Meteņi Vecumniekos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Īstais Zemgales BUDĒLIS, kas dzīvo Vecumnieku novadā, aicina visus kopīgi sākt gaidīt pavasari, svinot Meteņdienu 2016.gada 27.februārī.

Kopā ar Bārbeles folkloras kopu «Tīrums», viesu kopām no Lietuvas, kā arī folkloras pazinējiem no citiem Latvijas novadiem ikviens interesents tiek aicināts piedalīties Meteņdienas sarīkojumos Vecumniekos.

27.februāra rītā Meteņu maskotie tēli visā to godībā piepildīs Vecumnieku novadu. Plkst.10.00 folkloras kopas un skatītāji dosies uz lauku sētu «Robežnieki», lai biedētu projām ziemu un sētā sveiktu auglīgo pavasari, savukārt plkst.12.45 notiks pulcēšanās maskotajam gājienam no Vecumnieku centra līdz Jaunā ezera krastam, kur jau plkst.13.30 sāksies Meteņu svinības ar dažādām tradicionālām izdarībām. Kā Meteņos pieņemts, Jaunā ezera krastā izrādīsies Zemgales budēļi, cīkstēsies staltākie vīri un atjautīgākās sievas, interesenti varēs piedalīties dažādās rotaļās, nobaudīt Meteņa putru, vizināties zirga pajūgā, iepirkties novada mājražotāju un amatnieku tirdziņā, kā arī piedzīvot Meteņa mīzienu un salmu skulptūru dedzināšanu.

Pēc aktīvās dienas ezera krastā plkst.19.00 svētku dalībnieki pulcēsies Vecumnieku tautas namā uz danču vakaru, kurā folkloras kopu pavadībā jebkuram interesentam būs iespēja apgūt danču soļus.

Savukārt, lai iepazīstinātu interesentus ar Meteņu tradīciju, 14.februārī plkst.14.00 Vecumnieku tautas nama mazajā zālē notiks Budēļa maskas darināšanas meistardarbnīca, kuras laikā FK «Tīrums» vadītāja Irita Vimba iepazīstinās sanākušos ar Meteņu tradīcijām un nozīmi seno latviešu kultūrā, kā arī atklās masku gatavošanas noslēpumus. Pēc radoša darba meistarklasē sanākušie dosies maskotā gājienā uz saimnieces Mārītes Vītolas sētu Vecumnieku centrā (Rīgas ielā 40), kur folkloras pazinēju vadībā būs iespēja piedzīvot maskoto tēlu izdarības, aizbiedējot ziemu un ienesot sētā auglīgo pavasari, tādējādi gūstot ieskatu un zināšanas šajā senajā tradīcijā.

Šāds sarīkojums Vecumnieku novadā tiek rīkots, lai iedzīvinātu Zemgales senās maskošanās tradīcijas un kopīgi sagaidītu auglīgo pavasari, svinot Meteņus!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu