Sācies gaismas festivāls «Staro Rīga»!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Šovakar (18.11.) galvaspilsētā, neskatoties uz nemīlīgo, lietaino laiku, sācies par tradīciju kļuvušais gaismas festivāls «Staro Rīga», kas līdz pat 22. novembra vakaram apmeklētājus pārsteigs ar daudzveidīgiem starptautiski atzītu mākslinieku izveidotiem objektiem. Šogad festivāla atklāšana ir īpaši svinīga, jo sakrīt ar valsts 97. gadadienu, kam par godu kā viens no pirmajiem gaismas objektiem tika iedegts Brīvības piemineklis!

Festivālā ir skatāmas četras gaismu instalāciju programmas: festivāla pamatprogramma «Latvijas māju sajūtu meklējot», starptautiskā projekta «Baltic Light Chain» («Baltijas gaismas ķēde») darbu programma, līdzdalības akcijas «Rīgas karnevāls» gaismas instalācijas un 2014. gada festivālā sāktā ārvalstu gaismas festivālu starptautiskā programma.

Festivāla pamatprogrammas «Latvijas māju sajūtu meklējot»

gaismas objekti izvietoti uz Brīvības ielas ass no 11.novembra krastmalas līdz Ģertrūdes ielai.

Šajā programmā uz AB dambja izvietots objekts «Gaismu sauca», kas vislabāk būs aplūkojams no 11.novembra krastmalas. Savukārt uz Dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina muzeja fasādes var apskatīt «Ābolrauša šūpuļdziesmu».

Līvu laukumā izvietota instalācija «Pavards», kurā, svinot Latvijas dzimšanas dienu, festivāla apmeklētāji tiek aicināti līdzdarboties gaismas un sveču instalācijas veidošanā, katrs tai pievienojot savu līdzatnestu gaismas objektu - apgleznotā stikla traukā ievietotu sveci.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Viens no iespaidīgākajiem un būtiskākajiem objektiem ir audiovizuālais gaismu uzvedums «Trīs zvaigznes». «Meklējot Latvijas māju sajūtu patriotismā, audiovizuālais gaismu uzvedums uzsver un cildina Brīvības pieminekļa skulpturālās grupas, ļaujot ieraudzīt pieminekli jaunā gaismā. Uzvedumā skan Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes dziesma «Trīs zvaigznes»,» savu objektu raksturoja tā autori.

Savukārt festivāla līdzdalības programmas «Rīgas karnevāls» darbi ir izvietoti visā pilsētas teritorijā. To autori un iedvesmotāji ir gaismas festivāla «Staro Rīga» draugi - iestādes un uzņēmumi, un tās objekti aplūkojami gan uz Rātsnama fasādes, gan laukumā pie Saeimas, pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas un citviet.

Eiropas gaismas festivālu objektu programma jau otro gadu iepazīstina festivāla viesus ar Eiropas gaismas festivālos izstādītiem darbiem. Programmā ir redzami darbi no Baltijas valstu festivāliem, un tie izvietoti Vecrīgā, piemēram, darbs «Ligzda» («The Nest») būs skatāms Līvu laukumā, «Vakara ausma» («Evening rise») laukumā pie Pēterbaznīcas, «Ceļš, ne-ceļš» («Way no Way») Konventa sētā.

Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Starptautiskā projekta «Baltijas gaismas ķēde» objekti ir tapuši starptautiskajā jauno gaismas mākslinieku vasaras skolā, piedaloties 18 jaunajiem māksliniekiem un studentiem no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas. Programmas objekti «Varoņa skrējiens», «Piejūras stāsti», «Atbrīvots», «Lāzeru labirints», «Gaismas skanējums» un citi būs izvietoti un apskatāmi Vērmanes dārzā.

Gaismas festivāla «Staro Rīga 2015» objekti būs aplūkojami katru dienu no plkst. 18 līdz 23. Visa informācija par festivāla objektiem, kā arī detalizēta karte ar objektu atrašanās vietām pieejama festivāla mājaslapā «www.staroriga.lv». Kartes apmeklētājiem pieejamas festivāla informācijas centros Līvu laukumā un Baumaņa skvērā.

Gaismas festivāls «Staro Rīga» šogad notiek UNESCO Starptautiskā gaismas un gaismas tehnoloģiju gada zīmē. Šajā gadā sabiedrība aicināta novērtēt gaismas tehnoloģiju nozīmi cilvēces kultūras un mākslas attīstībā, uzsverot tehnoloģiju nozīmi ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā, to nozīmi katra cilvēka dzīvē un ikdienā. Pēc UNESCO iniciatīvas visā pasaulē īpaša uzmanība tiks pievērsta gaismas un gaismas tehnoloģiju nozīmei cilvēces labklājības sekmēšanā, tostarp informācijas pieejamības, sabiedrības veselības veicināšanā un globālo vides aizsardzības mērķu sasniegšanā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu