Nobela prēmiju literatūrā saņem austriete Elfrīde Jelineka

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austriete Elfrīde Jelineka ieguvusi 2004.gada Nobela prēmiju literatūrā, ceturtdien paziņoja Zviedrijas Karaliskā akadēmija. Jelinekai prēmija piešķirta par viņas spēju "radīt romānos muzikālu balsu plūdumu un lugām, kas ar lielisku lingvistisku aizrautību atklāj sabiedrības klišeju un to radītā spēka absurdumu".

2003.gada Nobela prēmiju literatūrā ieguva dienvidafrikāņu rakstnieks Džons Maksvels Ketzē. Viņa noveles "raksturo labi izstrādāta kompozīcija, sulīgi dialogi un analītiska izcilība," teikts Zviedrijas karaliskās akadēmijas paziņojumā. Ketzē darbos attēlots skarbs skats uz savu rasu ziņā sašķelto valsti. Kā LETA jau ziņoja, pirmdien šā gada Nobela prēmiju medicīnā ieguva amerikāņu zinātnieki Ričards Eksels un Linda Baka par darbu cilvēka ožas izpētē. Savukārt par Nobela prēmijas ieguvējiem fizikā otrdien tika pasludināti amerikāņu zinātnieki Deivids Gross, Deivids Policers un Frenks Vilčeks no Kalifornijas universitātes Tehnoloģiju institūta par atoma kodola daļiņas saistošo spēku pētījumiem. Trešdien Nobela prēmija ķīmijā tika piešķirta Izraēlas zinātniekiem Āronam Cihanoveram un Avramam Herško un amerikānim Ērvinam Rouzam par pētījumiem, kuros izskaidrots, kā cilvēka organismā tiek noteikti un sašķelti nevēlamie proteīni, pasargājot to no saslimšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu