Vācijas kultūras ministre saredz vēl ciešāku abu valstu sadarbību

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas un Vācijas sadarbība ar šobrīd Rīgā skatāmo vācu laikmetīgās mākslas izstādi nebeigsies, jo vēl ciešāka sadarbība kultūras jomā starp abām valstīm noteikti būs 2018. gadā, kas ir pasludināts par Eiropas kultūras mantojuma gadu, tā šodien pēc izstādes apmeklēšanas pauda Vācijas kultūras un mediju ministre Monika Gritersa (Monika Grütters).

Tāpat viņa piebilda, ka tur, kur politika un diplomātija atduras pret robežām, kultūra ir tilts starpvalstu attiecībām.

Laikmetīgās mākslas izstāde «Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts» izstāžu zālē «Arsenāls» būs atvērta līdz 21.augustam un šodien šo izstādi kopā ar kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK), Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktori Māru Lāci, izstādes kuratoriem un izstādes mecenātiem uzņēmuma «Forta Medical» īpašniekiem apmeklēja Vācijas kultūras un mediju ministre Gritersa.

Kā informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite-Svarinska, Rīgā skatāmā vācu laikmetīgās mākslas izstāde ir augstu novērtēta ne tikai Latvijā, bet arī Vācijā, par ko liecina atsauksmes Vācijas medijos. Piemēram «Deutsche Welle» raksta, ka izstāde darbojās kā spēcīgs kultūrpolitisks vēstījums, kas šajā ģeopolitiski mainīgajā laikā ir uztverams kā labs kaimiņattiecību žests no Latvijas puses.

Izstādes veidotāji uzskata, ka ar izstādi «Gara radinieki. Vācu māksla pēdējais pusgadsimts» tiek iezīmēts jauns posms Latvijas un Vācijas kultūras sakaru dinamikā. To apliecina ne tikai Gritersas vizīte, bet arī lielā ieinteresētība, ko izstādes tapšanā izrādīja Vācijas mākslas muzeji, galerijas, privātie kolekcionāri un paši mākslinieki.

«Forta Medical» līdzīpašnieks Guntis Rāvis pauda prieku, ka Gritersa rada iespēju apmeklēt izstādi, jo tas ir vēl viens pierādījums tam, ka izstādes unikalitāte ir novērtēta un sadzirdēta arī Vācijā.

«Mēs esam gandarīti, ka, apvienojot iespējas un zināšanas, ir izdevies atvest kaut nelielu daļu Eiropas mākslas uz Latviju un dot iespēju Latvijas iedzīvotājiem klātienē sajust un iepazīt Eiropas mākslas elpu mūsdienās, kā arī veidot jaunas, nozīmīgas kultūrpolitiskās saites starp Latviju un Vāciju,» akcentēja Rāvis.

Jau ziņots, ka izstāde «Gara radinieki. Vācu māksla pēdējais pusgadsimts» tapusi ar uzņēmuma «Forta Medical» un tā īpašnieku Rāvja un Leona Zilbera atbalstu. Izstādē apkopoto mākslas darbu kopējā vērtība pārsniedz 100 miljonus eiro, un tā vērtējama kā līdz šim vērienīgākā un plašākā vācu modernās mākslas ekspozīcija Latvijā. Ekspozīciju veido 53 autoru 77 darbi - gleznas, zīmējumi, skulptūras, fotogrāfijas, videoinstalācijas un daži konceptuālās mākslas paraugi, kas tapuši laikposmā no 20.gadsimta 60.gadu beigām līdz mūsdienām.

Iepriekš Vācijas kultūras un mediju ministrs Latvijā viesojās 2008. gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu