Ieskandinās starptautisko folkloras festivālu «Baltica 2015»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

No šodienas trejdeviņos ieskaņas pasākumos visos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados tiks ieskandināts starptautiskais folkloras festivāls «Baltica 2015».

«Līdzīgi kā reiz ļaudis stiprināja savu vienotības izjūtu akcijā «Baltijas ceļš», šo ieskaņas pasākumu laikā vairāk nekā 3500 Latvijas folkloras kopu dalībnieku vienosies dziesmā «Tēvu tēvi laipas met, bērnu bērni izlaipos. Tā bērniņi laipojat, ka pietika mūžiņam!«» stāstīja «Baltica 2015» ieskaņas pasākumu projekta vadītājs Pēteris Jansons.

Ieskaņas pasākumu mērķis ir atgādināt par festivāla nozīmību kultūras un sabiedrisko procesu kontekstā. Kā stāstīja organizatori, stiprinot etniskās identitātes izjūtu cilvēkos, folkloras festivāls «Baltica» veicinājis sabiedrības vienotību gan Latvijas, gan visu triju Baltijas valstu mērogā. Tāpat tas ir nodrošinājis tradicionālās kultūras popularitāti sabiedrībā. Pirmajā festivālā 1988.gadā Latvijā piedalījās 28 folkloras kopas, šogad - 204 kopas no Latvijas, 10 ārvalstu un četras ārvalstu latviešu kopas.

Ieskaņas pasākumi notiks visos Latvijas etnogrāfiskajos novados. Kurzemē pasākumi notiks Rucavā, Liepājā, Ventspilī, Dundagā, Saldū, Kuldīgā un Kazdangā. Sēlijas un Zemgales novadu kopas festivālu daudzinās Dignājā, Iecavā, Jelgavā un Katlakalnā. Vidzemes kopas pulcēsies Valkā, Smiltenē, Madonā, Ļaudonā, Koknesē, Ogrē, Carnikavā un Saulkrastos. Skaitliski viskuplākie solās būt Latgales sarīkojumi, kas notiks Krāslavā, Daugavpilī, Preiļos, Balvu novada Briežuciemā, Ludzā, Viļakas novadā, Dricānos un Līvānos.

Katra kopa ieskaņas pasākumā saņems festivāla zīmi - uz lina dreļļa auduma iespiestu festivāla logotipu ar katram novadam atbilstošu, cimdu rakstos sakņotu raksta joslu. Zīmes dizainu izstrādājis Latvijas festivāla «Baltica» zīmes autors mākslinieks Valdis Celms.

Ieskaņas pasākumus rīko tradicionālās kultūras biedrība «Aprika» sadarbībā ar LNKC un Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām. Pasākumus atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu