Mediķi aicina Dziesmu un deju svētku dalībniekus saudzēt veselību

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekus saudzēt veselību svētku laikā un nepieciešamības gadījumā vērsties pēc palīdzības. Kā informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša, mediķi aicina katra kolektīva atbildīgo pārrunāt ar bērniem, kā rīkoties, ja mēģinājumu un svētku norises laikā vai atpūtas brīdī pilsētā bērnam rodas kādas veselības problēmas, lai viņš zina, kā tādā situācijā rīkoties.

Tāpat bērnam jāzina savas grupas atbildīgais, pie kura vērsties ar dažādiem jautājumiem, tai skaitā par veselību. Atbildīgajam ir jāpārliecinās, ka bērns zina un ir saglabājis kontaktus, lai nepieciešamības gadījumā var tos izmantot.

Jāpārliecinās, ka bērns ir iegaumējis un atceras svarīgus datus, piemēram, kolektīva nosaukumu, apmešanās vietu un citus.

Savukārt, ja bērna saslimšanai saasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, NMPD iesaka pie identifikācijas kartes bērnam līdzi nēsāt zīmīti, kurā norādīts bērna vārds, uzvārds un saslimšana, ar kuru slimo, un zāles, kādas lieto šobrīd.

Dalībniekiem tiek ieteikts vilkt laikapstākļiem piemērotu apģērbu, kā arī uz mēģinājumiem paņemt līdzi rezerves krekliņu, ko pārvilkt pēc fiziskas slodzes, jo, staigājot mitrā apģērbā, ir lielāka iespēja saaukstēties. Tāpat mediķi iesaka ilgstoši neuzturēties caurvējā.

Atklātā saulē nepieciešams lietot galvassegu un saules aizsargkrēmu, kā arī karstajā laikā dalībnieki tiek aicināti atveldzēties ar vēsu, viegli mineralizētu ūdeni, nevis ar saldinātām limonādēm un enerģijas dzērieniem.

Ja rodas nogurums, mediķi iesaka iet ēnā un atpūsties. Savukārt, lai pasargātu sevi no lietus, nepieciešams līdzi ņemt lietusmēteli.

Mediķi arī atgādina ievērot personīgo higiēnu un mazgāt rokas, uzmanīties no indīgo kukaiņu dzēlieniem, uzturoties zaļajā zonā, lietot ērces atbaidošus līdzekļus un pēc mēģinājumiem vai pastaigas rūpīgi pārbaudīt, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču.

Ja ārsts ir izrakstījis medikamentus, kuri jālieto regulāri, tos nepieciešams ņemt līdzi pietiekamā daudzumā un lietot precīzi, kā norādījis ārsts. Tāpat mediķi aicina atvēlēt pietiekamu laiku miegam, lai atgūtu spēkus, enerģiju un varētu izbaudīt svētkus.

Mediķi atgādina - ja mēģinājumu vai svētku pasākumu laikā bērns nejūtas labi, pasliktinās pašsajūta vai gūta trauma, nekavējoties jāmeklē palīdzība kādā no medicīniskajiem punktiem.

Pirmās palīdzības punktos varēs saņemt palīdzību vienkāršākos gadījumos, piemēram, nobrāzumu, uzberztu tulznu, sīku brūču apstrādes, galvassāpju un asinsspiediena kontroles gadījumos, bet sarežģītākās situācijās neatliekamo medicīnisko palīdzību sniegs mediķi speciālās teltīs un ātrās palīdzības automašīnās.

Ja dalībnieks atrodas ārpus mēģinājumu vai svētku norises vietām, sliktas pašsajūtas gadījumā uzreiz nepieciešams vērsties pie grupas atbildīgā.

Tāpat skolēnu izmitināšanas vietās būs nodrošināta medicīnas personāla klātbūtne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu