Melbārde: Cēsis ir pozitīvs piemērs, kā ar reģionālo kultūrpolitiku attīstīt pilsētu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kultūras norises ir nepieciešamas ne tikai Rīgā, bet arī ārpus galvaspilsētas, un Cēsis ir pozitīvs piemērs reģionālās kultūrpolitikas veidošanā, otrdien medijiem sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. Ministre atzina, ka, pateicoties kultūrtelpas attīstībai un veiksmīgi izveidotajam pilsētas laikmetīgajam tēlam, Cēsis piesaista arvien vairāk jaunu cilvēku, kas izvēlas šo pilsētu par savu dzīvesvietu.

«Arvien vairāk dzirdam par jauniem cilvēkiem, kas izvēlas dzīvot Cēsīs. Ja ir daudzveidīga vibrējoša kultūrtelpa, tad jauni, spēcīgi cilvēki izvēlas tur dzīvot, un tas pozitīvi iespaido pilsētas attīstību. Cēsis ir viena no reģionālās politikas un kultūrpolitikas pērlēm,» sacīja Melbārde.

Arī Cēsu mākslas festivāla «Cēsis 2015» direktors Juris Žagars uzsvēra - lai pilsēta attīstītos un piesaistītu inteliģentus cilvēkus, primāri ir jādomā par to, lai tiktu nodrošināta kvalitatīva kultūras dzīve. To festivāla organizatori Cēsīs veicinot jau devīto gadu pēc kārtas.

Šogad festivālā piedalīsies 12 starptautiski mākslinieki Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Vācijas, Norvēģijas, Latvijas un citām valstīm, būs skatāma Baltijas un Ziemeļeiropas laikmetīgās mākslas izstāde «Tālas noskaņas zilā vakarā», laikmetīgās arhitektūras izstāde «Nordic ID», performance «Mūsu sociāldemokrātiskie ķermeņi», kinorežisora Jāņa Putniņa veidotā avangarda filmu programma «Ziemeļi», Valentīnas Freimanes Zviedrijas kino klasikas programma, kā arī Jaunā Rīgas teātra izrāde «Ziedonis un Visums», Liepājas teātra izrāde «1984», Dailes teātra izrāde «Equus» un Latvijas Nacionālā teātra izrādes «Antigone» un «Prāts».

Festivāla unikālais piedāvājums būs vērienīgais skaņas un gaismas notikums – Gustava Mālera Trešās simfonijas atskaņojums Cēsu pils parkā 17. jūlijā.

Mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina norādīja, ka

ar festivālu organizatori vēlas nedaudz «plūst pret straumi»

, klausītājiem parādot to, kas daudziem nav tik ierasts, - laikmetīgo mākslu un akadēmisko mūziku.

Kultūras ministre Dace Melbārde (no kreisās) un mūzikas programmas vadītāji Indra Lūkina sarunājas pirms preses konferences par mākslas festivālu "Cēsis 2015" fonda "Mākslai vajag telpu" "Vasaras mājā"
Kultūras ministre Dace Melbārde (no kreisās) un mūzikas programmas vadītāji Indra Lūkina sarunājas pirms preses konferences par mākslas festivālu "Cēsis 2015" fonda "Mākslai vajag telpu" "Vasaras mājā" Foto: LETA

Kaut arī Cēsu koncertzālē ir paredzēta atsevišķa mūzikas programma, tomēr organizatori vēlas parādīt, ka mūzika var skanēt arī neierastākās vietās. Festivāla laikā Dānijas kamermūzikas ansamblis «Cariona» uzstāsies Cēsu pils klētī, savukārt kocertprogramma par godu Rainim un Aspazijai norisināsies Cēsu tirgus puķu paviljonā. Tas tiks atbilstoši iekārtots, lai mūzika nezaudētu savu kvalitāti, piebilda Lūkina.

Kā ziņots, Cēsīs no 3.jūlija līdz 9.augustam norisināsies mākslas festivāls «Cēsis 2015», kura uzmanības centrā būs Ziemeļvalstis, to identitātes meklējumi un atklājumi mākslā, mūzikā, kino un arhitektūrā. Festivāla programmā būs iekļautas vairāk nekā 20 kultūras norises, ar kurām detalizētāk var iepazīties mājaslapā «www.cesufestivals.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu