Valmiermuižā latviska ielīgošana un etnokoncerts «Saulgriezis 2016»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kopjot latviskās tradīcijas, 18. jūnijā Valmiermuižas pils parkā lieli un mazi jāņabērni aicināti uz tradicionālu ielīgošanu «Saulgriezis 2016». Būs gan lauku gardumu un amatnieku labumu tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā», gan arī Jāņu tradīciju darbnīcas un latviešu tautas deju koncerts. Savukārt vakarā – uguns un spēka rituāls, latvju danči un koncerts etno skaņās, kura īpašie viesi būs igauņu postfolkloras grupa «Trad.Attack!».

Grupa ir Igaunijas folka skatuves jaunatklājums, kas iedvesmojas no seniem igauņu tradicionālās mūzikas ierakstiem. «Trad.Attack!» skanējumā savijas pārliecinošs vokālais sniegums ar igauņu dūdām, saksofonu, perkusijām un citiem instrumentiem, piešķirot mūsdienīgu noskaņu. Folkmūzika ir «Trad.Attack!» sākums, taču ne apstāšanās robeža – viņi ir atvērti dažādiem mūzikas stiliem un virzieniem.

Lai jāņabērni varētu kārtīgi izdziedāties un izkustēties, svinības kuplinās postfolkloras grupa «Iļģi». Sulīgi latviskajā vēstījumā labi iederēsies gan ķeltu un īru, gan slāvu un pat afrikāņu vēsmas. Vasaras saulgriežu svinībās «Iļģi» spēlēs un dziedās īpaši izvēlētas Jāņu dziesmas, bet pēc tam kopā ar Rīgas Danču kluba dejotājiem izdancinās svētku dalībniekus, ierādot kādreiz Vidzemē izplatītus tradicionālos dančus. Koncertā uzstāsies arī postfolkloras grupa «Dārdi», kas tautas melodijām piešķir mūsdienīgu skanējumu, ietekmējoties no dabas, dzimtas mājām, latviešu folkloras un citu tautu tradicionālās mūzikas. Vasaras saulgriežu svinētāji dzirdēs līgotnes un citas vasarīgas dziesmas un melodijas.

Saulgrieži ir enerģētiski spēcīgākais laiks, kad, veicot dažādus rituālus, var nodrošināt sev raženu un veiksmīgu gadu. Lai izzinātu šos rituālus, pulcēsimies Valmiermuižā un ielīgosim Vasaras saulgriežus kopā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu