Kuldīga aicina uz palu šovu «Lido zivis Kuldīgā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Sestdien, 30. aprīlī, visi ceļi vedīs uz Kuldīgu, kur ar vērienīgu palu šovu «Lido zivis Kuldīgā» atklās jauno vasaras tūrisma sezonu. Daudzveidīgajā pasākuma programmā kaut ko sev interesējošu atradīs ikviens. Paralēli pasākumam ikviens tā dalībnieks varēs baudīt unikālus dabas skatus, vērojot vimbu augstlēkšanas paraugdemonstrējumus pie Eiropas platākā ūdenskrituma – Ventas rumbas.

Visagrāk – jau no sešiem rītā – uz cīņu par dižo lomu – «Planējošo vimbu» – pulcēsies makšķernieki. Kam makšķerēšana neiet pie sirds vai makšķere aizmirsusies mājās, no plkst. 11:00 var doties uz pasākumiem Pilsētas dārzā, skvērā pie «Kūravas» un citviet pilsētā.

Kam patīk stāstīt un klausīties stāstus, no plkst. 12:00 jādodas uz jubilejas – jau 10. Kurzemes stāstnieku festivālu «Ziv zup» pie Kurzemes kultūras mantojuma centra «Kūrava», kur notiks zivju zupas vārīšana, stāstot stāstus. Šoreiz pasākumā īpašie viesi būs Latvijas kalēju brālības meistari, kas rādīs savas amata prasmes. Kad zupa būs izvārīta, katrs varēs nopelnīt porciju apmaiņā pret stāstu.

Ar zivju gardumiem varēs mieloties arī Pilsētas dārzā, kur ar zivju zupu, līdz grāpim dibens pliks, cienās labākās zupas meistares no Kuldīgas novada muzeja. Būs iespējams iesaistīties suši darbnīcā un šo gardo ēdienu arī nogaršot, bet līdzņemšanai kādu zivi varēs iegādāties zivju tirdziņā. Mielošanos un tirgošanos ar zivīm jautrāku darīs orķestru un folkloras kopu, kā arī no tuvienes un tālienes sabraukušu deju kolektīvu uzstāšanās.

Tiem, kuri tīko uzzināt ko vairāk par vidi mums apkārt, jādodas uz vides izziņas piestātnēm, kur varēs iepazīt lielākas un mazākas zivis, kā arī ūdensputnus, paviesoties pie bebra, ūdensžurkas un seska, kā arī iemēģināt roku zvīņspiedē sadarbībā ar Grafikas studiju.

Savukārt tūristu vilinātāji stāstīs, rādīs un piedāvās, ko skaistu šogad skatīt, darīt, mēģināt. Tūristu un ceļotāju lenktuvē gaida spēles un atrakcijas «Ainiņas briežu dārzā», būs iespēja izcept sklandraušus, izšaut ar loku, izpūst savu stikla burbuli, izgatavot sveci vai nozīmīti, nogaršot izslavēto Padures muižas klēts koču ar cūkas šķiņķi jeb klētnieka Kriša pusdienas, bet senās pils pagrabā degustēt Kuldīgas pusē tapušo Smilškalnu vīnu.

Vēl palu šovā kopā ar Kuldīgas skautiem varēs pārbaudīt savu drosmi, veiklību un atjautību, iemēģināt ūdensbumbas, izgatavot svilpaunieku vai vēja zvanus, bet dzelzs nervu īpašnieki varēs izbaudīt atrakcijas «Elektriskā zivs», «Zivjblieznis» un «Skrejzivju rene». Katram, kurš to vēlēsies, būs iespēja darboties dažādās radošajās darbnīcās un akcijās. Neiztrūkstoši darbosies arī pavasara tirdziņš, kurā būs iegādājamas gan ēdamas, gan dzīvē un saimniecībā noderīgas preces.

Plkst. 14:00 Kuldīgas novada muzejā visi aicināti uz izstādes «Krāsu erotika» atklāšanu un tikšanos ar mākslinieci Edīti Pauls–Vīgneri. Darbi tapuši 2015. gadā un veidoti māksliniecei netipiskā tehnikā. Tos, kurus saista izstādes, rosinām apmeklēt arī divas citas izstādes, kas pavasara palu šova laikā būs skatāmas Kuldīgas Mākslas namā. 1. stāvā būs skatāma Baibas Rubines personālizstāde «ABREAKCIJA», savukārt 3. stāvā skatāma ungārietes Bernadetas Alpernas izstāde «Akmeņu otra dzīve» – Alpernas fotogrāfiju sērija par sinagogu ēkām, kas mūsdienās tiek izmantotas citiem mērķiem. Mākslas nams sestdien būs atvērts no 10:00 līdz 16:00, bet svētdien – no 12:00 līdz 15:00.

Savukārt plkst. 16:00 Sv. Katrīnas baznīcā koncertā «Dzīvības ūdens» uzstāsies Kristīne Adamaite (ērģeles) un Artis Sīmanis (saksofons), izpildot J.S.Baha, Š.M.Vidora, R.Jermaka, P.Vaska, U.Prauliņa un A.Selicka mūziku.

Vakarpusē visi ballēties gribētāji aicināti uz Kuldīgas kultūras centru, lai līksmotos un dancotu «Kadriļas ballītē» kopā ar folkloras kopu «Dandari». Bet, kad satumsīs, plkst. 22:30 uz brīvdabas kino sezonas atklāšanu aicina «Goldingen Knight Cinema», izrādot animācijas filmu «Ness un Nesija».

Vēl atgādinām, ka nepagurstoši kuldīdzniekus un pilsētas viesus turpina vizināt Kuldīgas tūristu vilcieniņš Ludis jeb «Goldingen Train». Vairāk par tā kursēšanas laikiem atradīsiet vilcieniņa facebook lapā https://www.facebook.com/goldingentrain/?fref=ts . Gardu maltīti iespējams baudīt kādā no omulīgajiem Kuldīgas krodziņiem, bet naktsmājas atrast var kādā no viesnīcām vai apartamentiem. Par naktsmājām un ēdināšanas iestādēm vairāk informācijas var atrast www.visit.kuldiga.lv

Detalizēta pasākuma programma – mājaslapā www.kuldiga.lv.

Kuldīdznieki zina – pavasaris iestājas tad, kad virs Ventas rumbas, mugurām zaigojot, sāk lidot zivis. Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko (249 m) ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā. Zivis ceļojumā pavada arī vasaras tūrisma sezonu atklājošs palu šovs «Lido zivis Kuldīgā», kas tiek rīkots aprīļa beigās un ir vienīgais šāda veida pasākums Latvijā.

Ticējums: kas palu šovā Kuldīgā nav bijis, tas pavasari nav pamanījis!
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu