Apceļo Latviju: Uz Kuldīgu samirkt ūdenskritumā un baudīt naksnīgu āra kino

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Romanovskis

Kuldīga itin droši varētu būt Latvijas vasaras galvaspilsēta. Šī vizuāli tik baudāmā, izmērā un noskaņā mīlīgā pilsētiņa nenoliedzami ir burvīga visos gadalaikos, bet tieši brīžos, kad klimatiskie apstākļi lutina, to var izbaudīt pilnībā. Šo es saku ar pilnu pārliecību, pati būdama kuldīdzniece. Kaut nu jau labu laiku dzīvoju galvaspilsētā, sirdī esmu un palieku kurzemniece, kam vienmēr liels prieks padalīties savos iespaidos un ieteikumos par vienu no Latvijas apceļošanas brīnišķīgākajiem punktiem – Kurzemes pērli Kuldīgu. Vasarai sākoties, šeit būs mani ieteikumi jaukām Kuldīgas brīvdienām.

Ar to ar esam slaveni, ka gludi mūsu lielceļi

Iedrošinājumam un uzmundrinājumam varu droši teikt – Kuldīgā nokļūt ir viegli! No Rīgas ar auto turp var aizbraukt aptuveni divu stundu laikā. Turklāt pastāv pat vairāki ērti ceļi, no kuriem atliek izvēlēties to, kurš patīk labāk. Populārākais ceļš ved caur Kandavu un Sabili. Tas ir gleznains un mierīgs. Pa ceļam pļavās var redzēt dzērves, zosis, pie pašas Sabiles – arī zirgus un slavenās Latvijas zilās govis. Sabilē var piestāt un pie baznīcas padzerties avota ūdeni. Ir arī citi nokļūšanas veidi, bet, kas patīkami, – visi ceļi ir kvalitatīvi asfaltēti.

Putekļu mākoņi vai nekomfortabla kratīšanās, ceļojot uz Kuldīgu, nedraud.

Iepriecina arī fakts, ka pēdējos gados pilsētā radušās vairākas jaunas un gaumīgas nakšņošanas vietas. Nonākot Kuldīgā, to bez pūlēm pamazām varēsiet izstaigāt kājām, taču jautrības labad var izbraukt ar vilcieniņu «Ludis», kas izvadās gan pa pilsētas centru, gan attālākiem, bet arī skaistiem pilsētas nostūriem.

Foto: Mareks Romanovskis

Neticamais fotogēniskums

Pēdējos gados, kad pilsēta ir ļoti sakopta un kad man uz to sanāk skatīties ne vairs ikdienā, bet retāk, īpaši spilgti ievēroju, cik tā ir vizuāli skaista! Pilsētas centrs, piemēram, Rātslaukums izskatās apmēram kā senas filmas uzņemšanas laukums. Šķiet gandrīz vai neticami, ka tā nav fikcija, bet reāla, funkcionējoša un dzīva pilsēta. Jau vairākus gadus Kuldīgā vasarās notiek starptautiska fotogrāfu vasaras skola. Bet jaunie mākslinieki brauc plenēros.

Kuldīgā uzņemtas arī vairākas filmas, piemēram «Emīla nedarbi» un «Ūdensbumba resnajam runcim».

Šis viss ir pierādījums pilsētas fotogēniskumam. Līdz ar to Kuldīga ir īsta pastaigu paradīze, un teju katrs, kurš dalās iespaidos par Kuldīgu, pēc tās izstaigāšanas piemin tās īpašo auru.

Foto: Mareks Romanovskis

Vasaras piedzīvojums – nomaldīties un atrasties Kuldīgā

Pavisam noteikti jāaizstaigā līdz Ventas rumbai, kas ir platākais ūdenskritums Eiropā, un vecajam sarkano ķieģeļu tiltam. Šie objekti pilnīgi noteikti ir spilgtākie Kuldīgas simboli. Jāapskata arī Pilsētas dārzs ar Kuldīgas goda pilsones tēlnieces Līvijas Rezevskas skulptūrām. Noteikti jāredz arī atjaunotais Rātsnams, pie kura rodams nesen atklātais Ēvalda Valtera piemineklis. Tur iespējams piesēst blakus slavenajam aktierim, kurš rimti dzer tēju. Leģenda vēsta – tie, kas Kuldīgā iedzers tēju ar Valteru, arī dzīvos vismaz 100 gadu.

Jāizstaigājas arī pa šaurajām pilsētas ieliņām un jāaplūko seno namu durvis, kas slavenas ar saviem virsgaismas lodziņiem dažādās neparastās formās.

Ja nu kādu brīdi sanāk nomaldīties, neraizējieties ne nieka! Arī tas pieder pie lietas. Lai apmaldīšanās Kuldīgas mazajās ieliņās ir viens no jūsu šīs vasaras romantiskajiem piedzīvojumiem. Bet, kad sagribas atkal «atrasties», vietējie noteikti palīdzēs. Jo kurzemnieki, lai arī nereti saukti par lepniem, labāk iepazīti izrādās patiesi un jauki ļaudis.

Foto: Mareks Romanovskis

Villa ar skaisto skatu un mākslas daudzveidība

Ventas krastā pie vecā tilta un Ventas rumbas slejas koka arhitektūras lepnums - nesen renovētais Kuldīgas muzejs, kas tiek saukts par Bangerta villu. Nostāsts par ēkas izcelšanos vēsta, ka kāds turīgs vīrs uzvārdā Bangerts šo māju reiz noskatījis izstādē Parīzē. No turienes tā izjauktā veidā atvesta uz Kuldīgu, kur tikusi pie nosaukuma Villa Bella Vista jeb villa ar skaisto skatu. Un patiešām skats pa muzeja logiem uz garām plūstošo Ventu un šalcošo ūdenskritumu ir kaut kas neatkārtojams!

Savukārt viss muzeja otrais stāvs iekārtots kā 20. gs. sākuma turīga kuldīdznieka dzīvoklis ar ēdamistabu, dzīvojamo istabu, virtuvi, dāmas buduāru un kunga kabinetu.
Foto: No personīgā arhīva

Iepriekš minētais Kuldīgas muzejam piešķir potenciālu iepatikties arī tādiem ceļotājiem, kas parasti muzejiem met līkumu. Bet tiem, kam, gluži otrādi, māksla ir sirdij tuva, vēl der apmeklēt arī Kuldīgas mākslinieku rezidences galeriju, kas atrodama turpat netālu, tieši pie senā tilta. Tur regulāri tiek izstādīti gan Latvijā jau labi zināmu mākslinieku, gan jauno autoru darbi. Un, ja reiz esat devušies mākslai pa pēdām, tad iesaku uzmeklēt arī Mākslas namu, kur skatāmas izstādes, kā arī mēdz notikt dažādi koncerti un citi pasākumi.

Foto: Mareks Romanovskis

Dabiskais SPA zem ūdenskrituma

Bet, ja reiz Kuldīgā palaimējies nonākt tieši vasarā, no visas sirds iesaku neaprobežoties ar Ventas aplūkošanu vien. Ņemiet dvieli, peldkostīmu un dodieties pāri senajam tiltam uz Mārtiņsalu! Tur var gan pasauļoties, gan nopeldēties tīrajā Zilā karoga peldvietā. Bet, paejot gar Ventu mazliet uz leju, būsiet pie paša ūdenskrituma.

Droši nostājieties zem ūdenskrituma, lai ūdens šaltis, veļoties virsū, kārtīgi izmasē!

Kājas gan labāk ieaut čībās, jo gultne ir visnotaļ nelīdzena. Un gatavojieties, ka nostāvēt var nebūt viegli, jo ūdens ir spēcīgs. Galu galā – adrenalīna pieplūdums un sajūsma garantēta! Šis ir piedzīvojums, ko neaizmirsīsiet nekad un kas spēj izkonkurēt arī svešzemju eksotiku. Papildus spilgtiem iespaidiem ūdenskritumu var pārbrist no viena krasta līdz otram. No bērnības atceros, ka agrāk šādas izdarības gan nebija ļautas un, ja kāds iebrida par tālu, no glābšanas stacijas nekavējoties atskanēja brīdinājums griezties atpakaļ. Tagad šķērsot Ventu virs ūdenskrituma ir atļauts, tomēr jārēķinās, ka upes viducī, kaut arī ne pārāk dziļš, ūdens tomēr plūst ar gana stipru straumi. Labi derēs piedzīvojumu meklētājiem!

Foto: Mareks Romanovskis

Gastronomiskais eksperiments

Bet pēc peldes Ventā un cīņas ar rumbas spēcīgajām ūdens šaltīm, noderēs kāds vietējais gardums.

Kuldīga ir īstā vieta, kur nogaršot nu jau starptautisku slavu ieguvušo sklandurausi.

Pamēģiniet arī tad, ja šķiet, ka negaršos. Apaļos burkānraušus var dabūt gandrīz katrā Kuldīgas pārtikas veikalā un kafejnīcā. Lieli un mazi, saldi un sāļi – sapērciet tos visus par draudzīgajām mazpilsētas cenām un sarīkojiet sev degustāciju. Ne viens vien, kas iepriekš par sklanduraušiem vaikstījies, pēc to nogaršošanas saulainā novakarē, sēžot uz soliņa un raugoties, kā krīt ūdens Ventas rumbā, kļuvis ne vien par Kuldīgas, bet arī burkānraušu fanu. Taisnība, ka visām lietām savs laiks un īstā vieta. Sklanduraušus iemīl Kuldīgā. Bet skaidrs, ka ar raušiem vien paēdušam nekļūt. Par laimi, Kuldīgā ir visnotaļ daudz vietu, kur ieturēt maltīti, tostarp viens no Latvijas Top30 labākajiem restorāniem «Goldingen Room» (Goldingen ir Kuldīgas senais nosaukums). Man tur visjaukāk šķiet tieši vakarpusē, kad pa lielajiem, vaļējiem logiem iepūš mierīgs vējiņš, blakus burbuļo strūklaka un pilsēta jau tinas krēslā.

Foto: Mareks Romanovskis

Kino zem klajas debess

Bet vakarā, kad satumst, vasaras sezonā piektdienās un sestdienās Kuldīgas Pilsētas dārzā var doties uz āra kino seansiem. Filmas ir dažādas, un kvalitāte tiešām laba. Skaņa dzirdama jau iztālēm. Var sēdēt gan uz soliem, gan turpat kalniņā uz līdzpaņemtām segām.

Ja vakars gadījies dzestrāks, paķeriet līdzi termosu ar siltu piparmētru tēju, un romantika par baltu velti būs rokā, jo brīvdabas kino vērošana ir bez maksas.

Kino repertuārs iepriekš ir apskatāms internetā, meklējot pēc Goldingen Knight Cinema.

Foto: Mareks Romanovskis

Dzīres Kuldīgā un citi labumi

Bet, ja gribas kārtīgu ballēšanos, ir jābrauc uz ikgadējiem Kuldīgas pilsētas svētkiem. Šogad «Dzīres Kuldīgā» notiks no 14. līdz 17. jūlijam. Šajās dienās ik gadu pilsēta mutuļo. Ja savām acīm to vēl neesat skatījuši, ilgāk kavēties nav vērts.

Patikšanu paredz plašā programma, kur kaut ko sev pa prātam atrod visas paaudzes un gaumes.

Kuldīgā vispār dažādu svētku un citu košu norišu ir pārpārēm. Lai atrastu sev piemērotāko, atliek vien regulāri ielūkoties Kuldīgas notikumu kalendārā, kas viegli pieejams globālajā tīmeklī. Vēl viens populārs notikums pilsētā, piemēram, ir Kuldīgas pusmaratons. Šogad skriet gribētāji trasē Kuldīgas ielās dosies 13. augustā. Tie, kas skrējuši Kuldīgā, zina teikt, ka tas ir kaut kas īpašs. Vietējie trases malās ne vien atbalsta ar uzmundrinājuma saukļiem, bet arī iznes padzerties avota ūdeni un pat no savām mājām izvelk ierīces ūdens smidzināšanai skrējēju atveldzēšanai. Savukārt rudenī Kuldīga aicina uz Hercoga Jēkaba gadatirgu, bet pavasarī uz palu šovu «Lido zivis Kuldīgā».

Foto: No personīgā arhīva

Tas, protams, nav viss, jo visu uzrakstīt nemaz nav iespējams. Kuldīga ir iespaidu pilsēta. Ja tās nebūtu, to vajadzētu izdomāt! Un, ja Kuldīgas šarmu vēl neesat skatījis, jums ir ļoti paveicies, jo tepat, pāris stundu brauciena attālumā no Rīgas slēpjas kaut kas tik spilgts un baudāms. Jums viss vēl ir priekšā un varbūt tieši šovasar. Bet arī tiem, kas Kuldīgā jau bijuši, nav ko izsamist, jo atgriezties brīnišķīgā vietā, taču ir ļoti patīkami. Turklāt Kuldīga mainās un piedāvā aizvien ko jaunu.

Ceļojuma paplašināšanai

Bet, ja ar Kuldīgu savu ceļojumu beigt vēl negribas, tālāk var doties uz Alsungas pusi, kur man pašai reiz ļoti patika viesoties murkšķu audzētavā.

Murkšķi ēd no rokas, katram ir savs vārds un spilgts raksturs.

Saimnieces stāsti ir tik kolorīti, ka asaras birst no smiekliem. Pēc tam – uz Jūrkalni apskatīt neparastos jūras stāvkrastus. Kaut esmu tos skatījusi kopš bērnības, jo tieši Jūrkalne ir kuldīdznieku tuvākā jūrmala, aizvien par tiem sajūsminos! Turklāt tur var sarīkot lielisku pikniku pie jūras, ko noslēgt ar nakšņošanu teltī piejūras kempingā. Bet, ja gribas doties vēl tālāk, tad uz Pāvilostu un Liepāju, kas arī ir vietas ar savu neatkārtojamo šarmu. Man šķiet, ka visa šī Kurzemes puse ir īstens vasaras baudīšanas epicentrs, un tur jums noteikti izdosies brīnišķīgs atvaļinājums. Lai izdodas izbaudīt mirkli!

Foto: Mareks Romanovskis

«Apollo» un «Tvnet» aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc «Apollo» un «Tvnet» aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! «Apollo» un «Tvnet» aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu