KM lauzīs līgumu ar Latvijas Literatūras centru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noslēdzoties Kultūras ministrijas (KM) valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pārbaudei biedrībā «Latvijas Literatūras centrs» (LLC), konstatēto pārkāpumu un trūkumu dēļ tiek izbeigts līdzdarbības līgums, kā arī pieprasīta iepriekš piešķirtā finansējuma atmaksa 8813, 92 eiro apmērā.

Lai gan LLC līdz 25. septembrim ir pildījis līgumā noteiktos uzdevumus, pārbaudē konstatētas būtiskas nepilnības valsts finansējuma izlietošanā un uzskaitē. Rezultāti liecina, ka LLC ir pārkāpis vairākus līguma nosacījumus, liecina KM informācija.

No LLC sniegtās informācijas nav iespējams gūt patiesu un skaidru priekšstatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kas neatbilst Valsts kasē atvērto kontu mērķiem. LLC, īstenojot projektus, katram no tiem nav veicis atsevišķu līdzekļu uzskaiti, tādējādi ir konstatēts, ka no KM piešķirtā finansējuma uzskaites konta Valsts kasē ir veikta izdevumu apmaksa arī par Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansētiem projektiem.

Tāpat konstatēts, ka Valsts kases kontā ir neatbilstoši mazs līdzekļu atlikums - no KM finansējuma, pēc LLC iesniegto atskaišu datiem, Valsts kasē patlaban vajadzētu būt 8813, 92 eiro, taču tajā ir vien 34,03 eiro.

Šodien KM ir nosūtījusi LLC paziņojumu par līguma laušanu un finansējuma atmaksu 8813, 92 eiro apmērā.

Lai nodrošinātu svarīgu literatūras nozares funkciju izpildi arī turpmāk, KM 29.septembrī uz sanāksmi aicināja Latvijas Literatūras un grāmatniecības padomi, informējot par situāciju, kā arī uzklausīja nozares pārstāvju viedokļus. Padome izveidoja darba grupu, kura tikās šonedēļ, lai apspriestu turpmāko literatūras nozares funkciju sadalījumu.

Darba grupa piedāvā izvērtēt literatūras funkciju un uzdevumu sadalījumu starp dažādām nozares institūcijām, tādējādi līdzsvarojot atbildību par veicamajiem darbiem. Par darba grupas sagatavoto priekšlikumu vēl tiks diskutēts literatūras nozares institūciju vidū, un nākamā apspriede par šo jautājumu KM plānota 27.oktobrī.

Savukārt VKKF pārstāve Jana Vērdiņa aģentūrai LETA sacīja, ka VKKF veiktās revīzijas rezultāti vēl tiek apkopoti, taču jau tagad zināms, ka LLC nav sniedzis atskaites par aptuveni 73 000 eiro.

Jau ziņots, ka gan ministrija, gan VKKF apturēja plānotos maksājumus LLC kontos, jo pārbaudēs secināts, ka centra grāmatvedībā un finanšu dokumentos valda haoss, kā arī centrs nevar sniegt atskaites par 160 550 eiro izlietojumu.

LLC pastāv jau vairāk nekā desmit gadus. Tā uzdevums ir pārstāvēt Latvijas literatūru starptautiskajos grāmatu tirgos un izdot pašmāju autoru darbus ārzemēs. Tāpat jāizdod žurnāls «Latvian Literature» ar Latvijas autoru darbu fragmentu tulkojumiem un jāgādā arī par līdzīga satura žurnālu «Latvju Teksti». Šiem un citiem mērķiem centram naudu piešķir Kultūras ministrija un VKKF. Līdz šim pret centra darbību būtisku iebildumu nav bijis.

No LLC vadītāja Jāņa Ogas VKKF gaidīja atskaiti par kopumā vairāk nekā 160 000 eiro, bet Kultūras ministrijas - par 100 000 eiro, kas ieskaitīti centram pērn, un nepilniem 122 000 eiro, kas centram atvēlēti šogad.

Kā iepriekš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem skaidroja Voldiņš, zināmas šaubas par finanšu plūsmu LLC radušās septembrī, kā rezultātā uz centru no ministrijas un VKK nosūtīti auditori, lai centrā uz vietas veiktu pārbaudi.

Valsts sekretārs atklāja, ka pirmais starpziņojums jau liecināja, ka aina centrā nav īpaši laba. «Grāmatvedības dokumenti ir tādā stāvoklī, ka nav iespējams izsekot finanšu plūsmai. Mēs centram pārskaitām naudu reizi ceturksnī, un acīmredzot no saņemtajiem pārskaitījumiem, kas domāti maksājumiem uz priekšu, veikti iepriekšējie maksājumi, kā rezultātā radusies finanšu bedre vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā,» sacīja Voldiņš.

Viņš akcentēja, ka grāmatniecība jau tā ir nožēlojamā stāvoklī un LLC bija šīs nozares lielākais spēlētājs. Tāpat ministrijas valsts sekretārs akcentēja, ka mērķis nav LLC slēgšana, bet gan lietu sakārtošana centrā.

Ministrija piedāvā LLC, kurā patlaban strādā divi cilvēki, pieņemt otru valdes locekli, kurš nodarbotos ar finanšu jautājumiem, plānotu un sakārtotu papīrus. Savukārt, ja šādu cilvēku nebūtu iespējams atrast, tad jautājums būtu par pašreizējo valdes locekļu atbildību un kompetenci finanšu lietu kārtošanā.

LLC vadītājs Jānis Oga aģentūrai LETA uzsvēra, ka visi Kultūras ministrijas un VKKF centram piešķirtie finanšu līdzekļi izlietoti centra mērķu un uzdevumu sasniegšanai. Viņš kategoriski noraida jebkādus pārmetumus par LLC piešķirtās naudas izsaimniekošanu.

Oga skaidroja, ka finanšu problēmas LLC radušās ilgstoša budžeta deficīta dēļ, jo projektu realizēšanai piešķirti ierobežoti finanšu līdzekļi. Lai arī naudas plūsma LLC ir apturēta, lielo projektu īstenošanu tas neapdraud.

Taujāts, vai varētu piekrist Kultūras ministrijas piedāvājumam LLC valdes locekļu skaitu papildināt ar vēl vienu personu, kas nodarbotos ar finanšu jautājumiem, Oga sacīja, ka šādu ierosinājumu pilnībā atbalsta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu