Bauskas pils tornī vēros zvaigznes un zvaigznājus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sestdien, 5.septembrī, plkst. 21:00 Bauskas pilī būs iespējams klejot pa Visuma plašumiem, ielūkoties mēness sejā, meklēt noslēpumainās zvaigznes un krāšņākos zvaigznājus. Kad raugāmies naksnīgajās debesīs, mēs redzam miljoniem zvaigžņu, astronomi Arnis un Anna Ginteri dalīsies noslēpumos par tām.

Lai cik mēs tālu lūkotos pagātnē, cilvēkus vienmēr ir interesējušas mirdzošās gaismiņas naksnīgajās debesīs. Tām piedēvētas pārdabiskas spējas. Tās saistītas ar dievībām un īpašiem notikumiem. Zvaigznēs savu un valstu nākotni ir mēģinājuši saskatīt gan valdnieki, gan tirgotāji, gan vienkārši zemnieki. Laika gaitā ir mainījusies mūsu izpratne, pieaudzis zināšanu apjoms. Vai mēs joprojām lūkojamies debesīs cerībā ieraudzīt savu un Zemes nākotni? Ko mūsdienās cilvēks var ieraudzīt zvaigznēs?

1922.gadā starptautiskā astronomu kongresā zvaigznājiem noteica robežas. Visu debesi sadalīja 88 apgabalos. Katram apgabalam saglabāja seno nosaukumu un noteica apzīmējumu latīņu valodā. Tagad par zvaigznāju sauc debess apgabalu ar noteiktām robežām, kurā ietilpst visas tajā esošās zvaigznes un citi objekti - miglāji, galaktikas, zvaigžņu kopas.

Arī šogad pils tornī ar teleskopu varēs vērot zvaigznes. Aicinām apmeklētājus būt iecietīgiem un saprotošiem – pils tornī vienlaicīgi var atrasties ierobežots cilvēku skaits, taču visiem, kuri vēlēsies, izdosies ielūkoties teleskopā. Pasākums paredzēts nesteidzīgiem zvaigžņu vērotājiem. Vakari kļūst vēsāki, jāģērbjas siltāk, droši līdzi var ņemt arī pledu.

* Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā astronomu lekcija un zvaigžņu vērošana tiks atcelta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu