Dziesmu svētku noslēguma koncerta koncepciju veidos Klišāns, deju uzveduma - Ērglis un Purviņš

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Deju lieluzveduma māksliniecisko koncepciju izstrādās mākslinieciskie vadītāji Jānis Ērglis un Jānis Purviņš, režisors Elmārs Seņkovs un scenogrāfs Reinis Suhanovs, savukārt noslēguma koncerta māksliniecisko koncepciju veidos mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns, režisors Uģis Brikmanis un scenogrāfs Aigars Ozoliņš, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Inga Bika.

«Izveidojot deju lieluzvedumu «Māras zeme», vēlamies vēlreiz caur deju izprast, novērtēt un iemīlēt sev apkārt visu laiku esošas un sen zināmas lietas, tās saudzēt un celt cieņā,» par savu redzējumu stāsta 2018.gada Deju lieluzveduma piedāvātās koncepcijas autori.

«Dziesmu svētku noslēguma koncertā vēlamies atjaunot pirmreizīgā brīnuma atskārsmi par kopības spēku, dziesmas īsteno varu, mūzikas, dabas un cilvēka vienotību, latvju valodas un dziesmu patieso skaistumu, tādējādi ļaujot svētku dalībniekiem un Latvijai piederīgajiem no jauna iemīlēt Dziesmu svētkus un Latviju, kas arī būtu vislabākā dāvana valsts simtgadē,» norāda noslēguma koncerta koncepcijas radošā grupa.

2015.gada martā LNKC izsludināja konkursu par tiesībām izstrādāt 2018.gada Dziesmu un deju svētku lielāko pasākumu mākslinieciskās koncepcijas. Tika meklētas radošās grupas, kuru sastāvā ir viens vai divi mākslinieciskie vadītāji, režisors un scenogrāfs. Izvērtēšanā tika analizēta pieteikuma iesniedzēja motivācija piedalīties svētku veidošanā, redzējums par pasākumu, kā arī radošās grupas dalībnieku pieredze dziesmu un deju svētku liela mēroga pasākumu rīkošanā Latvijā un ārvalstīs.

Konkursā par tiesībām izstrādāt noslēguma koncerta koncepciju tika saņemti pieci pieteikumi, no kuriem konkursa otrajai kārtai tika izvirzīti divi. Savukārt konkursā par tiesībām izstrādāt Deju lieluzveduma koncepciju saņemts viens pieteikums, kurš arī tika virzīts konkursa otrajai kārtai.

Deju lieluzveduma koncepcijai iesniegtos pieteikumus vērtēja komponists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesors Juris Karlsons, diriģents, Dziesmu un deju svētku virsdiriģents, JVLMA asociētais profesors Sigvards Kļava, komponiste, Dziesmu un deju svētku un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes locekle, JVLMA profesore Selga Mence, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, profesore Rūta Muktupāvela, Dziesmu un deju svētku virsdiriģents, Dziesmu un deju svētku padomes un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes loceklis, LNKC Koru nozares konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, kā arī JVLMA asociētais profesors Romāns Vanags un dzejniece Inese Zandere.

Savukārt priekšlikumus noslēguma koncerta koncepcijai vērtēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre, Dziesmu un deju svētku padomes locekle Dagnija Baltiņa, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dagmāra Beitnere, horeogrāfe, dejas pedagoģe, Dziesmu un deju svētku virsvadītāja, LNKC Deju nozares konsultatīvās padomes priekšsēdētāja, Valsts izglītības satura centra vecākā referente dejas mākslas jautājumos Zanda Mūrniece, horeogrāfe, Dziesmu un deju svētku virsvadītāja, LNKC Deju nozares konsultatīvās padomes locekle Iveta Pētersone-Lazdāne, teātra zinātnieks, režisors, LNKC Amatierteātru nozares konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš, horeogrāfe, dejas pedagoģe, Dziesmu un deju svētku Goda virsvadītāja, Dziesmu un deju svētku padomes un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes locekle, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas profesore Rita Spalva, kā arī Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos Dace Vilsone.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu