"Dauderu» muzejam 25 gadu jubileja

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNVM krājums

Pagājuši 25 gadi, kopš «Dauderu» namā atklāts muzejs. Šodien, 27. jūnijā, no plkst. 14.00 «Dauderos» tiks atzīmēta muzeja pastāvēšanas 25 gadu jubileja. Interesenti varēs noklausīties vēsturnieka Ērika Jēkabsona lekciju par Kārli Ulmani, kā arī gida pavadībā doties aplūkot muzeja ekspozīcijas. Būs svētku koncerts, kolēģu, draugu un sadarbības partneru priekšnesumi un svētku runas, noslēgumā – lielās svētku tortes baudīšana. Svinību norisēs piedalīsies arī muzeja izveidotājs Gaidis Graudiņš.

Trimdā dzīvojošais latvietis Gaidis Graudiņš 80. gadu otrās puses Atmodas procesu ietekmēts Latvijas sabiedrībai nodeva savu kolekciju, kuru ap 1958. gadu bija sācis veidot Vācijā, vēloties, lai tautiešiem trimdā nezustu atmiņas par Latviju un varētu arī cittautiešiem parādīt latviešu kultūras liecības.

1988. gadā Rīgā apmeklējis izstādi «Latvija starp diviem pasaules kariem» toreizējā Latvijas Vēstures muzejā, Gaidis Graudiņš uzsāka sarunas ar Kultūras ministriju par kolekcijas nodošanu Latvijai. Sarkandaugavā tika atrasta atbilstoša ēka – agrākā villa «Waldschlösschen», kas 1937. – 1940. gadā bija Latvijas Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence «Dauderi». Padomju laikā ēkai vairākkārt bija mainījušies īpašnieki, un tā bija ļoti nolaista.

1990. gada 1. martā spēkā stājās lēmums par Latvijas Kultūras muzeja «Dauderi» izveidošanu. Sākās ēkas restaurācija un nolaistās, degradētās vides sakopšana. Darbus veica LPSR Valsts Kultūras komitejas Zinātniskās restaurācijas pārvalde Sergeja Meierovica vadībā.

1990. gada 27. jūnijā XX Vispārējo latviešu dziesmu svētku laikā Latvijas Kultūras muzejs «Dauderi» tika atklāts – sākotnēji kā Mākslas muzeju apvienības sastāvdaļa, vēlākos gados tas darbojās kā patstāvīgs muzejs. Krājuma kodolu veido ap 7000 priekšmetu no G. Graudiņa kolekcijas, kas lielākoties ir 20. gs. 20. – 30. gadu Latvijas vēstures liecības.

Kopš 2010. gada 1. janvāra «Dauderi» ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu