Rīga naktī no padomiskākās augstceltnes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīdziniekiem un pilsētas viesiem ir pieejams jauns skatu laukums - Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkā, no kura 65 metru augstumā Rīgas panorāma paveras jaunā rakursā.

«Gaide media» žurnālistikas projektu koordinatore Gunita Gaide TVNET norādīja, ka reti kurš zina, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas ēku, kas tiek uzskatīta par pirmo augstceltni Rīgā, sāka būvēt 1951. gadā par godu tā laika vadonim Staļinam.

Tiesa, Staļins šo godu tā arī nepiedzīvoja, jo nomira pāris gadu pēc tam, kad tika sākta ēkas celtniecība.

Latvijas Zinātņu akadēmijas būvniecību pabeidza tikai 1961. gadā. Tāpat maz zināms ir fakts, ka,

lai to uzbūvētu, bez nožēlas tika nojaukta izcila krievu klasicisma būve – tirgotavu rinda, kurai tolaik bija arhitektūras kultūras pieminekļa statuss.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu laukums, kas tagad ir atvērts apmeklētājiem, atrodas ēkas 15. stāvā un ir ierīkots apļveida terasē, tādējādi Rīgas panorāma no tā ir apskatāma 360 grādu leņķī. Skatu laukums ir arī gana plašs, šeit var izvērsties, piemēram, parocīgi fotogrāfēt, jo nekas netraucē ķert kadrus - ne nožogojumi, ne stiklu atspulgi.

Turklāt rīdzinieki skatu laukumu ir iecienījuši kā vietu romantiskiem randiņiem, kā arī no šejienes var baudīt izcili skaistu saulrietu.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Par pašu Zinātņu akadēmijas ēku - ievērības cienīgs ir arī fakts, ka, to būvējot, arhitekti Osvalds Tīlmanis, Vaidelotis Apsītis un Kārlis Plūksne iedvesmojās no Vecrīgas torņu smailēm. Tiesa, paliek kāds neatbildēts jautājums - Zinātņu akadēmijas ēkas arhitektūra ir ļoti līdzīga Emipre State Building ēkai Ņujorkā. Vai tā būtu tikai nejauša sakritība?

Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu laukums apmeklētājiem ir atvērts sezonas laikā no aprīļa līdz novembrim, katru dienu līdz pat saulrietam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu