Palangā pēc restaurācijas atkal atvērts Dzintara muzejs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Palangā šajā nedēļas nogalē pēc restaurācijas ar virkni saistošu pasākumu apmeklētājiem atkal ver durvis slavenais Dzintara muzejs. Te svinīgi tiks iedegta vēsturiskā laterna pie muzeja ieejas un iestādīta rožu aleja, muzeja darbinieki stāstīs par jaunajām ekspozīcijām un iepazīstinās ar jaunajām izstāžu un kultūras pasākumu telpām.

1897.gadā celtajā un rūpīgi restaurētajā grāfu Tiškeviču pilī atjaunots vēsturiskais interjers un ierīkotas jaunas ekspozīcijas, izveidots Baltijas jūras valstu kultūras tikšanos un mākslas pasākumu centrs, ierīkota moderna konferenču zāle. No šā brīža muzejs ērti pieejams arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Atklāšanas programma paredzēta trim dienām - piektdiena veltīta vēsturei, sestdiena - mākslai un svētdiena - dzintaram. Visas trīs dienas muzeja ciemiņi aicināti draudzīgā gaisotnē tikties un runāties ar ekspozīciju veidotājiem, vēsturniekiem un māksliniekiem, kā arī piedalīties mūzikas, dzejas un memuāru literatūras pasākumos un ekskursijās. Ģimenes ar bērniem tiks gaidītas uz izglītojošiem pasākumiem.

Muzeja pirmajā stāvā aplūkojami aptuveni 300 autentiski eksponāti - mēbeles, gleznas, gobelēni, porcelāna un sudraba trauki. Otrajā stāvā 86 jaunās, no iekšpuses izgaismotās vitrīnās un stendos izvietota viena no bagātākajām dzintara ekspozīcijām Eiropā. Šobrīd apskatāmi 6500 dažāda lieluma dzintari - aptuveni par 1000 vairāk nekā iepriekšējā ekspozīcijā pirms restaurācijas. Kopumā muzeja fondos glabājas aptuveni 30 000 eksponātu.

Kā pastāstījusi Palangas muzeja pasākumu koordinatore Regīna Makauskiene, muzejs ar savu dzintara ieslēgumu kolekciju, kurā ir aptuveni 15 000 eksponātu, pasaulē ierindojas šāda veida muzeju pirmajā trijniekā, bet īpaši unikāls ir viens no tiem - pirms 50 miljoniem gadu dzintarā sastingusi aizvēsturiska ķirzaka. Kopumā pasaulē zināmi tikai septiņi līdzīgi atradumi. Te apskatāma arī bagātīga dzintara izstrādājumu kolekcija.

Muzeja restaurācija veikta par Eiropas Savienības un Lietuvas valsts līdzekļiem.

Pēc restaurācijas Palangas Dzintara muzejs varēs uzņemt aptuveni 100 000 apmeklētāju gadā. Tā atvēršanu visvairāk gaidījušas aģentūras, kas organizē ekskursijas kruīzu kuģu pasažieriem - pērn Lietuvu šādos kuģos apmeklēja vairāk nekā 50 000 tūristu.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu