TVNET iesaka: 7 objekti, kas jāredz «Staro Rīga»!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar (18.11.) galvaspilsētā sāksies par tradīciju kļuvušais gaismas festivāls «Staro Rīga», kas līdz pat 21.novembra vakaram apmeklētājus pārsteigs ar daudzveidīgiem starptautiski atzītu mākslinieku izveidotiem objektiem un iespēju festivālā piedalīties jebkuram interesentam. Gaismas festivāla «Staro Rīga» devīze šogad būs «Gaismu sauca... Latvijas māju sajūtu meklējot». Piedāvājam festivāla objektus, kas noteikti ir jāredz.

 
Foto: publicitātes

TRĪS ZVAIGZNES: Milda staros!

Brīvības piemineklis

* 18. novembrī objekts apskatāms no plkst. 21:20

Patriotisms un valstiskuma sajūta savulaik rosināja Latvijas iedzīvotājus saziedot līdzekļus, lai uzceltu Brīvības pieminekli, kas ir kļuvis par Latvijas nacionālo simbolu. Pieminekļa trīspadsmit skulpturālās grupas un ciļņi ataino Latvijas vēsturi un kultūru, tajās iekļautie simboli stāsta par latviešu tautas varonību, kultūras estētisko un ētisko avotu spēku. Brīvības piemineklis šogad atzīmē 80. dzimšanas dienu – tas savu atklāšanu piedzīvoja 1935. gada 18. novembrī.

Meklējot Latvijas māju sajūtu patriotismā, audiovizuālais gaismu uzvedums uzsver un cildina pieminekļa skulpturālās grupas, ļaujot ieraudzīt pieminekli jaunā gaismā. Uzvedumā skan Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes dziesma «Trīs zvaigznes».

Objekta autors un realizētājs Māris Kalve, Kalvestudija, Eventech

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

DVĒSELES DZIESMA Vecajā Ģertrūdes baznīcā

Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīca

* objekts nedarbosies 19. novembrī dievkalpojuma laikā (no plkst. 19:00 līdz 20:30)

Garīgums ikvienam no mums ir savs – mēs visi savā dzīves ceļojumā cenšamies izprast lietu un notikumu dziļāku jēgu un nozīmi. Cauri gadu simtiem garīgums un spēja ticēt ir vadījusi mūsu tautu gan tās spožākajos vēstures mirkļos, gan skaudrākajās dienās. Kādam tā ir ticība Dievam, vēl kādam – ticība saviem ļoti personiskajiem un kopīgajiem tautas sapņiem, bet visiem kopā tā ir tīra sirdsapziņa, gaisma sirdīs un domās.

Svēto Ģertrūdi kristīgajā pasaulē pazīst kā ceļinieku aizgādni un patronesi. Jau kopš viduslaikiem Svētās Ģertrūdes vārdā nosauktā baznīca atradusies ārpus Rīgas pilsētas aizsardzības nocietinājumu sienām. Baznīca pilsētas pievārtē ļāvusi vēlīniem ceļiniekiem, kas pilsētas mūrus un aizslēģotos vārtus bija sasnieguši pēc tumsas iestāšanās, pateikties Tam Kungam par veiksmīgu ceļojumu. Ir saglabājušās ziņas, ka 1478.gadā no Romas vesto svētīto eļļu vispirms novietoja uz Svētās Ģertrūdes baznīcas altāra. Minētais vēsturiskais notikums simboliskā formā joprojām ietverts Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas zīmogā.

Uz Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīcas fasādes tikai ar gaismu palīdzību iespējams ieraudzīt ēkas stāstu, skanot Ērika Ešenvalda un Anitas Kārkliņas skaņdarbam «Dvēseles dziesma».

Objekta autors un realizētājs Egils Kupčs, Gaco

 
Foto: publicitātes

#9PREMJERI: kuram no premjeriem esi vislīdzīgākais?

Ministru kabineta ēka

Brīvības bulvāris 36

Objekts «#9Premjeri» ir ar iedzīvotāju iesaisti radīts interaktīvs gaismas stāsts par Latvijas starpkaru perioda deviņiem Ministru prezidentiem. Uz Ministru kabineta ēkas fasādes tiek demonstrēts animēts video sižets par deviņiem premjeriem. Objekta apmeklētāji ar mūsdienīgām un inovatīvām tehnoloģijām var aizpildīt īpašu testu, kur datorprogramma ģenerē šodienas personas un pagātnes Ministru prezidenta kopbildi. Process tiek demonstrēts uz ēkas sienas, kur pēcāk tiks parādīta arī izveidotā kopbilde.

Šajā festivālā tiks meklēta māju sajūta, un Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzīst, ka valdības nams arī viņai ir kļuvis par daļu no mājas sajūtas, jo tajā tiek pavadīta liela daļa dienas. «Dažkārt aizdomājos - kā šo māju apdzīvojuši mani priekšgājēji, kas mums ir līdzīgs un ko darām atšķirīgi. Vai jūs kādreiz esat aizdomājušies, kādi jūs būtu kā premjeri?» vaicā valdības vadītāja.

Apmeklējot valdības namu festivāla laikā, ikviens varēs ar mūsdienu tehnoloģiju iespējām noskaidrot, kuram no deviņiem bijušajiem Latvijas ministru prezidentiem ir vislīdzīgākais.

Objekta autori un realizētāji: Latvijas Republikas Ministru kabinets

 
Foto: publicitātes

ES ZĪMĒJU RĪGU: Bērni zīmē, bērni gaismo!

Rātsnama fasāde

Rātslaukums 1

Rātsnama ēka katru gadu kļūst par vienu no iecienītākajiem gaismas festivāla «Staro Rīga» objektiem. Šogad uz ēkas skatāmi mazo rīdzinieku zīmējumi – Rīgas bērni un jaunieši uzzīmējuši savu pilsētu – Rīgu. Katram no mums ir sava pilsētas sajūta – tās ir dzimtās vietas, pazīstamās ielas, nami un parki, pilsētas klasiskie un arī pavisam jaunie vaibsti. Katrs redz savu pilsētu mazliet savādāku, katram tā saistās ar kaut ko citu, tādēļ festivāla apmeklētājiem vēl interesantāk būs pētīt dažādos Rīgas zīmējumus, kas atdzīvojas uz Rātsnama fasādes.

Objekta autori un realizētāji: Rīgas bērni un jaunieši, UNTITLED studios

 
Foto: publicitātes

PIEDZĪVO ZIEMEĻBLĀZMAS BRĪNUMU: skaisti!

Berga Bazāra iekšpagalms

Marijas iela 13/3

Gatavojoties savai 25 gadu jubilejai, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā gaismas festivāla «Staro Rīga 2015» ietvaros piedāvā piedzīvot norvēģu fotogrāfa Hjetila Skogli (Kjetil Skogli) dokumentēto ziemeļblāzmas brīnumu, kas ziemeļu tautām asociējas ar lapsas astes sagrieztām sniega vērpetēm, debesu vārtiem, karavīru nenogurstošajām cīņām vai dejojošām vecām meitām.

Katru vakaru plkst. 19.30 un 20.30 video instalācijas laikā labākie Rīgas kori, spēlējot ūdens skaņotas glāzes, izpilda Ērika Ešenvalda pasaulslaveno kompozīciju «Zvaigznes».

Objekta autori un realizētāji: Hjetils Skogli (Kjetil Skogli), Ēriks Ešenvalds, Renārs Vimba, Dainis Juraga, Uģis Ezerietis, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā.

 
Foto: publicitātes

VAKARA AUSMA: esi daļiņa no gaismas!

Laukums pie Pēterbaznīcas fasādes

Anitas Akermanes instalācija «Vakara ausma» veido saspēli starp skatītāju, kustīgu objektu un apkārtējo vidi. Festivāla apmeklētājs var kļūt par vienu no šā objekta horeogrāfiem, gaismas avots ir skatītāja rokās. Kad cilvēks ir kustībā, gaisma pārvietojas pār apkārtējās vides virsmām, veidojot kaleidoskopisku efektu. Skatītāju līdzdarbošanās rada nepārtrauktas kustības sajūtu. Atbilstoši kustībai un novietojumam, skatītājs nojauc robežu savai fiziskajai esībai konkrētā telpā un šķietami transformē apkārtējo vidi ar gaismas starojumu. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Tallinā.

Objekta autore un realizētāja Anita Ackermann (Vācija)

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

GAISMU SAUCA: to nevar nepamanīt!

AB dambis

(objekts vērojams no 11.novembra krastmalas)
* 18. novembrī objekts apskatāms no plkst. 21:15

Rīta ausmas pirmais mirklis, brīdis, kad sākas gaismas ceļš debesīs – visa jaunā sākums. Tas ir apliecinājums gaismas uzvarai pār tumsu, un tā ir māju sajūta, kas aicina celties, mainīties un radīt. Pilsētvides gaismas staru instalācija atklāj šā gada koncepcijas pamatuzstādījumu – aicinājumu nerimtīgi tiekties uz gaismu – ne tikai fizisko, bet arī gara gaismu – meklēt, neapstāties pie sasniegtā un tiekties uz jauniem apvāršņiem.

Gaismu instalāciju veido lieljaudas gaismu iekārtas, kuru stari redzami gan Daugavmalā, gan lielākā attālumā pilsētvidē.

Objekta autors un realizētājs Normunds Bļasāns, kompānija NA

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu