Trīs stundas Ziedoņa jeb kas skatāms Ziedoņa muzejā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Interese par Imanta Ziedoņa muzeja apmeklējumu ir liela, žurnālistiem pastāstīja muzeja vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

Viņa atklāja, ka pirmās grupas muzeja apmeklējumam augusta sākumā jau ir nokomplektētas, bet interesenti vēl var pieteikties nodarbībām augusta beigās.

Aptuveni trīs stundu programmā cilvēki var iepazīt muzeja teritoriju, Ziedoņa vasaras māju, kā arī lasīt, radīt, dalīties iespaidos un pabūt neierastos apstākļos. Programmas laikā pie Lojas upes notiek «blackout» dzejas darbnīca. Tās laikā avīzē tiek izsvītroti visi vārdi, izņemot tos, kuri vajadzīgi autora dzejas radīšanas procesam. Kā stāsta darbnīcas vadītāja Dace Zariņa, nodarbības dalībnieki šādi var nodoties radīšanai, kuras rezultāts bieži vien ir ļoti smieklīgs. «Dažreiz sanāk pilnīgs kosmoss,» viņa novērtē.

Arī Ziedoņa vasaras māju «Dzirnakmeņi» apmeklētāji iepazīst radoši. Nodarbības laikā dalībnieki izstaigā māju, apskatot tajā esošos priekšmetus, kā arī atrodot piemērotu telpu, sēž un lasa Ziedoņa dzeju. Katrs nodarbības dalībnieks var rakstīt dzeju, atzīmēt sev tuvas Ziedoņa domas, kā arī pēc tam dalīties novērojumos un nolasīt sacerētos pantus. Kā stāstīja Jaunzeme-Grende, pašlaik cilvēki, kuri piedalījušies nodarbībā, pauduši pozitīvu attieksmi, priecājoties par to, ka var veltīt laiku dzejas lasīšanai. Vairāki cilvēki arī bijuši pārsteigti par to, ka ir spējīgi rakstīt dzeju. «Mēs domājām, vai cilvēki būs ar mieru pusstundu sēdēt un lasīt dzeju. Bet pēc šīs pusstundas bieži vien ir grūti atraut viņus no lasīšanas,» stāstīja muzeja vadītāja.

Muzejā ir iespējams arī noskatīties dokumentālo filmu «Imants Ziedonis. Dzirnakmeņi» par to, kā tapa māja un Ziedoņa muzejs. Drīzumā muzejā plāno izrādīt arī citas ar Ziedoni saistītas filmas, rīkojot kino vakarus.

Jau ziņots, ka 8.augustā, 9.augustā, 29.augustā un 6.septembrī ikvienam būs iespējams apmeklēt Imanta Ziedoņa muzeju Murjāņos, informēja fonda «Viegli» pārstāve Inga Zālīte.

Viņa stāstīja, ka Ziedonis gribēja muzeju kā iedvesmas vietu jeb mūzu māju, kur cilvēki dodas pavadīt laiku jēgpilnās sarunās un attīstībā, jaunradot. 2010.gadā dzejnieks novēlēja sava muzeja veidošanu fondam «Viegli», lai īstenotu senu sapni par to, ka viņa vasaras māja «Dzirnakmeņi» Murjāņos top par netipisku muzeju - vietu jaunradei. Fonda pārstāvji iecerējuši, ka Ziedoņa muzejs būs katra ceļš uz radošu ideju īstenošanu un sevis izzināšanu.

Tā kā šis ir Ziedoņa muzeja pilotsezonas gads, notiek eksperimenti ar dažādām muzeja darbības formām.

Nodarbībām Ziedoņa muzejā obligāti jāpiesakās. Vienā dienā paredzētas trīs nodarbības. Muzejā plānotas arī ieejas biļetes, atlaides piešķirot pensionāriem un jauniešiem, kā arī lielām grupām un ģimenēm. Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja muzejā būs brīva, bet, kā norādījuši fonda pārstāvji, pasākums šai vecuma grupai nav piemērots.

Pieteikties muzeja apmeklējumam iespējams fonda «Viegli» mājaslapā «www.fondsviegli.lv». Ziedoņa muzeja apmeklējumam jāpiesakās savlaicīgi, ne vēlāk kā trīs darba dienas pirms pasākuma. Vietas grupā tiek rezervētas pieteikšanās secībā. Viesu skaits vienā grupā ir līdz 28 cilvēkiem, programma var notikt, ja grupā ir vismaz desmit cilvēku.

Ziedoņa muzejs atrodas Murjāņos, Krimuldas novadā. Savu pilotsezonu tas sāka 1.jūlijā, sākotnēji kā mērķgrupu izvēloties uzņēmējus, 3.klases skolotājus, kaimiņus un muzeju darbiniekus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu