Ceļvedis: Oskara īsfilmas, prozas lasījumi, mode

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.nesteoilakcija.lv

Ņemot vērā to, ka šī nedēļas nogale nebūs tik pavasarīgi silta un saulaina kā iepriekšējā, tā vismaz prognozē sinoptiķi, tādēļ iknedēļas ceļvedī liksim akcentu uz pasākumiem, kas notiek iekštelpās. Īpaši interesanta šī nedēļas nogale varētu būt kino cienītājiem. Uz lielajiem ekrāniem iznāk vairākas lielbudžeta filmas, taču arī mazākos kinoteātros kūsā dzīvība - kinoteātra «K Suns» telpās turpināsies otrais Rīgas Pasaules filmu festivāls, bet «Splendid Palace» demonstrēs ekskluzīvu šī gada Oskara balvai izvirzīto īsfilmu kolekciju.

«Habitus Baltija»

No 16. līdz 18. aprīlim Ķīpsalā notiek starptautiskais jauno modes mākslinieku konkurss «Habitus Baltija», kā arī starptautiskā tekstila industrijas izstāde, kuras ekspozīcijā – audumi, šūšanas piederumi un izejvielas. Apģērbi, trikotāža, izstrādājumi no ādas un kažokādas, apakšveļa, zeķes, apavi. Funkcionālais apģērbs, inovatīvi tekstilizstrādājumi un tehniskais tekstils. Mājas tekstils. Ražošanas iekārtas. Dizaineru autordarbi, modes aksesuāri, rokdarbi un radošās darbnīcas. Kāzu kleitas un aksesuāri. Modes skates, konkursi un konferences par aktuālām nozares tēmām. Apaļā galda diskusija un lietišķā kontaktbirža sadarbības veicināšanai - tas viss nedēļas nogalē Ķīpsalā.

17. aprīlī izstāde bērniem un viņu vecākiem «Bērnu pasaule 2015».

www.rigaexpo.lv

CIRKS

«Pasaules cirka dienās», kas Rīgas cirkā notiks līdz 26. aprīlim, varēs redzēt daudz dažādu dzīvnieku un dzīvnieciņu - zirgu, suņus, ponijus, papagaiļus un kazas. Cirka apmeklētāji varēs novērtēt Vācijas akrobāta Jurija Volodčenko un latviešu gaisa vingrotājas Daigas Vilciņas priekšnesumu. Tajā būs iekļauts triks, kurā zirgs uz četrām kājām leks pāri lecamauklai, kuru tur jātnieks.

Pasaules cirka diena aprīļa trešajā sestdienā visā pasaulē tiks svinēta jau sesto gadu. Svinot šos svētkus, Eiropas Cirka asociācija uzsver, ka cirks ir māksla, kas domāta miljoniem neatkarīgi no nacionalitātes, valodas un vecuma.

MUZEJOS, GALERIJĀS

Piektdien, 17. aprīlī, plkst.11 Latvijas Dabas muzeja 170 gadu jubilejas zīmē tiks atklāta ekspozīcija «Latvijas ģeoloģija». Muzejs ar jauno ekspozīciju «Latvijas ģeoloģija» sniegs iespēju apmeklētājam doties ģeoloģiskās izziņas ceļā un meklēt līdz pat simtiem miljonu gadu senas liecības par notikumiem Zemes vēsturē. Daudzveidīgais eksponātu klāsts papildina priekšstatu par teritorijas ģeoloģisko uzbūvi, derīgo izrakteņu izplatību un izmantošanas iespējām, bet tematiskie modeļi palīdz izprast dabas ģeoloģiskos procesus. Ekspozīcijas materiāli būs noderīgs informācijas avots dabaszinību un ģeogrāfijas skolotājiem, skolēniem un ikvienam interesentam.

Aivars Vilipsōns
Aivars Vilipsōns Foto: publicitātes

«Māksla XO» galerijā apskatāmas Helēnas Heinrihsones jaunāko gleznu izstāde «Dienasgrāmata».

Galerijā «Bastejs» apskatāma tekstilmākslinieka Egila Rozenberga darbu izstāde.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā apskatāma ikgadējā «Mākslas dienu izstāde».

Ojāra Vācieša muzejā apskatāma Vitālija Vinogradova fotoizstāde «Sajūtu māja», kas stāsta par Latvijas Neredzīgo bibliotēku un tās lasītajiem.

Mākslas un mūzikas galerijā-kafejnīcā «DAD cafe» apskatāma Markusa Gilborga fotogrāfiju izstāde «Baltic Dreams».

Galerijā «Pegazs» notiek Igo grafikas un zīmējumu izstāde «Kaimiņu dejas».

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas centrā apskatāma izstāžu cikla «Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture» septītā ekspozīcija, kurā aplūkojamas Miervalža Poļa gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma un Mūkusalas mākslas salona kolekcijas, kā arī jauni Viļņa Vītoliņa un Ievas Rubezes mākslas darbi.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā no 17. aprīļa līdz 14. maijam būs skatāma mākslinieku grupas «Klīga» izstāde «Borziņš». Mākslinieku grupā «Klīga» darbojas Līva Rutmane, Klāvs Upaciers un Inga Ģibiete. «Borziņš» būs otrā «Klīgas» izstāde, kas tiks veidota no pirmajā mākslinieku kopizstādē «cīeņa» radītajiem darbiem, izmantojot tos kā galveno materiālu. Uzsverot izstāžu atklāšanu otrškirīgo nozīmi, «Borziņa» aizklāšana notiks izstādes norises pēdējā dienā, 14. maijā, plkst.18.30.

IZRĀDES

Dailes teātra izrāžu skate

Līdz 19. aprīlim Dailes teātrī notiks izrāžu skate, sešās dienās piedāvājot noskatīties 17 profesionāļu un skatītāju atzinīgi novērtētas izrādes. Izrāžu skates mērķauditorija ir vietējie un ārvalstu teātra profesionāļi, kā arī ikviens teātra interesents. Dailes teātra izrāžu skates galvenais mērķis ir gūt novērtējumu, rast padomus un ierosmes tālākai darbībai, kā arī veidot dažādu valstu teātra profesionāļu auglīgu dialogu par aktuālām teātra tēmām. Lai īstenotu projektu, tiek veidoti izrāžu koncepcijas un satura tulkojumi angļu un krievu valodā, izrāžu portfolio ar plašu informāciju, kas atvieglotu izrāžu iekļaušanu arī festivālos vai viesizrādēs ārvalstu auditorijām. Galvenais uzdevums esot veidot teātra atpazīstamību arī ārvalstu teātra profesionāļu vidū.

«Bovarī kundze»
«Bovarī kundze» Foto: publicitātes

Joņeva «Bārdas» un «Bask@bols.lv»

18. aprīlī «Dirty Deal Teatro» pirmizrādi piedzīvos Jāņa Joņeva un Mārča Lāča melnā komēdija «Bārdas». Jaunais iestudējums vēstīs par vīriešiem un viņu attiecībām ar varu, tradīcijām un kompleksiem.

Savukārt 18., 19.aprīlī plkst. 19.00 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā «Zirgu pasts» notiks aktiera Riharda Jakovela monoizrāde «Bask@bols.lv», kas radīta kopdarbā ar režisoru Regnāru Vaivaru, - stāsts par sportu un cilvēkiem. Izrādes sākumā varonis ir jauns cilvēks, kam nākas veikt pirmo nopietno izvēli savā dzīvē: izšķirties starp naudas pelnīšanu vai talanta attīstīšanu. Pēc tam viņš pārtop par treneri, kas visu dzīvi ir veltījis basketbolam, nesaprasts un nodots, taču aizvien no jauna gatavs meklēt ideālo basketbola kombināciju.

KONCERTI

Metālmūzikas festivāls "Wacken Open Air"
Metālmūzikas festivāls "Wacken Open Air" Foto: publicitātes

17. aprīlī Rīgā, klubā «Melnā Piektdiena» (Rīgā, Brīvības ielā 193c) notiks konkursa «Wacken Metal Battle Latvia» pirmās atlases kārtas koncerts. Šoreiz par dalību festivālā sacentīsies Latvijas grupas «Oceanpath», «Eihshia», «Urskumug», «Legacy ID» un «Theatrum». Kā īpašie viesi ārpus konkursa koncertā uzstāsies black metal grupa no Turcijas – «Moribund Oblivion».

Turpat dienu vēlāk, 18. aprīlī notiks grupas «Neglected Fields» koncerts. Kopā ar viņiem uz skatuves kāps igauņu grupa «Horricane» un pašmāju «Legacy ID».

«Jūras vārtos» Ventspils Big Band koncertu sērija

Ventspilī, teātra nama «Jūras vārti» Jaunajā zālē 17. aprīlī plkst. 19 notiks pirmais koncertsērijas «Džems ar Ventspils bigbendu» jeb «Iepazīstot Big Band» koncerts ar saksofonista Ginta Pabērza piedalīšanos.

«Mona de Bo» koncertēs Rīgā un Valmierā

Piesakot jaunu albumu, eksperimentālā roka duets «Mona de Bo» kopā ar džeza pianistu Rūdolfu Macatu spēlēs vairākus koncertus: 17. aprīlī kopā ar grupu «Anna Kijevā» Valmierā, Tautas Harmonijas centrā, bet 18. un 19. aprīlī – Rīgā, Kaņepes Kultūras centrā. «Mona de Bo» atskaņos jauno materiālu, kā arī mūziku no iepriekšējiem albumiem «Nekavējies, šīs ir spēles ar tevi» un «Pag Pag».

Foto: publicitātes

Svētdien, 19. aprīlī plkst. 15 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē uz koncertu «Skan taures!» aicina pūtēju kvintets 5-atā! – Jānis Porietis (trompete, pikolotrompete, flīgelhorns), Edgars Švembergs (trompetes, flīgelhorns), Andris Ādamsons (mežrags), Sandis Bārdiņš (trombons), Roberts Brants (tuba). Koncertu vadīs Edgars Raginskis.

Programmā «Skan taures» savīsies gan vēsturiski izglītojošais elements, gan humors, gan arī vienkārši lieliska mūzika no operām, operetēm un mūzikliem.

Sestdien plkst. 18. Rīgas Krusta evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks sitaminstrumentālista Guntara Freiberga solokoncerts «Marimba d'amore» («Marimba mīlestībai»).

Svētdien plkst. 10 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā norisinās Ineses Galantes talantu konkursa fināls.

Turpinot vairāku gadu tradīciju, «I Love You» bārs un ierakstu izdevniecība iesaistīsies Neatkarīgo mūzikas veikalu dienas (Record Store Day) atzīmēšanā, kas 18. aprīlī norisināsies daudzviet pasaulē. Sestdien no plkst. 20 Vecrīgas bārā «I Love You» notiks divi koncerti. Pirmā uz skatuves kāps jaunā grupa «Cilvēks – Sapņotājs», kurai tā būs debija uz «I Love You» skatuves. Viņiem sekos Matīss Kļaviņš, kurš atskaņos dziesmas no sava tikko iznākušā EP.

LITERATŪRA

Literatūras gada balvas nominantu prozas lasījumi

Inga Ābele
Inga Ābele Foto: Latgales vēstniecības GORS publicitātes foto

Lasījumos piedalīsies spilgtāko 2014. gadā klajā laisto prozas un tulkojumu grāmatu autori - Inga Ābele, Pauls Bankovskis, Osvalds Zebris, Arno Jundze, īsprozas grāmatu debitantes - Daina Tabūna un Ilze Sperga, kā arī augstākās raudzes tulkotāji - Dace Deniņa un Jānis Krastiņš.

Pasākumu vadīs publicists Eduards Liniņš, par muzikālajām starpspēlēm rūpēsies mūziķis Jānis Ruņģis.

Ieeja pasākumā ikvienam interesentam būs bez maksas.

KINOTEĀTROS

No piektdienas, 17. aprīļa, kinoteātris «Splendid Palace» sāks demonstrēt ekskluzīvu šī gada Oskara balvai izvirzīto īsfilmu kolekciju nominācijā «spēles īsfilmas» jeb «short films». Māksla un cilvēcīgums apvienojumā ar aizkustinošiem stāstiem atklāsies piecās īsfilmās - «Aja», «Bugalū un Grems», «Sviesta lampa», «Parvane», kā arī ASV Kinoakadēmijas augstāko apbalvojumu ieguvusī īsfilma - «Telefona zvans».

No piektdienas, 17. aprīļa, Latvijas kinoteātros sāks rādīt Lielbritānijas zinātniskās fantastikas trilleri «Ex Machina», ASV komēdiju «Misija: Lielveikals Vegasā» ar Kevinu Džeimsu galvenajā lomā un asa sižeta trilleri «Nolaupītā 3» ar Liamu Nīsonu galvenajā lomā.

Savukārt, atvedot uz Rīgu labāko, kas pēdējos gados tapis etnogrāfiskajā kino, «Kino Bize» sadarbībā ar Tallinas Universitāti un Latvijas Antropologu biedrību četru dienu garumā rīko otro Rīgas Pasaules filmu festivālu. Kamēr kinoteātris «Kino Bize» vēl tikai tapsē savu jauno zāli sarkanā samtā, Rīgas Pasaules filmu festivāls no 16. līdz 19. aprīlim noritēs kinoteātra «K Suns» telpās.

Festivāla ietvaros tiks demonstrēti ne tikai 6 pilnmetrāžas un 4 īsformāta kinodarbi, bet notiks arī nozīmīgu vizuālo antropologu vieslekcijas un tikšanās ar dokumentālo filmu veidotājiem.

PAR VĒL CITĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM VARI UZZINĀT TVNET PASĀKUMU AFIŠĀ UN NOTIKUMU SADAĻĀ. TĀPAT ESI AICINĀTS KOMENTĀROS IETEIKT VĒL KĀDU PASĀKUMU ŠAJĀ NEDĒĻAS NOGALĒ!

Foto: www.nesteoilakcija.lv

www.nesteoilakcija.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu