Koncertaģentūra: PVN dēļ biļešu cenas uz koncertiem noteikti pieaugs

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Biļešu cenas uz koncertiem noteikti pieaugs, jo koncertu rīkotāji nespēs samazināt cenas tā, lai nebūtu jūtama pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana, prognozēja koncertaģentūras FBI direktore Brigita Rozenbrika.

Viņa gan nevarēja pateikt, kādā apmērā varētu būt cenu pieaugums, bet norādīja, ka pēc PVN piemērošanas būs rūpīgāk jāizvērtē pasākumu rīkošana. «Pasākumu rīkotājiem noteikti nav iespējas samazināt cenas tā, lai PVN piemērošana tās neietekmētu,» pauda Rozenbrika.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pēc PVN piemērošanas būs jāvēro, kā tas ietekmēs cilvēku pirktspēju un koncertu apmeklētību.

Savukārt mākslinieku vēlmi koncertēt Latvijā tam ietekmēt nevajadzētu, piebilda Rozenbrika.

Jau rakstīts, ka valdība sēdē 15.septembrī atbalstīja PVN piemērošanu kultūras pasākumiem, ja šo pasākumu mērķis ir gūt peļņu, neieguldot to turpmāko pasākumu īstenošanā vai uzlabošanā.

«Šobrīd no PVN maksājumiem ir atbrīvotas teātra un cirka izrādes, koncerti, bērniem paredzētie sarīkojumi, pašdarbības mākslas kolektīvu sarīkojumi un labdarības mērķiem veltīti sarīkojumi, kā arī valsts atzītu muzeju, bibliotēku, izstāžu, zooloģisko dārzu un botānisko dārzu apmeklējumi un šo institūciju rīkotie kultūras un kultūrizglītības pasākumi. Tāpat PVN nemaksā par bibliotēkas krājumā esošās informācijas publiskas pieejamības un izmantošanas nodrošināšanas pakalpojumiem,» iepriekš norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Tajā skaidroja, ka atbilstoši esošajam regulējumam atbrīvojumus no PVN iepriekš minētajiem kultūras pakalpojumiem piemēro arī tādas organizācijas, kas nav publiskas personas, ja, sniedzot šos pakalpojumus, sistemātiski netiek gūta peļņa. Ja peļņa tiek gūta, atbrīvojumu piemēro gadījumos, kad gūto peļņu novirza vai iegulda šo pakalpojumu sniegšanas pilnveidošanai.

«Tādējādi, ja neizpildās šie nosacījumi, minētajiem kultūras pakalpojumiem ir piemērojama PVN standartlikme. Līdz ar to, ja pasākuma rezultātā peļņa ir radusies, tad, lai piemērotu atbrīvojumu no PVN, šo gūto peļņu nedrīkst sadalīt tā dalībniekiem, akcionāriem vai jebkuram citam. Gūtā peļņa ir jāizmanto šādu neapliekamu kultūras pakalpojumu turpmākai nodrošināšanai vai to uzlabošanai. Savukārt, ja uzņēmuma mērķis ir gūt peļņu no kultūras pasākumu rīkošanas un iegūtā peļņa tiek sadalīta starp uzņēmuma dalībniekiem, tad šo pasākumu ieejas maksā ir iekļaujams arī PVN,» pauda FM.

Pēc tajā norādītā, var pieņemt, ka, izmantojot pastāvošo normatīvo regulējumu, PVN atbrīvojumu varētu piemērot arī dažādu izklaides komercpasākumu organizētāji, kurus atbilstoši Kultūras institūciju likuma normām var uzskatīt par kultūras institūcijām. «Tādējādi PVN atbrīvojuma piemērošanas joma šobrīd ir noteikta diezgan plaša. Sašaurināt PVN atbrīvojuma piemērošanu varētu attiecībā uz tādu kultūras institūciju sniegtajiem pakalpojumiem, kas organizē izklaides komercpasākumus. Līdz ar to būtu nepieciešams izvērtēt tiesisko regulējumu kultūras jomā un Kultūras ministrijai noteikt tās kultūras institūcijas, kuru sniegtajiem kultūras pakalpojumiem būtu piemērojams atbrīvojums no PVN ,» skaidroja ministrijā.

Savukārt PVN likuma grozījumu anotācijā norādīts, ka Kultūras ministrijas ieskatā PVN atbrīvojums ir piemērojams tādiem kultūras pakalpojumiem (teātra un cirka izrādes, koncerti), kurus sniedz publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras veic tai deleģētu pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, un sabiedriskā labuma organizācijas, kuras veic sabiedriskā labuma darbību kultūras jomā. Līdz ar to tiks nošķirtas kultūras institūcijas, kuras pasākumus rīko komerciālu mērķu sasniegšanai, no kultūras institūcijām, kuras pasākumus rīko sabiedriskā labuma darbības ietvaros un tādu kultūrpolitikas mērķu sasniegšanai, kas sniegti saskaņā ar valsts vai pašvaldības deleģētu kultūras funkciju.

«Vienlaikus ir nepieciešams noteikt pārejas periodu, ja attiecībā uz tādiem kultūras pakalpojumiem kā teātra un cirka izrādes un koncerti biļešu tirdzniecība ir sākta līdz grozījumu spēkā stāšanās brīdim,» teikts anotācijā.

Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā no nākamā gada.

Pēc FM aplēsēm, nākamajos trijos gados budžeta ieņēmumi no šīm izmaiņām veidos 3,1 miljonu eiro ik gadu. Šis ir viens no priekšlikumiem ieņēmumu palielināšanai valsts nākamā gada budžetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu