ASV tiesnesis atzīst dziesmu «Happy Birthday To You» par sabiedrības īpašumu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Populārā apsveikuma dziesma « Happy Birthday to You» ir tautas īpašums, un mūzikas izdevējkompānijas «Warner/Chappel Music Inc.» autortiesības uz to ir nepamatotas, otrdien nolēma ASV federālais tiesnesis Džordžs Kings.

«Warner/Chappel Music Inc.» daudzus gadus ir likusi citām firmām un fiziskām personām maksāt lielas autortiesību nodevas par šīs dziesmas izmantošanu. Prasību atzīt šīs autortiesības par spēkā neesošām un atzīt dziesmu par tautas īpašumu tiesā 2013. gadā iesniedza Ņujorkas kompānija «Good Morning To You Productions Corp.».

Tiesnesis nolēma, ka sākotnējās autortiesības uz šo dziesmu, kuras no tās autoriem ieguva «Clayton F. Summy Co.», attiecas tikai uz šīs dziesmas aranžējumu klavierēm, kas pirmoreiz publicēts 1935. gadā, nevis uz tās tekstu. Dziesmas pamatmelodija, kas atvasināta no populāras bērnu dziesmas «Good Morning to All», jau sen ir tautas īpašums.

«Tā kā «Summy Co.» nekad neieguva tiesības uz «Happy Birthday» tekstu, atbildētājiem kā «Summy Co.» tiesību pārņēmējiem nepieder spēkā esošas autortiesības uz «Happy Birthday» tekstu,» tiesnesis secināja 43 lappuses garajā lēmumā.

«Good Morning To You», kas uzņem dokumentālu filmu «Happy Birthday» par šo dziesmu, arī pieprasa atmaksāt autortiesību nodevas vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā, kuras «Warner/Chappel» iekasējusi no tūkstošiem cilvēku un organizāciju par šīs dziesmas izmantošanu.

Viena prasītāju advokāta preses sekretārs Māršals Lemms informēja, ka jautājums par iekasēto nodevu atmaksāšanu tiks izlemts vēlāk.

«Good Morning To You» 2013. gada martā bija spiesta samaksāt firmai «Warner/Chappel» 1,5 tūkstošus dolāru par dziesmas izmantošanu dokumentālajā filmā, citādi tai draudētu naudassods 150 tūkstošu dolāru apmērā.

«Warner/Chappell» ir paziņojusi, ka tā mēģina iekasēt nodevas tikai no tiem, kas šo dziesmu izmanto komerciālos nolūkos.

Šo muzikālo kompozīciju 1893.gadā sacerēja māsas Mildreda un Petija Hilas no Kentukijas štata un autortiesības uz to beigušās 1921.gadā. Māsas Hilas piešķīra tiesības uz šo un citām dziesmām Kleitonam F. Samijam, kurš reģistrēja savas autortiesības un publicēja šīs dziesmas grāmatā «Song Stories for the Kindergarten».

Dziesmas teksta izcelsme ir mazāk skaidra. Pirmā atsauce uz to parādās 1901.gadā publicētā rakstā, bet pilns teksts nodrukāts tikai 1911. gadā.

Saskaņā ar «Ginesa Pasaules rekordu grāmatas» datiem « Happy Birthday to You» ir pasaulē populārākā dziesma angļu valodā. Tā tiek dziedāta arī citās valodās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu