Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē Latvijas pārstāvji ieguvuši divas zelta medaļas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Prāgas Kvadriennāles publicitātes foto

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē Latvijas pārstāvji ieguvuši divas zelta medaļas un vienu speciālbalvu, pavēstīja Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa, informējot, ka Latvijas nacionālā ekspozīcija tika nominēta balvai «Zelta Triga», kas ir lielākais panākums, kopš Latvija piedalās kvadriennālē. Kopumā starptautiska žūrija sadalīja zelta medaļas 14 kategorijās un piešķīra galveno balvu «Zelta Triga» par labāko ekspozīciju, kā arī vairākas speciālbalvas.

Latvijas nacionālā ekspozīcija «Pakļaušanās», kuras autors ir režisors Vladislavs Nastavševs, bet kuratore – Laiviņa, saņēma zelta medaļu par kopējo izrādes scenogrāfiju. Latvijas nacionālās ekspozīcijas pamatā šogad ir Nastavševa scenogrāfija izrādei «Jūlijas jaunkundze», kas 2012. gadā iestudēta Valmieras teātrī.

Ekspozīcija «Pakļaušanās» spēcīgajā 65 valstu konkurencē kopā ar Somijas un Igaunijas izstādēm tika nominēta Prāgas kvadriennāles galvenajai balvai «Zelta Triga». Balvu ieguva Igaunijas izstāde «Vienotā Igaunija» (autori – Tīts Ojaso, Enelisa Sempere, NO 99).

Otru zelta medaļu saņēma Latvijas studentu izstāde «Sākums», kuras kurators ir Andris Freibergs, iekārtojuma autore – Monika Pormale, bet darbu autori – Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Scenogrāfijas nodaļas studenti Māra Broka, Anna Ansone, Līva Puļķe, Einārs Timma, Dace Pudāne, Gerda Šadurska, Liene Pavlovska, Rūdolfs Baltiņš, Evija Pintāne un jaunais scenogrāfs Reinis Dzudzilo. Visi izstādes darbu autori tika atzīti par daudzsološākajiem jaunajiem scenogrāfijas talantiem. Žūrija uzsvēra, ka Latvijas studentu izstāde atspoguļo mācīšanās procesa jēgu un atklāj ceļu no pirmā gada līdz maģistram skaidri definētā pedagoģiskā vidē.

Foto: Prāgas Kvadriennāles publicitātes foto

Prāgas kvadriennāles rīkotāji šogad pirmo reizi piešķīra Scenogrāfijas skolotāja balvu, un to saņēma izcilais latviešu scenogrāfs un LMA Scenogrāfijas nodaļas profesors Andris Freibergs. Balva piešķirta par darbu, kas iedvesmojis scenogrāfu paaudzes. Par godu šim notikumam 22.jūnijā Prāgā notika Anitas Vanagas lekcija par Freiberga darbu un publikas saruna ar Freibergu.

Kvadriennāles starptautiskajā žūrijā šogad strādāja «Teatro da Vertigem» mākslinieciskais direktors un pasniedzējs Antonio Arauho (Brazīlija), māksliniece un režisore Kirstena Delholma (Dānija), scenogrāfe un kostīmu māksliniece Eloiza Kazana (Meksika / Horvātija), scenogrāfs un režisors Dmitrijs Krimovs (Krievija), arhitekts, scenogrāfs un teorētiķis Radivoje Dinulovičs (Serbija), Līdsas Universitātes scenogrāfijas profesore Džoslina Makineja (Lielbritānija), video māksliniece un scenogrāfe Katrīna Neiburga (Latvija), scenogrāfs un režisors Dominiks Hubers (Šveice), scenogrāfe un režisore Kamila Polivkova (Čehija).

Latvijas dalību Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē nodrošina Latvijas Jaunā teātra institūts, abas izstādes ir apskatāmas līdz 28. jūnijam Prāgā, Kafkas laukumā 3.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu