Aicina uz Lielās dienas svinēšanu Rīgā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sagaidot pavasara saulgriežus, folkloras kopas šodien gaida iedzīvotājus uz Lielās dienas svinībām Arkādijas parkā un Līvu laukumā, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Pasākumu apmeklētāji tiks aicināti līdzdarboties tradicionālajos pavasara atnākšanas rituālos - saullēkta sagaidīšanā, kopīgā dziesmu dziedāšanā, šūpoļu pušķošanā, olu krāsošanā un ripināšanā, kā arī spēlēs un rotaļās.

Lielās dienas svinības sāksies agri no rīta, plkst.6, kad Arkādijas parkā ikviens interesents tiek gaidīts uz saules sveikšanas rituālu. Līdz pat plkst.8 folkloras kopu pavadībā pasākuma dalībnieki varēs iepazīt un piedalīties tradicionālajos, folklorā balstītajos auglības, veselības un skaistuma veicināšanas rituālos.

Savukārt no plkst.12 līdz pat plkst.16 pēcpusdienā iedzīvotāji gaidīti Līvu laukumā, kur Lielās dienas svinēšana notiks gan ar šūpoļu pušķošanu, šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, gan ar Lieldienu dziesmu dziedāšanu, kopīgām rotaļām un sadancošanos.

Lielās dienas sagaidīšanu un svinēšanu vadīs Rīgas folkloras kopas - «Grodi», «Garataka», «Vilcenes», «Dandari», «Berendejka» un Rīgas Danču klubs, kā arī Mālpils «Mālis» un Katlakalna «Rāmupe».

Lielās dienas svinību rīkotāji aicina pasākuma dalībniekus svētku noskaņas radīšanai paņemt līdzi pūpolus un izplaukušus bērzu zarus, kārklu šautriņas, vilnas dzīparus, dzērvenes, kā arī krāsainas dzijas pīnītes šūpoļu rotāšanai un, protams, krāsotas olas, lai varētu piedalīties Lieldienām raksturīgās spēlēs, rotaļās un olu kaujās.

Pavasara atnākšanu tautas tradīcijās iezīmē vairākas svinamās dienas - Ģertrūdes, Benedikta, Lielā un Māras diena.

Lielās dienas pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, tos rīko Latvijas Folkloras biedrība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu