Svētku nedēļa Rēzeknē 2016

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rezekne.today

Tuvojas svētku nedēļa Rēzeknē - no 24. līdz 31.jūlijam notiks Eiropas tautu festivāls, starptautiskais etno festivāls «Gosti» un Rēzeknes pilsētas svētki! Bagātīgi piepildīta nedēļa, kuras laikā būs iespēja baudīt populāru mākslinieku uzstāšanos - Rēzeknē viesosies gan Justs Sirmais un Aminata, gan grupas «Musiqq», «Laimas muzykanti» un vēl daudzi citi.

Eiropas tautu festivāla (ETF) (angļu v. - European People Festival/ EPF) dalībnieki Rēzeknē ieradīsies 24.jūlijā no Beļģijas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Īrijas, Itālijas, Lietuvas, Luksemburgas, Polijas, Portugāles, Spānijas, Lielbritānijas un Latvijas.

Eiropas tautu festivāls Latvijā notiks jau otro reizi, pirmo reizi Rēzekne ETF dalībniekus uzņēma 2008.gadā, bet festivāls aizsākās 1992.gadā un kopš tā laika ik gadu notiek citā Eiropas valstī. ETF mērķis ir sekmēt savstarpējo sapratni Eiropas tautu vidū un sniegt iespēju iepazīt citu valstu kultūru un tradīcijas.

ETF ietvaros Rēzeknē būs gan daudznacionāla kultūras programma un dalībvalstu izstāde-tirdziņš (Eurovillage), gan notiks konkursi un sacensības dažādās disciplīnās: basketbolā un futbolā, florbolā un pludmales volejbolā, petankā un jautrajās spēlēs, ielu teātra mākslā, gleznošanas, foto un kulinārijas konkursos.

Šā gada ETF galvenā tēma ir viesmīlība (Hospitality), jo nedēļas laikā Rēzekne uzņems gandrīz tūkstoti svētku dalībnieku, ņemot vērā, ka vienlaicīgi noritēs arī etno festivāls «Gosti» un Pilsētas svētki. Tāpat viesmīlība ir tikums, kas jau izsenis piemīt latgaliešiem, un mēs ciemiņus allaž sagaidīsim ar patiesu sirds siltumu un celsim galdā labākos ēdienus un dzērienus, bet sirdis ielīksmosim ar skaistām dziesmām un dejām.

25.jūlijā Eiropas tautu festivāla dalībnieki pulcēsies Rēzeknes lielākajā dievnamā uz svinīgu dievkalpojumu, bet vakarā notiks ETF atklāšanas gājiens un koncerts Festivāla parkā. Katru vakaru koncertos piedalīsies gan festivāla dalībvalstu kolektīvi, gan varēs lustēt dažādos deju ritmos. Pirmdienas vakarā uzstāsies Roberto Meloni un grupa «Mussiq».

26.jūlijā katrī mūzikas koncertā uzstāsies grupa «Jauna diena» un Mārtiņš Jātnieks, kurš tikko izdevis pirmo soloalbumu «Ceļš taktīs» un vēsta par savu ceļu mūzikas pasaulē.

27.jūlijā latgaliešu danču vakarā rēzeknieši un viesi varēs lustēt ar kapelu un deju kopu «Dziga», deju kopu «Vadži», fokloras draugu kopu «Vīteri», bet koncerta noslēgumā mūs priecēs etnoroka grupa «Laimas muzykanti».

28.jūlijā vakarā uzstāsies šlāgermūzikas aptaujas laureāti «Baltie lāči», aicinot uzdejot valšus un ļauties vasaras zaļumballes priekam.

29.jūlijā Rēzeknes pilskalnā piektdienas vakarā tradicionāli valdīs viduslaiku noskaņas un varēs vērot gan viduslaiku cīņas, gan mācīties viduslaiku dejas un baudīt grupas «Obscurus orbis» muzicēšanu. Savukārt Festivāla parkā iesākumā skatītājus priecēs šova «Supernova» superfināla dalībnieki – grupa «MyRadiantU», bet vakara noslēgumā uzstāsies šā gada «Eirovīzijas» finālists Justs Sirmais.

30.jūlijā Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā un Raiņa ielā varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, kopīgi veidot simbolisku Rēzeknes rozi, rakstīt vēlējumus pilsētai, piedalīties sportiskās aktivitātēs, apskatīt retro auto moto izstādi un kopā dziedāt un griezties jautros dančos. Plkst. 15.00 Kultūras un atpūtas parkā izskanēs festivāla «Gosti» dižkoncerts «Satikšanās tilti», pulcējot kopā ap 200 dalībnieku no Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas.

Vakarā notiks tradicionālais Rēzeknes svētku gājiens pa Atbrīvošanas aleju līdz Festivāla parkam, no plkst.20:30 Festivāla parkā varēs baudīt plašu koncertprogrammu - vispirms izskanēs Rēzeknes dziesma "Pilsēta ar rozi matos" Aminatas un bērnu popgrupas "Šurumburum" izpildījumā, gaisā uzlidos 731 balons ar dienā rakstītajiem vēlējumiem, pēc tam koncertšovā "Tā nav dzīve, tas ir kino" Latvijas populārie mūziķi un aktieri (Dainis Skutelis, Baiba Berķe, Mārtiņš Brūveris, Juris Jope, Annija Putniņa, Anmary, Jānis Buķelis, Belinda Remese, Eva un Kaiva Molleres, Inta Broka), deju studija "BUMP un "Kino orķestris" Jura Kristona vadībā ļaus izdzīvot pasaules populārākās filmas un mūziklus, kas noslēgsies ar svētku salūtu.

31.jūlijā, kā ierasts svētku svētdienā, rīts sāksies ar tradicionālo Ģimeņu parādi, kas pāries dziesmu un deju šovā ģimenēm Festivāla parkā. Šogad AS «Latvijas Zaļais punkts» aicina iesaistīties fotoorientēšanās sacensībās «Šķirošanas skrējiens Rēzeknē!», tāpat bērnus pārsteigs gan ziepju burbuļu šovs, gan putu ballīte un Sanktpēterburga teātra «Pežo kunga ceļojošās lelles» interaktīvā programma un «Karnevāla tērpu darbnīca».

Starptautiskais etno festivāls «Gosti» Rēzeknē notiek katru otro gadu, un tajā piedalās dažādu tautību nacionālie kolektīvi, aicinot uz sadziedāšanos un līksmu kopā būšanu, caur tautas mūziku un dejām meklējot un atrodot savstarpējos tiltus, kur satikties.

Rēzeknes pilsētai šogad svinam 731, un šā gada svētku moto «Pilsēta ar rozi matos» simboliski atklāj vienu no Rēzeknes leģendām, kas vēsta par princesi Rozi, kura joprojām mīt pilskalna dzīlēs un gaida drosmīgu un mīlošu izredzēto, kurš palīdzēs rast laimi savā pilsētā. Tā kā pagājušajā gadā Rēzekne saņēma īpašu muzikālo sveicienu no Jāņa Lūsēna un Guntara Rača - dziesmu «Pilsēta ar rozi matos», kurā ieskanas Rēzeknes sirdspuksti, šis ir īstais laiks pamanīt, cik cieši senā leģenda savijas ar mūsdienu Rēzeknes stīgām. Lai Rēzekne mūžam staro, būdama Latgales un pasaules vidū, tagadnes un nākotnes vidū, atbalsojoties katra rēzeknieša dvēselē kā pilsēta ar rozi matos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu