Putras diena un Veļu vakars Brīvdabas muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 18.oktobrī plkst. 12:00 - 20:00 no Priedes kroga līdz pat Hernhūtiešu saiešanas namam notiks Putras diena un Veļu vakara sagaidīšana.

Putra ir leģendām apvīta un tradīcijām bagāts ēdiens, to ēduši kā lieli, tā mazi, kā karavadoņi, tā arī zemnieki. Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas un tai ir neskaitāmi nosaukumi - putra, biezenis, grūdenis, ķempe (bieza putra), pļepenīca (šķidra putra) u.c.

Putras dienas programma

Priedes krogā no plkst. 12:00 seno dienu miežu piena zupa un mūsdienu grūbu putra ar sēnēm baltvīnā.

Nidas zvejniekciema «Kuršos» no plkst. 13:00 demonstrēs miežu putras ar skābiem kāpostiem vārīšanu skarbos apstākļos dūmistabā saimnieces Dairas Jātnieces vadībā.

Vidzemes zemnieka sētā no plkst. 14:00 putras vārīšana vasaras virtuvē - slietenī. Saldā godu putra un Ulmaņlaika siltie grūbu salāti - gards cienasts no Donu Ilzes.

Hernhūtiešu saiešanas namā un Vidzemes sētā plkst. 17:00 - 20:00 notiks Veļu vakars folkloras kopu «Grodi» un «GaraTaka» vadībā. Kad naktis kļūst garākas par dienām, lauku darbi ir padarīti un pār zemi bieži nolaižas migla, klāt ir Veļu laiks. Dažādos Latvijas novados saukts arī par Zemlikām, Dievainēm, Dvēseļu dienām, Ķauķu laiku, Iļģu laiku un vēl citādi. Parasti tas turpinājies no Miķeļiem līdz Mārtiņiem. Par veļu laika tradīcijām saglabājušas liecības gan no baltvācu mācītāju vērojumiem, gan ticējumos un atmiņu pierakstos.

Muzeja veļu vakarā kopā ar folkloras kopām runāsim par tradīcijām, mielosim veļus, iesim rotaļās. Aicinām ģērbties silti un ņemt līdzi cienastu veļiem!

Visas dienas garumā - podu un karošu parāde, jaunā medus degustācija un sveču liešanas darbnīca Nidas dūmistabā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu