Ekspluatācijā nodoti divi Raiņa un Aspazijas muzeji

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) ekspluatācijā nodevusi divus atjaunotos un rekonstruētos Raiņa un Aspazijas muzejus, informēja VNĪ. Ekspluatācijā nodota Raiņa un Aspazijas māja Rīgā, Baznīcas ielā 30, kur atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi tika sākti 2015. gada 19. augustā, un Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, kur atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi tika sākti 2014. gada 31. oktobrī.

VNĪ atgādina, ka projekta realizācijā atjaunotais Raiņa muzejs «Tadenava», kas atrodas Jēkabpils novadā, Dunavas pagastā ekspluatācijā nodots šī gada 2. martā un tur atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2015. gada 27. februārī.

Šis ir viens no VNĪ īstenotajiem projektiem, kura laikā veikti koka kultūras mantojuma atjaunošanas un rekonstrukcijas darbi. Projekta laikā notika pieredzes apmaiņa koka elementu restaurācijā ar projekta partneriem no Norvēģijas.

Projekta laikā Raiņa muzejā «Tadenava» restaurēta dzejnieka tēva 1865.gadā celtā pusmuižas guļbaļķu dzīvojamā māja un šķūnis, 20.gadsimta 20. gados tapusī Dāboliņu jaunsaimniecības dzīvojamā ēka, kas turpmāk funkcionēs kā apmeklētāju uzņemšanas centrs, un pirtiņa. Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30 atjaunots gan divstāvu ielas nams, gan vienstāvu sētas māja ar nelielu iekšējo pagalmu, bet Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, kas sastāv no ēku kompleksa, atjaunotas un rekonstruētas trīs Jūrmalas koka apbūvei raksturīgas ēkas un vasarnīcas dārzs.

Projekta ietvaros sadarbībā ar projekta partneri Memoriālo muzeju apvienību veikta arī ekspozīciju izveide, bet paralēli muzeju iekārtošanai turpināsies tiem pieguļošo teritoriju labiekārtošanas darbi. Muzeji apmeklētājiem pakāpeniski tiks atvērti laika posmā no šī gada jūlija līdz septembrim.

VNĪ projektu «Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana» īstenoja ar Eiropas Ekonomikas zonas programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» finanšu instrumenta līdzfinansējumu.

VNĪ īstenotajā Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta projektā «Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana» restaurācijas un rekonstrukcijas darbi tiek veikti vienlaikus Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30, Rīgā un Raiņa muzejā «Tadenava» Dunavas pagastā, Jēkabpils novadā. Projekta kopējās izmaksas ir 2 562 340 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu