Atrasts dziesmas «Happy Birthday to You» uzmetums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Luīvilas universitātes bibliotēkā atrasts populārās dzimšanas dienā sveikšanas dziesmas «Happy Birthday to You» uzmetums. Universitātes bibliotēkas direktors Džeimss Procels atrada vienīgo zināmo dziesmas «Good Morning to All» uzmetumu. Dziesmas teksts bieži mainīts, pielāgojot to dažādiem svētkiem, tostarp dzimšanas dienas svinībām.

Uzmetums tika atrasts Luīvilas iedzīvotājas Mildredas Hilas zīmējumu albumā. Viņa sacerēja melodiju kopā ar māsu Petiju, kura strādāja par bērnudārza audzinātāju. 1893. gadā dziesma tika publicēta bērnu dziesmu grāmatā.

Zīmējumu albumu 50. gados bibliotēkai uzdāvināja kāds māsu Hilu paziņa. Tas līdz ar vēl citiem dokumentiem vairākas desmitgades aizvadīja arhīvā.

Kā jau ziņots, ASV notiek tiesāšanās par «Happy Birthday to You» autortiesībām, mēģinot apstrīdēt mūzikas giganta «Warner Music Group» tiesības uz autoratlīdzību.

Autortiesību turētājs «Warner Music Group» par populārās dziesmiņas atskaņošanu honorārā saņem aptuveni divus miljonus ASV dolāru gadā jeb 5000 dolāru dienā, kas «Happy Birthday to You» padara par visu laiku ienesīgāko dziesmu.

Prasības iesniedzēji norāda, ka «Warner Music Group» 1963. gadā panāktā sākotnējo 1935. gada autortiesību atjaunošana nav likumīga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu