Kaimiņu diena Kalnciema kvartālā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

23. maijā Daugavas kreisajā krastā norisināsies KAIMIŅU DIENA, Kalnciema kvartālā vienkopus pulcējot interesantākos, tuvākos, tālākos, zināmākos un noslēpumainākos Pārdaugavas iedzīvotājus, piedāvājot gan raibu tirdziņu, gan pašu apkaimes cilvēku veidotu kultūras pasākumu programmu, ar savām iniciatīvām veidojot savus apkaimes svētkus.

23. maija pasākumu programmā plānots kaimiņu koncerts, dejas, jogas nodarbība, darbnīcas pieaugušajiem un bērniem, ekskursijas pa Āgenskalnu aizraujoša gida pavadībā, zemnieku un amatnieku tirgus u.c. norises, kuras balstīsies pašu apkaimes iedzīvotāju iniciatīvās, lai padarītu šos svētkus par «savējiem» un, iespējams, sāktu jaunu, ilggadēju vietējās apkaimes tradīciju.

Kaimiņiem padomā

10.00 – 16.00 Latvijas zemnieku un amatnieku tirgus.

10.00 – 16.00 «Pagalma sarunas». Izstāžu galerijā Manislingi.lv atpūtas stūrītis jaunajiem vecākiem, bezmaksas konsultācijas par bērna nēsāšanu slingā pie sertificētām konsultantēm.

10.00 – 16.00 «Rotaļas sētā». Uz brīvdabas skatuves Kalnciema kvartāla kaimiņu – mājīgās viesnīcas «2 Wheels» fotostūrītis īstā blakusvāģī un radošā darbnīca bērniem.

11.00 «Izlocīt kauliņus». Saulainajā un mājīgajā Vīnu veikala zālē hatha jogas nodarbība kopā ar Pārdaugavas kaimiņu – pasniedzēju Timu Nilsenu (Tim Nielsen). Ieeja – 7 eiro. Līdzi jāņem savs jogas paklājiņš vai matracis. N.B.! Nodarbība notiks angļu valodā.

11.00 – 14.00 «Rotaļas sētā». Bērnu «baseinā» radošā darbnīca bērniem «Kaimiņu nams».

12.00 Ielu ekskursija «Pārdaugavas koka arhitektūras maršruts» gides Ingas Karlštrēmas pavadībā. Dalības maksa – 10 eiro (biļetes iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv).

13.00 Vīnu veikala zālē «Kaimiņu mūzika». Rīgas doma kora skolas audzēkņu koncerts: vokālistu, instrumentālistu un džeza nodaļas audzēkņu akustiskā uzstāšanās;

14.00 «Kaimiņi dejo». Uz brīvdabas skatuves Pārdaugavas kaimiņu – Rīgas Bērnu Capoeiras studijas priekšnesums.

Ekskursija «Pārdaugavas koka arhitektūras maršruts» 2015. gada 23. maijā 12:00.

Pārdaugavas koka arhitektūras maršruts piedāvā ikvienam interesentam iepazīties ar Rīgas priekšpilsētām tik raksturīgo koka apbūvi un tās attīstību, sākot ar skraju un savrupu guļbūvju muižiņu būvniecību 17. un 18. gadsimtā, līdz koka dzīvojamo ēku ziedu laikiem 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā, kad tās īsā laika posmā cita pēc citas tika uzslietas kā koka karkasa būves, fasādēs citējot klasicismu, nacionālo romantismu un šveiciešu stilu.

Jāatzīmē, ka Rīgā koka arhitektūra bija un joprojām ir sastopama vairāk nekā jebkurā citā Eiropas pilsētā. 19. gadsimtā Rīga bija koka pilsēta ar akmens sirdi, un priekšpilsētās kopumā tolaik bija ap 12 000 koka ēku; šodien no tām saglabājušās 4000, tādēļ pastaigā interesenti tiek informēti par tiem priekšnoteikumiem, kas ne vien kalpoja koka ēku celtniecības izplatībai priekšpilsētās, bet arī nodrošināja to saglabāšanos līdz mūsdienām. Maršruta ietvaros atklājas arī tie izaicinājumi, ar kādiem koka arhitektūrai nācies saskarties vēl 1990. gados, kā arī tas, kā pēdējo 15 gadu laikā pamazām ir mainījušies rīdzinieku priekšstati par dzīvi koka mājās. Pārdaugavas iedzīvotāji šodien ir lepni par šo vēstures un kultūras mantojumu, kas veido būtisku pilsētas identitātes daļu un atklājas ik uz soļa pastaigas laikā.

Ekskursijas dalībniekiem būs iespēja arī apmeklēt atjaunošanas procesā esošo koka ēku Kalnciema ielā 33, nr. 2, kas 2015. gada rudenī vērs durvis apmeklētājiem kā «Koka arhitektūras centrs «Kalnciema kvartāls»».

Ekskursiju vada mākslas zinātniece un RISEBA lektore Inga Karlštrēma. Ekskursijas garums 1,5 h. Cena 10 EUR personai. Biļetes iegādājamas iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv un uz vietas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu