memorialiemuzeji.lv

Raiņa un Aspazijas tekstos ietvertās idejas ir aktuālas arī mūsu laikmetā, jo pašlaik vajadzīgas lielas idejas, konferencē «Aspazijas un Raiņa ceļš uz Latvijas valsti», kas veltīta abu dzejnieku 150. jubilejai, uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde. Viņa atzina, ka konferencei ir zīmīgs nosaukums ne tikai abu dzejnieku jubilejas kontekstā, savukārt viņu jubilejas iekļaušana UNESCO svinamo dienu kalendārā apliecina, ka viņu mūža veikums bijis lielāks tikai par lokālu kontekstu.

Kultūras ministre sacīja, ka Rainis un Aspazija daudzējādā ziņā bija mūsdienu cilvēki, vēl vairāk - viņu teksti dzīvo pāri laikam. «Aktuāli un dzīvotspējīgi ir ne paši teksti, bet tajos ietvertās idejas,» kas ir aktuālas arī 21.gadsimtā, jo mums vajadzīgas lielas idejas atbilstošai virzībai nākotnē, uzsvēra Melbārde.

Krišjāņa Barona bērēs Rainis teicis, ka «tauta var pastāvēt bez valsts, bet valsts bez tautas nav iedomājama», Rainim vienmēr bijis svarīgi stiprināt valsts gribu, piederību Latvijas valstij. Viņam bija arī patiesa savas valsts un tautas ideja. Melbārde atzina, ka arī pašlaik pienācis laiks atkal definēt savas valsts vērtības, simbolus.

Raiņa ideja, kas nozīmīga arī tagad, ir demokrātijā, sadarbībā, savstarpējā cieņā balstīta tautu līdzāspastāvēšana. Notikumi Parīzē, Kopenhāgenā, pašreizējā saspringtā ģeopolitiskā situācija apliecina, ka Eiropas valstu un tautu vienotība ieguvusi jaunu nozīmi, vērtību, teica Melbārde.

«Mūsu pienākums - lasīt Raiņa un Aspazijas uzrakstīto un saprast to,»

uzrunas noslēgumā uzsvēra kultūras ministre, paužot, ka mums ir sava valsts, brīnišķīga ideja, kuru sargāt un ar kuru kopā augt 21.gadsimtā.

Rainis un Aspazija Torņakalnā Dīķa ielas mājas dārzā, 1925. gads
Rainis un Aspazija Torņakalnā Dīķa ielas mājas dārzā, 1925. gads Foto: memorialiemuzeji.lv

Konference ir daļa no projekta «Jūrmala – Raiņa un Aspazijas pilsēta», kas visu gadu piedāvās dažādus pasākumus, svinot Raiņa un Aspazijas 150.jubileju. Tajā spriež par Aspazijas un Raiņa sabiedriski politisko un radošo darbību, kas ietekmēja arī nākamās neatkarīgās Latvijas valsts izveidošanos, kā arī tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, vai mūsdienās sekojam idejas aicinājumam un ko mums māca ģeopolitiskā situācija tagad.

Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā, kurā tiek iekļautas pasaules mērogā nozīmīgu notikumu gadskārtas, kas bijušas izšķirīgas svarīgu ideju virzībā, vai arī ievērojamu personību, kuras devušas būtisku ieguldījumu kultūras, izglītības, zinātnes un citu UNESCO mandāta jomu attīstībā, gadadienas.

Nacionālā kultūras padome vienojās 2015.gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu. Uz Latvijas teātra skatuvēm, koncertzālēs, bibliotēkās, universitātēs, muzejos un kultūras centros, kā arī ārvalstīs šogad būs pieejama daudzveidīga kultūras programma, kas aktualizēs Raiņa un Aspazijas ieguldījumu kultūrā. Jubilejas gada norišu kalendārs pieejams interneta vietnē www.aspazijarainis.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu