Zaķusalas TV tornim - 30

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad aprit trīsdesmit gadi kopš augstākais televīzijas tornis Eiropas Savienībā - Zaķusalas TV tornis (Rīgas radio un televīzijas stacija) - nodrošina regulāru TV un radio programmu apraidi, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs.

Pirmās eksperimentālās signāla pārraides no Zaķusalas TV torņa, izmantojot pirmo jau samontēto firmas «Tesla» raidītāju, notika jau 1985.gada 28.decembrī, taču regulāra televīzijas pārraižu translēšana 28.kanālā tika uzsākta 1986.gadā.

Trīsdesmit darbības gados tornis vairākkārt pārsniedzis sākotnēji tam izvirzītos funkcionālos uzdevums. Tas ne vien ievērojami palielinājis apraides teritoriju un kvalitāti, bet arī kļuvis par mājvietu mūsdienīgiem datu centriem, kā arī savienojuma punktu teju visiem nozīmīgākajiem pašmāju un starptautiskajiem elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem.

«Tas, ka trīsdesmit gados kopš torņa uzcelšanas TV tornis Zaķusalā vēl joprojām ir augstākais Eiropas Savienībā un trešais augstākais Eiropā, apliecina, cik inženiertehniski sarežģīta un vērienīga būve tas ir. Tehnoloģiski TV un radio apraides nodrošināšanai mūsdienās jau zudusi nepieciešamība būvēt tik augstas celtnes, tomēr augstuma vilinājums cilvēkos nav zudis. Gan Latvijā, gan visā pasaulē redzam, ka torņi vēl joprojām saglabā savu statusu pilsētvides ainavā un ir nemainīgi iemīļota tūristu apmeklējuma vieta,» uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Pērn TV torni apmeklējuši ap 15 000 viesu. Torņa skatu laukums rudens un ziemas sezonā (no 1.oktobra līdz 14.maijam) apmeklētājiem ir atvērts no pirmdienas līdz sestdienai laikā no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00, bet pavasara un vasaras sezonā (no 15.maija līdz 30.setembrim) - katru dienu no plkst. 10.00 līdz pat plkst. 20.00.

Lai gan tehnoloģiski tornī esošā infrastruktūra ir viena no mūsdienīgākajām Baltijā, publiskai apskatei pieejamās vietas - TV torņa vestibils, skatu laukums 97m augstumā, tornim piegulošā teritorija - šodien izskatās tieši tāpat kā pirms trīsdesmit gadiem. Lai pārvērstu torni un tam piegulošo teritoriju par inovatīvu tehnoloģiju un atpūtas centru, kurā apmeklētājiem tiek piedāvātas ne vien izklaides aktivitātes, bet arī iespēja interaktīvā veidā apgūt un izzināt inženierzinātnes, jau vairākus gadus LVRTC strādā pie TV torņa rekonstrukcijas projekta.

«Gan torņa lifti, gan ūdensapgādes un kanalizācijas, ventilācijas un ugunsdrošības sistēmas tehnoloģiski ir unikāli veidotas īpaši šai augstceltnei. To prototipus nav iespējams atrast nekur citur pasaulē, tāpēc torņa rekonstrukcija gan inženieriem, gan būvniekiem, gan LVRTC darbiniekiem, kas nodrošinās torņa nepārtrauktu darbību rekonstrukcijas laikā, būs izaicinājumu pilns uzdevums,» uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētājs J. Bokta.

2016.gada otrajā pusē plānots izsludināt konkursu, lai izstrādātu būvprojektu TV torņa rekonstrukcijas un tam piegulošās teritorijas labiekārtošanai. Paredzēts, ka būvprojekta izstrāde ilgs līdz pat diviem gadiem, kam sekos būvdarbi aptuveni triju gadu garumā. Projekta īstenošanai nepieciešamo investīciju apjoms tiks precizēts pēc būvprojekta izstrādes.

Svinot TV torņa darbības trīsdesmitgadi, LVRTC torņa apmeklētājiem un citiem interesentiem piedāvās aktivitātes gan ikgadējās muzeju nakts ietvaros, gan valsts svētku mēnesī. Jau šobrīd LVRTC sociālajā vietnē Facebook ir izsludināts TV torņa foto konkurss, kas ilgs līdz pat 2016.gada 30.decebrim.

Interesanti fakti

• Zaķusalas TV torņa augstums ir 368 m. Tas ir augstākais tornis Eiropas Savienībā.

• Torni projektējis gruzīnu arhitekts Kims Nikuradze.

• Torņa celtniecība tika uzsākta 1979.gadā, un celtniecības darbi pilnībā tika pabeigti 1989.gadā.

• Zaķusalas TV torņa laikabiedri Eiropā visbiežāk ir dzelzsbetona konstrukcijas, kurām pārsvarā atšķiras tikai galotne. Rīgas radio un televīzijas tornis ir metāla konstrukcija. Izvēlētais būvmateriāls un tehniskais risinājums piešķīris tam elegantu un pludenu veidolu, kas organiski iederas kopējā galvaspilsētas siluetā.

• Torņa pamatu veido dzelzsbetona čaulpāļi, kas 24-27 metru dziļumā balstās dolomīta slānī.

• Tornis celts, lai izturētu 7,5 balles (pēc Rihtera skalas) stipru zemestrīci.

• Tornim jāiztur līdz pat 44 m/s stipras vēja brāzmas.

• Diennakts temperatūras pārmaiņas var izraisīt 2,4 metru lielu torņa galotnes diennakts amplitūdu.

• Torņa galvenā nesošā konstrukcija ir trīs balsti. Divos torņa balstos izvietoti slīpie lifti, kas 42 sekundēs nogādā apmeklētājus skatu laukumā. Trešajā balstā atrodas kāpnes un dažādas tehniskās komunikācijas. Kopējais balstu laukums ir 7500 m², kas ir vairāk nekā četri hokeja laukumi.

• Izmantojot liftus, TV tornī iespējams uzbraukt līdz 308 m augstumam. Pārējais attālums līdz karoga mastam jāveic pa iekšējām kāpnēm.

• Padomju okupācijas gados TV tornī ne reizi nav plīvojis karogs. Pirmo reizi karogs TV torņa karoga mastā tika pacelts 2014.gadā par godu VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra 90. gadadienai.

• LVRTC kopumā ir 32 torņi un masti visā Latvijas teritorijā. Šogad 55 gadi kopš darbības uzsākšanas aprit Viļānu un Preiļu torņiem, 50 gadi - Ēdoles un Dunalkas torņiem, 40 gadi - Rēzeknes tornim. Vecākajiem LVRTC torņiem Liepājā, Kuldīgā un Daugavpilī nākamgad apritēs 60 gadi kopš darbības uzsākšanas.

• VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs dibināts 1924.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu