Saimes galda godi Brīvdabas muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šo svētdien, 24.jūlijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no plkst.12:00 līdz plkst.16:00 Saimes galda godi. Novadu sētās latvju dižsaimnieces gatavos tradicionālus godu un ikdienas mielastus, bet eksponātēkās būs gatavošanas, ēšanas un dzeršanas trauku un priekšmetu ekspresizstādes.

Vasaras vidū, uz Annām un Jēkabiem, kad dārzos un laukos nobriedusi jaunā raža un apcirkņi jau pildās, visa saime tiek pulcināta pie galda - pie Lielā saimes galda. Saimnieks ar saimnieci klāj bagātīgu mielastu visiem mājas ļaudīm, gājējiem un viesos atnākušajiem. Galdā tiek celti labākie trauki, apvilktas goda drānas, darīts cienasts un brūvēts alus, skandētas jautras dziesmas un dancots. Ir pamatīgi jāiestiprinās, lai varētu turpināt kārtīgi strādāt. Ir vasaras bula laiks.

Saimes goda galdus Brīvdabas muzejs piedāvās:

12:30 Zemgales sētā Codes dižsaimnieces Dairas Jātnieces Zemgales Lielo godu cienasts.

13:00 Vidzemes sētā Blomes dižsaimnieces Ilzes Briedes Saimnieču dienas Goda mielasts. Saimes istabā Piena darbu trauku izstāde.

13:30 Kurzemes sētā Kolkas dižsaimnieces Dženetas Marinskas Kurzemes skābputra un sklandurauši. Dižistabā - māla trauku saimes pusdienu galda izstāde.

14:00 Valmieras rijā - dzīvojamā mājā Vīnkalnu dižsaimnieces Zandas Žentiņas Meža mielasts.

14:30 Dervenieku sētā - Aglonas dižsaimnieces Vijas Kudiņas Aglonas maize un buļbašnīki. Tējas trauku izstāde un čajepitie krievu zemnieka sētā.

Visas dienas gaitā Priedes krogā - Lēdurgas saimnieces Ances miežu putras maize, cepti kāļi un rāceņi ar piedevām; Ragu zālē dzeramie trauki un stāsti.

Ieeja Brīvdabas muzejā no Brīvdabas ielas 21. Muzejs apmeklētājiem atvērts no plkst. 10:00 līdz 20:00. Bezmaksas ieeja pirmsskolas vecuma bērniem. Ieejas maksa skolniekiem 1.40 EUR, pilna laika studentiem 2.00EUR, pensionāriem 2.50EUR pieaugušajiem 4.00 EUR, ģimenes biļete (2 pieaugušie + 1-4 bērni līdz 18 gadu vecumam) 8.50EUR. Pie Galvenajiem vārtiem darbojas maksas stāvvieta, pie Rietumu vārtiem - bezmaksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu