Festivālā «Baleta zvaigznes Jūrmalā» uzstāsies vadošie solisti no Manilas baleta

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

6. augustā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņākais baleta notikums vasarā - 17. starptautiskais baleta festivāls «Baleta zvaigznes Jūrmalā». Festivāla zvaigžņu vidū būs arī vadošie solisti no Manilas baleta Filipīnās - solisti filipīnietis Rūdijs Dedios un amerikāniete Katerīne Barkmane. Pāris izpildīs filipīniešu horeogrāfes Agneses Loksinas veidotu duetu «Arachnida» un Grande pas de deux no baleta «Korsārs».

Manilas baletsir vadošā klasiskās dejas trupa Filipīnās. 1995. gadā ar mērķi «vest baletu pie cilvēkiem un cilvēkus pie baleta» tika izveidota kompānija 12 cilvēku sastāvā. Lai pilnveidotu trupas meistarību ārkārtīgi precīzajā klasiskā baleta krievu skolā, dejotājus apmāca ne tikai filipīniešu pedagogi, bet arī viespasniedzēji Sanktpēterburgas. Manilas baleta skola ir vienīgā mācību iestāde Filipīnās ar tiešiem sakariem ar A. Vaganovas Baleta akadēmiju. Jaunie dejotāji tiek sagatavoti atbilstoši augstākajiem klasiskā baleta standartiem. Labā sagatavotība ļauj veiksmīgi startēt starptautiskos baleta konkursos. Ar pašreizējo 65 baleta mākslinieku sastāvu Manilas balets piedāvā repertuāru, kurā ietilpst tādas nemirstīgas vērtības kā «Gulbju ezers», «Dons Kihots», «Riekstkodis», «Žizele», «Bajadēra» un «Korsārs». Trupa dejo arī laikmetīgās horeogrāfijas, kuras veido valsts vadošie horeogrāfi, tostarp Agnese Loksina, kuras darbs tiks izrādīts arī festivālā Jūrmalā.

Rūdijs Dedios ir dzimis Filipīnu pilsētā Laguna un pēc Filipīnu baleta skolas beigšanas 2004. gadā pievienojās Manilas baletam. Viņa būtiskākās lomas ir Bazilio baletā «Dons Kihots», Zigfrīds baletā «Gulbju ezers», kā arī Romeo izrāde «Romeo un Džuljeta». 2013. gadā Rūdijs Dedios iekļuva pusfinālā vērienīgajā Pekinas Starptautiskajā baleta un horeogrāfijas konkursā, savukārt, 2012. gadā viņš tika apbalvots Philstage Gawad Buhay balvu ar par izcilu modernās un klasiskās dejas lomu interpretāciju.

Foto: publicitātes

Katerīna Barkmane ir Ņudžersijā dzimusi amerikāņu dejotāja, kas jau divu gadu vecumā paziņoja saviem vecākiem, ka kļūs par balerīnu. Pēc nodarbībām vietājā dejas skolā 14 gadu vecumā viņa uzsāka profesionālu apmācību pie A. Vaganovas Baleta akadēmijas absolventes Nadjas Pavļenko. 2014. gadā Barkmane saņēma zelta medaļu sieviešu vecākajā grupā Amerikas Jauniešu Grand Prix konkursā. 2015. gadā viņa uzvarēja Āzijas Grand Prix konkursā un saņēma Zelta medaļu Tanzolymp konkursā Berlīnē par klasiskās dejas variāciju. 2015. gadā jaunā dejotāja uzsāka profesionālās gaitas, kļūstot par krievu baleta skolā balstītā Manilas baleta dejotāju. Jau savā pirmajā sezonā Katerīna Barkmane debitēja Džuljetas lomā un pat izpildīja Nikijas partiju baleta «Bajadēra» 3.cēlienā. 2016./2017. gada sezonu Barkmane jau aizvadīs kā Manilas baleta vadošā soliste.

Dejotāji no Filipīnam izpildīs Agneses Loksinas veidotu duetu «Arachnida». Agnese Loksina ir filipīniešu horeogrāfe, kura 1980. gados nonāca modernās dejas ietekmē un, izmantojot tās principus, turpināja attīstīt īpaši Filipīnām raksturīgu baleta formu, kas apvieno rietumu klasiskās dejas tehniku un Filipīniešu deju un rituālu tēmas, elementus un stāstus. Rezultāts ir neofolkloras dejas priekšnesumi, kas veicina baleta ceļu pie plašāka interesentu loka. Agneses Loksinas horeogrāfija «Arachnida» ar Lesa Holkomba un Metju Fargera mūziku ir interesants un smalks duets, kas iedvesmojies no zirnekļu riesta. Darbs ir būtiska un savdabīga daļa no Manilas baleta repertuāra, ko noteikti jāredz.

Otrs filipīniešu pāra numurs būs Grand pas de deux no baleta «Korsārs» ar Rikardo Drigo mūziku Mariusa Petipā horeogrāfijā. Ādolfa Adāna baleta «Korsārs» (Le Corsaire) libreta pamatā ir Lorda Bairona poēma «Korsārs». Stāsts par pirātu Konrādu un viņa mīļoto harēma meiteni Medoru ir aizraujoša drāma par nolaupīšanu, mīlestību un nodevību, vētru, kuģa katastrofu un brīnumainu izglābšanos. Balets pirmo reizi tika iestudēts Parīzē 1856.gadā, taču visi modernie «Korsāra» iestudējumi ir atvasinājumi no slavenā baletmeistara Mariusa Petipā veidotajiem iestudējumiem 19.gadsimta beigu Pēterburgā. Grand pas de deux no baleta «Korsārs» mūzikas autors ir Rikardo Drigo – itāļu pianists un komponists, kurš lielāko mūža daļu bija Sanktpēterburgas Imperiālā baleta galvenais diriģents. Viņa pirmie skaņdarbi baletam tapa Mariusa Petipā dejām, kas tika iekļautas 1886. gada baleta «Esmeralda» atjaunojumā. 1899. gadā Drigo sarakstīja mūziku mūsdienās slavenajam pas de deux, kas toreiz tika iekļauts baletā «Korsārs». Kopš tā laika šis duets ir viens no visbiežāk izpildītajiem un skatītāju mīlētākajiem pas de deux pasaulē.

6. augustā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņākais baleta notikums vasarā - 17. starptautiskais baleta festivāls «Baleta zvaigznes Jūrmalā». Festivālāik gadu vasarīgi atraisītā atmosfērā tiekas esošās un uzlecošās pasaules mēroga baleta zvaigznes un laikmetīgā horeogrāfija draudzīgi sadzīvo ar klasiskā baleta pērlēm. Kopā ar spilgtākajiem Latvijas baleta māksliniekiem šogad festivālā uzstāsies baleta zvaigznes no Vācijas, Spānijas, Brazīlijas, Filipīnām, Slovēnijas, Japānas un ASV!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu