Sāksies Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja projekts «Latvijas akmens sēkla Kastanjolai»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, sākot projektu «Latvijas akmens sēkla Kastanjolai», Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja vadītājs Ojārs Feldbergs kopā ar Talsu «Krūmu grupas» māksliniekiem apmeklēs Raiņa un Aspazijas dzimtās mājas - «Daukšas» Zaļenieku pagastā un «Tadenavu» Dunavas pagastā -, lai iegūtu akmens sēklas stādīšanas performancei Kastanjolā.

Kā informēja muzejā, ceļā sastaptajiem cilvēkiem būs iespēja nodot akmens sēklām savus vēstījumus.

11.aprīlī plkst.12 ikviens būs aicināts uz Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju, lai nodotu savu vēlējumu vai vēstījumu akmens sēklām, kuras 19.aprīlī tiks iestādītas dzejnieku otrajā dzimtenē - Kastanjolā.

Akmens sēklu stādīšanas akciju tēlnieks Feldbergs sāka 2007.gadā. Akmeņu stādīšana nozīmē ne tikai akmens kā sēklas fizisku iedēstīšanu zemē, bet arī garīgu rituālu, kurā piedalās dēstītājs. Pēc mākslinieka teiktā, stādot akmeni, ar to kopā tiek iestādītas arī idejas, vēlmes, vēstījumi, novēlējumi vai pateicības, kuras cilvēki iepriekš savās domās nodevuši akmens sēklai. Iestādot akmeni zemē, tajā pašā brīdī iecerētais tiek iestādīts arī katras projektā iesaistītās personas dvēselē. Atceroties un apdomājot ideju, kas tikusi iestādīta zemē kopā ar akmeni, stādījums tiek simboliski kopts, līdz ideja nobriest un īstenojas dzīvē.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs izveidots 1991.gadā bijušo Firkspedvāles un Briņķpedvāles muižu ēku apkārtnē, Sabiles apkārtnē. Muzejs ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un iekļauts īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskā teritorijā «Abavas ieleja». Muzeja koncepcija ir dabas ainavas, lauksaimniecības ainavas, kultūras mantojuma un mākslas integrācija vienotā vidē. Tā mērķis ir radīt vietu, kurā radoša doma varētu gan veidoties, gan realizēties saskaņā ar ainavisko vidi un rezultātā kļūt par šīs vides sastāvdaļu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu