Notiks tradicionālās Latgales podnieku dienas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien un 25. aprīlī Rēzeknē un Rēzeknes novadā norisināsies 35. Latgales podnieku dienu galvenie pasākumi

Šodien plkst.9 sāksies Atvērto durvju diena Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā. Stundu vēlāk - plkst. 10 - pie Rēzeknes pilskalna notiks reducētās jeb tā saucamās melnās keramikas cepļa atvēršana, bet plkst. 12 Latgales Kultūrvēstures muzejā sāksies kultūrizglītojošs seminārs.

Plkst. 17 Rēzeknes novada Maltas pagastā, Aivara un Vēsmas Ušpeļu darbnīcā «Malny Wylky», sāksies Latgales podnieku dienu keramikas cepļa kurināšana.

Pasākuma gaitā notiks podnieku paraugdemonstrējumi, būs iespēja izmēģināt trauku lipināšanu ar rokām, tiks kurināta eksperimentālā krāsns ar vēsturisko trauku atdarinājumiem Līgas Merginas vadībā. Viduslaiku izdarības pasākumā piedāvās biedrība «Kroma kolna bruoleste». Tāpat būs iespēja izmēģināt roku gleznošanā kopā ar mākslinieku apvienības «Viva» māksliniecēm, notiks biedrības «Latgolys golds» speķa degustācija, un tiks dedzināta Gundara Kozlovska ugunsskulptūra.

Sestdien, 25.aprīlī, plkst. 10 notiks keramikas cepļa atvēršana, bet plkst. 12 - Latgales kultūras pērles, rekonstruētās Lūznavas muižas ēkas un Latgales podnieku dienu izstādes atklāšana.

Izstādē ar pēdējā laikā darinātajiem keramikas traukiem piedalīsies Latgales podniecības meistari - būs skatāma krāšņi glazētā un niansēm bagātā tā saucamā melnā keramika, virpoti un lipināti trauki, ikdienā lietojamā un dekoratīvā keramika. Izstādē būs aplūkojamas arī Gundegas Rancānes gleznas, mākslinieku apvienības «Viva» gleznas, rotkaļa Riharda Cibļa rotaslietas un fotokluba «ARTērija» izstāde «Zemes brīnums».

Lūznavas muižā, kas 20.gadsimta sākumā bija slavena kā mākslinieku, mūziķu, literātu pulcēšanās vieta un pēc atjaunošanas ir atguvusi savu kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību, Latgales podnieku dienu izstāde būs apskatāma līdz 1.augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu