Senioru festivāla dalībnieki: «Fantastisks pasākums! Gaidām nākamo!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Martinovs

Ar dziesmām, dejām, mākslas plenēru, iedvesmas lekcijām un vingrošanas meistarklasēm nedēļas nogalē Esplanādes parkā Rīgā aizvadīts pirmais vecākajai paaudzei veltītais festivāls «Zelta ritmi», uz kuru bija ieradušies simtiem senioru no visas Latvijas. Festivālu apmeklēja simtiem senioru no visdažādākajām Latvijas vietām – ne tikai no Rīgas, bet arī no Ādažiem, Ogres, Ikšķiles, Tukuma, Lielvārdes, Saulkrastiem, Valkas un citām pilsētām. Kopā tika pulcēti tie, kas arvien ir radoši, enerģiski un spara pilni, lai motivētu dzīvot aktīvi arī citus savas paaudzes ļaudis.

«Festivāla mērķis ir iedvesmot cilvēkus dzīvot skaisti un pilnvērtīgi neatkarīgi no gadu skaita, un jāteic, ka mēs, Latvijas vecāku organizācijas komanda, kas ir šā pasākuma rīkotāji un kurai gan vēl tālu līdz pensijas vecumam, pēc festivāla esam bezgala iedvesmoti un saviļņoti. Ne reizi vien acīs bija prieka un apbrīnas asaras – par pērļotāju, kurai 82 gadi un kura radošo senioru «Zelta tirgū» pārdeva savus greznos darinājumus, par galantajiem dejotājiem, kas uzstājās koncertā, – arī viņu pulkā ne viens vien, kam 70 un 80 gadu –, par Inesi Ziņģīti, kurai 76 gadi un kura joprojām var nostāties uz galvas,» ar apbrīnu un cieņu stāsta Latvijas vecāku organizācijas «Mammamuntetiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa teic – festivāls izvērtēs tik sirsnīgs, ka vairāki tā apmeklētāji rosinājuši šādu rīkot vairākas reizes gadā vai divu dienu garumā.

Pasākuma ietvaros notika arī mākslas plenērs, ko vadīja mākslinieks Jānis Anmanis, kopā pulcinot arī tos, kas līdz šim ar mākslu ir bijuši uz jūs; kupli apmeklēts bija koncerts, kurā uzstājās Dailes teātra dziedošo aktieru grupa «Ilga» un dažādi senioru deju kolektīvi; simtiem interesentu bija uz dažādām lekcijām un meistarklasēm – vienam otru šūpot lakatos jeb rebozo mācīja dūla Ilze Kuduliņa, jogas nodarbību vadīja jogas pasniedzēja Linda Jamonte no centra «ReCure», iedvesmas lekciju par veselīgu uzturu sniedza «BENU veselības un skaistuma akadēmijas» vēstnese Liene Sondore. Iedvesmojošas lekcijas par veselīgu dzīvesveidu vadīja gerontologs Jānis Zaļkalns un veselīga dzīvesveida piekritēja Inese Ziņģīte.

«Neviens ārsts tev nevarēs palīdzēt, ja pats ikdienā par sevi nerūpēsies!»

neatstāt novārtā savu veselību seniorus aicināja profesors Jānis Zaļkalns, kam piekrīt arī tautā iemīļotā Ziņģīte: «Jādomā nevis tikai par to, lai seja labi izskatās, bet gan par visa ķermeņa labsajūtu un skaistumu. Cilvēki pieraduši no rītiem pie spoguļa sapucēt tikai savu seju, aizmirstot, ka skaists un vesels jāuztur viss ķermenis un arī tam no rītiem ir jāvelta uzmanība, piemēram, norīvējot ar frotē dvieli.» Gan Jānis Zaļkalns, gan Inese Ziņģīte norāda arī, ka senioriem jādalās ar savu gudrību, nevis jātur svece zem pūra, – tas ir iemesls, kāpēc viņi piedalās festivālā «Zelta ritmi».

Radošajiem senioriem bija iespēja savus darbus tirgot «Zelta tirgū», visi ienākumi palika pašiem senioriem. «Paldies par brīnišķīgo iespēju mūsu kundzēm no Pensionāru iespēju centra savu meistarību demonstrēt «Zelta tirgū»! Dalība šajā pasākumā nozīmē pacelties citā līmenī – ne tikai izmantot iespēju pārdot, bet arī dalīties savā pieredzē, meistarībā un gūt pozitīvas emocijas, jūtot patiesu apmeklētāju interesi,» saka Pensionāru iespēju centra vadītāja Kristīne Zinkeviča, kuras centrā apvienojušies radošie seniori, kas festivālā gan tirgojās, gan mācīja savu arodu apmeklētājiem.

«Diži meži, platas lapas, / Veci vīri, gudri vārdi,» ar šādām latviešu tautasdziesmas rindām festivāla «Zelta ritmi» dalībniekus un apmeklētājus sveica eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, vēlot skaistu zelta domu un vārdu piepildītu dienu. «Ir vērtīgi dalīties savā gudrībā, kas uzkrāta dzīves gaitā, tas ir zelts, ko varam nodot nākamajām paaudzēm,» apsveikumā teica Vaira Vīķe-Freiberga, noslēdzot to ar vēl kādu tautasdziesmu: «Veca tēva sirma bārzda / Par ābeli pārbiruse; /Jauni puiši salasīja, / Padomiņa gribēdami.»

Par festivālu «Zelta ritmi»

Festivāls «Zelta ritmi» ir iedvesmas avots un ideju apmaiņas vieta senioriem, lai gūtu jaunu pieredzi un ierosmes pilnvērtīgai un skaistai dzīvei neatkarīgi no vecuma. Festivāls apmeklējams bez maksas, tā oficiālā platforma internetā ir «www.zeltaritmi.lv», kur arī turpmāk tiks publicēta izglītojoša un iedvesmojoša informācija senioriem. Senioru festivālu «Zelta ritmi» rīko Latvijas vecāku organizācija «Mammamuntetiem.lv» sadarbībā ar higiēnas preču zīmolu «TENA» un «BENU aptieka».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu