Rīgā notiks pirmais viesmīļu skrējiens

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2.maijā plkst. 13:00 Bastejkalnā, iezīmējot Pavasara Rīgas restorānu nedēļas tuvošanos, notiks pirmais viesmīļu skrējiens Latvijā. Šādas sacensības ir izplatīts veids viesmīļa profesijas popularizēšanai visā pasaulē. Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 40 viesmīļu, kas tērpušies to pārstāvēto restorānu raksturīgajās darba formās.

Viesmīļu skrējiena mērķis ir veikt noteiktu distanci pēc iespējas ātrāk. Lai arī šīs sacensības tiek dēvētas par skrējienu, vēsturiskie noteikumi paredz, ka skriešana ir aizliegta. Tas skaidrojams ar to, ka viesmīļi savā profesijā nekad nepārvietojas skriešus. Skrējiena dalībnieki trasē dosies, vienā rokā turot paplāti, uz kuras novietotas divas pilnas ūdens glāzes un atvērta ūdens pudele. Lai sacensību padarītu vēl interesantāku, viesmīļiem trasē būs jāpārvar arī vairāki šķēršļi un jāveic uzdevumi, piemēram, jāpārvietojas starp vairākiem tuvu novietotiem galdiņiem, pēc iespējas ātrāk jāatver pudele utt.

«Ierasti, tuvojoties Rīgas restorānu nedēļai, esam organizējuši dažādus pasākumus, kuru uzmanības centrā ir restorānu dvēseles - šefpavāri un to unikālās gatavošanas prasmes. Taču šoreiz ar viesmīļu skrējienu nolēmām pievērst uzmanību apkalpojošajam personālam. Daudzās Rietumeiropas valstīs viesmīļa profesija ir ļoti augstā godā un daudzi tajā nostrādā visu savu dzīvi, taču Latvijā tā lielākoties tiek uzskatīta par jauniešiem piemērotu pagaidu darba vietu. Šis stereotips ir tik ļoti iesakņojusies mūsu uztverē, ka nemaz nepamanām, ka tieši viesmīlim ir jābūt ar labām komunikācijas spējām, jāsagaida viesi ar smaidu, jāpārvalda vairākas valodas, kā arī jāpārzina vīna un ēdiena pasaules sīkākās nianses,» skaidro Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes locekle Vita Jermoloviča.

Kā jau minēts, viesmīļu skrējiens ir ļoti populārs visā pasaulē. Tā pirmsākumi meklējami 20.gadsimta sākumā Francijā, kur to dēvē par «course de garcons de cafe». Skrējiena mērķis bija popularizēt viesmīļa profesiju Parīzē. Mūsdienās šādi skrējieni notiek vairāk nekā 53 pasaules valstīs, to skaitā ASV, Japānā, Beļģijā, Argentīnā u.c.

Viesmīļu skrējiens iezīmēs Pavasara Rīgas restorānu nedēļu, kas šogad notiks no 11. līdz 17. maijam un kurā piedalīsies 38 restorāni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu