Par 2021. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu izraudzīta Timišoaru Rumānijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rumānijas 1989. gada revolūcijas pret komunistisko diktatoru Nikolaji Čaušesku šūpuli Timišoaru Eiropas Savienība (ES) apstiprināja kā 2021. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Rumānijas rietumos esošā pilsēta ir otrā šīs valsts pilsēta, kas izraudzīta par Eiropas kultūras galvaspilsētu. 2007. gadā, kad Rumānija pievienojās ES, par Eiropas kultūras galvaspilsētu kļuva Sibiu.

Timišoaras sagatavošanai ES kultūras galvaspilsētas statusam no 2017. gada sešos gados atvēlēti 48,5 miljoni eiro, tostarp 25 miljonus eiro sniedz pašvaldības.

Rumānijas trešā lielākā pilsēta ar 320 tūkstošiem iedzīvotāju, kuru vidū ir etniskie ungāri, serbi un vācieši, bija šūpulis tautas nemieriem, kuros 1989. gada 25.decembrī tika gāzts Čaušesku,

ES šogad un nākamgad 2021. gada kultūras galvaspilsētas titulam izvēlēsies vēl divas pilsētas - kādu Grieķijas pilsētu un kādu pilsētu no bloka kandidātvalstīm vai iespējamām kandidātvalstīm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu