Brīvdabas muzejs aicina uz Lielās dienas svinībām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētdien, 22.martā, no plkst. 12:00 līdz 16:00 Brīvdabas muzejs aicina uz pavasara saulstāvju svētkiem - Lielo dienu. Pavasara atnākšanas svētki tiks svinēti Gadatirgus laukumā un Lībiešu sētā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties lielās un mazās šūpolēs, darboties olu krāsošanas darbnīcās, vizināties zirga mugurā, mēroties prasmē gan koka, gan vistu olu ripināšanā, kā arī iet rotaļās un sadziedāties ar folkloras kopām. Saskaņā ar tautas tradīcijām Lielā diena ir klāt tad, kad pirmo reizi šajā gadā diena ir kļuvusi garāka par nakti.

No 12:00 līdz 14:00 ar Lielās dienas svinēšanas tradīcijām iepazīstinās folkloras draugu kopa «Skandinieki». «Skandinieku» vadībā veiksim pavasara sveikšanas rituālus, gavilēsim putnu kalnā, iesvētīsim un pušķosim šūpoles, apdziedāsimies, iesim rotaļās un spēlēsim spēles, kā arī sacentīsimies dažādās izdarībās. Muzeja viesi tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus, dzīparus šūpoļu pušķošanai, olas ziedošanai un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai.

No 14:00 līdz 16:00 kopā ar folkloras kopu «Vīteri» no Rēzeknes rotaļājoties, dziedot un dancojot modināsim zemi un priecāsimies par pavasara atnākšanu.

Savukārt no plkst. 13:00 Priedes krogs apmeklētājiem piedāvās gardu bukstiņputru.

Pasākumā piedalīsies arī Brīvdabas muzeja amatnieki - tāsiķis Zvirbuļu Pēteris, pinēja Inta Lūse, adītāja Baiba Kabuce un pinumu meistars Juris Milčs. Kopā ar muzeja vecmeistaru Aldoni Baldiņu varēs spēlēt senās koka spēles.

Saskaņā ar tautas tradīcijām Lielā diena ir klāt tad, kad pirmo reizi šajā gadā diena ir kļuvusi garāka par nakti - iestājas pavasaris. Šogad astronomiskais pavasaris iestājas 20.martā, saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt veselas trīs dienas. Lielā diena, Lieldiena, Lieldienas - tie visi ir apzīmējumi, kas dainās lietoti pavasara saulgriežu svētku apzīmēšanai. Lieldienu svinēšanā svarīga vieta ir saullēkta sagaidīšanai tieši saulgriežu rītā. Tas savukārt nevar notikt bez mutes mazgāšanas pret rītiem tekošā strautā vai avotā. Līvu ciemos šis rīts aizsākas ar putnu saukšanu un modināšanu, tā arī mums Lībiešu sētā folkloras draugu kopa «Skandinieki» mācīs šos īpašos Lielās dienas rituālus.

Brīvdabas muzeja Galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Muzejs apmeklētājiem ziemas sezonā atvērts katru dienu no plkst. 10:00 līdz 17:00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu