Ceļvedis: āboli, Uguns nakts, vīns un āboli, Streičam - 80, dizains u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr vēl pirmās salnas nav izkrāsojušas kokus zeltaini sārtus, kad jādodas dabā elpot rudeni, laiks painteresēties, kas notiek tepat - pilsētās!

NOTIKUMI

Nedēļas nogalē Dobelē notiks Āboldiena

Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā sestdien, 1.oktobrī, norisināsies jau tradicionālā Āboldiena. No plkst. 10 Tirgus laukumā, kura vidū atkal pacelsies Ābolu ābols - lielākais Latvijā -, darbosies lauku labumu tirgus un sāksies jautras svētku izdarības. Skanēs muzikāli priekšnesumi, būs iespējams piedalīties radošajās darbnīcās un atrakcijās. Būs arī Pūres mobilā sulu spiede, notiks ābolu zaptes vārīšana un degustācija. Dobeles Amatu mājā apmeklētājus gaidīs Dārzkopības institūta augļu un pārstrādes produktu izstāde, kurā būs apskatāmi apmēram simt šķirņu āboli, vairāku šķirņu bumbieri un pārstrādes produkcija. Kā vienmēr, noderīgus padomus sniegs Dārzkopības institūta zinātnieki. Būs iespējams aplūkot arī bērnu radošo darbu izstādi un fotoizstādi «Ābeles un bumbieres manā dārzā».

Labākie Latvijas dizaina darbi izstādē «Design Isle 2016»

Kā katru gadu, arī šogad Latvijas Dizaineru savienība (LDS) organizē konkursu «Latvijas Dizaineru savienības balva dizainā 2016», kura labākos darbus varēs aplūkot izstādē «Design Isle 2016». Uz uzvarētāja titulu konkursā «LDS balva dizainā 2016» pretendē ievērojams skaits darbu – vairāk nekā 120 pieteikumi četrās kategorijās: interjera, vides, lietu un saziņas dizainā. Par labākā titulu cīnās arī Latvijas dizaina skolu un augstskolu audzēkņi, kuru sniegums patīkami pārsteigs modernā dizaina cienītājus.

Starptautiskā mēbeļu, interjera un apgaismojuma izstāde

«Baltic Furniture 2016» – ievērojamākā mēbeļu, interjera un apgaismojuma risinājumu izstāde Baltijā, kas vienkopus pulcē konkurētspējīgākos nozares ražotājus un tirgotājus, lai prezentētu aktuālākos produktus, dibinātu starptautiskus biznesa kontaktus un satiktu nozares profesionāļus – gatavās produkcijas vairumpircējus, dizainerus un mediju pārstāvjus.

Izstādes darba laiks: 30. septembrī 10.00–19.00; 1. oktobrī 10.00–19.00; 2. oktobrī 10.00–17.00. Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā

Gadskārtējā Uguns Nakts Vienkoču parkā

1.oktobrī Vienkoču parkā tiek rīkota gadskārtējā Uguns Nakts. Jau gadu no gada tās galvenais mērķis ir nemainīgs – padarīt vienu īso rudens dienu garāku un ar sveču gaismu uzlādēt sevi ziemas tumšajam periodam. Sākums ir 18:30, kad ar svecēm tiek iedegts Vienkoču parka gaismu mežs. Paralēli notiks dažādas aktivitātes: senie latvju danči, senā dzīvesstila darbnīca, vaska sveču liešana, dzīvo masku darbnīca, īstu lāpu gatavošana, kalēja darbnīca, vizināšanās zirga mugurā, zīlēšana ar rūnām, vilnas velšanas darbnīca, aktivitātes Kokamatniecības muzejā, mucu ugunsskulptūras iedegšana. 21:00 būs tradicionālais lāpu gājiens pa līkumotajām Vienkoču parka takām, veidojot uguns čūsku. Lāpu gājiens noslēgsies ar uguns žonglieru šovu, kas šogad būs kopā ar apvienību Soul of Flames, Afropulss, flautisti Ievu Rūtentāli un Kārļa Īles ugunsskulpūrām. Pašiem izturīgākajiem un maģiju mīlošākajiem apmeklētājiem būs iespēja piedalīties uguns rituālā kopā ar folkloras kopu «Delve».

Vīna svētki zvejnieka sētā

Jau sesto gadu pēc kārtas Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu iela 1A, Lielupe) 1.oktobrī plkst. 13:00 - 16:00 notiks Vīna svētki zvejnieka sētā. Kā katru gadu, par Jūrmalas «Vīna svētku» labākā vīndara statusu sacentīsies vairāki Jūrmalas mājas vīna darinātāji, kuri vīnu darina pēc senām, mūsdienīgām vai pašu izdomātām receptēm. Arī «Miķelis» (muzeja vīna balons) ir gatavs nodot sevi vērtējumam. Varēsiet garšot, baudīt, izzināt un vērtēt dažādas mājas vīna garšu buķetes un receptes. Pasākuma goda viesis ir viens no zināmākajiem un atraktīvākajiem itāļiem Latvijā, kurš daļēji jau jūtoties kā latvietis, - Roberto Meloni. Neapšaubāmi spilgta personība, pazīstams kā dziedātājs, dažādu TV un izklaides pasākumu un pavāršova «La Dolce Vita» vadītājs. Izcils garšas speciālists, kurš spēj novērtēt labu ēdienu. Pēc koncerta varēsi būt liecinieks, kā māksliniekam veiksies ar Latvijā darināta mājas vīna novērtēšanu un kurš no pasākuma vīndariem saņems Roberto Meloni īpašo balvu kā labākais Jūrmalas vīna darītājs. Mākslinieka uzstāšanos «iesildīs» jaunā un talantīgā džeza pianiste un pop-roka dziedātāja Dženifera Rumpāne.

Somugru tautu diena

Sestdien, 1. oktobrī, no plkst. 10 līdz 20 Rīgas Latviešu biedrībā (RLB) notiks Somugru tautu diena, informē biedrībā. Somugru tautu dienas Latvijā tiek rīkotas trešo gadu pēc kārtas. Tās tiks ieskandinātas piektdien, 30. septembrī, Cēsu Vēstures un mākslas muzejā un Rīgas Igauņu biedrībā, bet noslēguma dienas pasākumi paredzēti svētdien, 2. oktobrī, Ventspilī. Apmeklētāji varēs baudīt tradicionālās mūzikas koncertu, kā arī līdzdarboties interaktīvās norisēs - piedalīties lībiešu valodas apguvē, strādāt amatniecības radošajās darbnīcās, dziedāt un iesaistīties deju un spēļu sarīkojumā.

KONCERTI

Festivāls «Bildes» jau oktobrī!

Saglabājot gadu gaitā iedibināto tradīciju, šoruden ar astoņiem koncertiem izskanēs mūzikas un mākslas festivāls «Bildes 2016». Koncerti notiks mūzikas klubā «Kaļķu vārti», mūzikas namā «Daile» un Rīgas Kongresu namā no 2. oktobra līdz 23. oktobrim, informē «Bilžu birojs». Uz «Bilžu» skatuves kāps folkmūziķi un jaunie dziesminieki, skanēs blūzs, jaunās grupas veidos kopprojektus ar pieredzējušiem mūziķiem un radošām personībām, kā vienmēr, mazos «Bilžu» apmeklētājus priecēs atraktīvi bērnu kolektīvi un mūziķi ar savām atvasēm. Festivāla noslēguma koncertā uzstāsies daudzi pazīstami un iemīļoti mūziķi un grupas.

Streičam - 80

1. oktobrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, notiks krāšņs jubilejas sarīkojums, kurā piedalīsies režisora dzīvē un daiļradē nozīmīgi ļaudis. Lai sveiktu Meistaru dzimšanas dienā un dāvātu viņa «jaunu dienu zemei» Latgalei īstus svētkus, koncertzālē viesosies Maestro Raimonds Pauls, Kauņas muzikālā teātra primadonna, jubilāra meita Viktorija Streiča ar saviem kolēģiem no Lietuvas, kā arī režisora daiļradē un kinofilmās nozīmīgas lomas spēlējošie aktieri Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Ivars Kalniņš, Gundars Āboliņš, Jānis Paukštello, Uldis Dumpis un citi. Rēzekne ir Jāņa jaunības pilsēta ar pirmajiem viņa soļiem pedagoģijā, glezniecībā, teātra mākslā un režijas praksē Tautas teātrī, kā arī ar darbu pie pirmās un vienīgās Latgales filmas «Cilvēka bērns». Zīmīgi, ka šī filma, tāpat kā režisors, šogad ir jubilāre. Tieši Rēzeknē pirms 25 gadiem Ziemassvētkos notika filmas «Cilvēka bērns» pirmizrāde.

Opolais Latvijā

Pasaules slavenā latviešu operdziedātāja Kristīne Opolais, kura šoruden pēc ilgāka laika atkal uzstāsies Latvijā, atzīst, ka uzstājoties sevi nesaudzē un katru reizi uz skatuves viņa iziet tā, it kā tā būtu pēdējā reize, šodien žurnālistiem stāstīja dziedātāja. Taujāta, kura ir tā zāle, kurā dziedātājai visvairāk patīk uzstāties, Opolais sacīja, ka vissvarīgākā ir publika, jo tā dod noskaņojumu. «Ļoti reaģēju uz publikas siltumu. Tomēr, ja runā par vietām, tad īpaši man patīk dziedāt Metropolitēna operā. Lai arī tā ir ļoti liela zāle, es tajā jūtos pasargāta,» sacīja Opolais, piebilstot, ka Latvijas Nacionālās operas un baleta zāle akustiski nav tā labākā. Opolais solokoncerti ir pirmais Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fonda rīkotais pasākums. Opolais solokoncerts 30. septembrī notiks Liepājā koncertzālē «Lielais dzintars», 2. oktobrī Rēzeknē Latgales vēstniecībā «Gors» un 4. oktobrī Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Meja dosies akustiskajā koncertturnejā «Sajūtu mistērija»

Dziedātāja Dženija Meja (Jenny May) ar koncertu 1. oktobrī Liepājas Latviešu biedrības namā atklās savu akustisko koncertturneju «Sajūtu mistērija», kas oktobrī un novembrī norisināsies daudzviet Latvijā. Repertuārā būs iekļautas tādas dziesmas kā «Tikai tā», «Nāk nakts», «Lūgums», «Cielaviņa», «Piena ceļš», «Alvas zaldātiņi» un daudzas citas zināmas kompozīcijas. Tāpat tiks izpildītas skaistākās popdziesmas no Dženijas Mejas pašas repertuāra, piemēram, «Es gribu vēl mīlēt», «Dzīres» un «Kailums». Dziesmas koncertos izskanēs klavieru, perkusiju un akustiskās ģitāras pavadījumā. Koncerttūres «Sajūtu mistērija» laikā kopumā paredzēti 19 koncerti.

Naumova Latviju apceļos ar divām koncertprogrammām

Dziedātāja Marija Naumova šoruden laidīs klajā gan jaunu dziesmu albumu, gan arī dosies koncertēt pa Latviju, priecējot klausītājus ar divām koncertprogrammām - «Kādā jaukā dienā» un «Līdz gaišām asarām», informēja projekta pārstāve Una Griškeviča. Naumovas jaunā soloprogramma «Līdz gaišām asarām» atklās romanču muzikālā stila rašanos un attīstību, ceļojumu laikā un vietā un līdz ar to - arī izmaiņas romanču skanējumā. Koncertprogramma «Kādā jaukā dienā» oktobrī skanēs Ķekavā, Alūksnē, Līvānos, Saldū, Rīgā, kultūras pilī «Ziemeļblāzma» un Rojā. Savukārt koncertprogramma «Līdz gaišām asarām» izskanēs tikai četras reizes - 1. oktobrī Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis», 7. oktobrī Ādažu Kultūras centrā, 9. oktobrī Mārupes Kultūras namā un 13. oktobrī Daugavpils Latviešu kultūras centrā.

IZRĀDES

«Cirque du Soleil» režisora projekts «Los Vivancos» Rīgā

Pirmo reizi Rīgā «Cirque du Soleil» izrādes režisors Danielle Finci Paska prezentēs leģendāro teatrālo deju šova apvienību «Los Vivancos». Dejas izrāde - šovs «Aeternum» («Mūžība») ir septiņu izcilu un talantīgu brāļu veikums, kam piemīt dzīva, pat spridzinoša enerģētika, kas mantota no tēva Pedro. Pedro Vivancoss ir 39 bērnu tēvs, taču tieši šie septiņi dēli jau kopš agras bērnības apbūruši ar īpašu talantu un jau 3.oktobrī priecēs Latvijas skatītājus. Izrāde «Aeternum» («Mūžība»), ar kuru apvienība «Los Vivancos» šobrīd apceļo pasauli, sastāv no dejas, cirka un teātra elementiem. Tajā lieliski savijas flamenko, mūsdienu balets, akrobātikas un cīņas mākslu elementi. Izrādē ir daudz vizuālo efektu un interesantu skatuves risinājumu. «Aeternum» - tas ir stāsts par labo un ļauno, metafora par nemirstību, ko cilvēkam dāvā māksla. Eņģeļi, dēmoni, vampīri, mūzika, deja, cīņas un maģija - tas ir talantīgo brāļu lolojums, kas skatītājus ievedīs noslēpumainā brīnumu pasaulē. «Los Vivancos» šovs Rīgā būs skatāms 3.oktobrī plkst.19.30 Rīgas Kongresu namā.

Valmieras teātris sezonu atklās ar drosmīgu komēdiju «Muiža kaņepēs»

30. septembrī Lielajā zālē vērsies priekškars krievu dramaturga Aleksandra Ostrovska komēdijai «Mežs», kas Valmieras teātrī būs ar nosaukumu «Muiža kaņepēs». Izrādē paralēli rit divi stāsti – muižas saimnieces Gurmižskas krustdēla un aktiera Ņeščastļivceva atgriešanās mājās pēc 15 gadu ilgas prombūtnes ar mērķi tikt pie krustmātes mantojuma – īpašuma un naudas, taču šajā izrādē režisore priekšplānā izvirzījusi muižas saimnieci Gurmižsku, kura atkal iemīlas, kad tās dzīve nonākusi uz 50 gadu sliekšņa. Pārējās lomās: Mārtiņš Meiers, Tālivaldis Lasmanis, Ieva Puķe, Inese Pudža, Ligita Dēvica, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Januss Johansons, Mārtiņš Liepa, Skaidrīte Putniņa, Ruta Birgere, Astra Baumane, Vizma Kalme, Lelde Kalēja, Māra Vīgante.

«Homo Novus» piedāvās vasaras festivālu hitu - «Pienapuikas»

Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus», kas līdz šim notika reizi divos gados, turpmāk notiks ik gadu, visu rudeni rīkojot izrāžu sēriju, un pirmais piedāvājums jau būs baudāms oktobrī, kad notiks programma «Uzmanību, Austrija!». Septembrī festivāls sākās ar Anta Hemptona izrādi «Statisti» un divām meistarklasēm laikmetīgās dejas un dramaturģijas jomā, bet oktobrī «Homo Novus» piedāvās programmu «Uzmanību, Austrija!», kas iepazīstinās ar trīs šīs valsts laikmetīgā teātra un dejas māksliniekiem. Programmu atklās aktrise un režisore Anna Mendelsone ar izrādi «Pieraudi man upi», kas 1. oktobrī un 2. oktobrī būs skatāma Ģertrūdes ielas teātrī. Virtuozi izpildītās solo izrādes tekstu veido fragmenti no dažādās pasaules vietās izskanējušām runām un diskusijām par klimata pārmaiņām, atklājot ar šo tematu saistīto balsu un viedokļu daudzveidību un noskaņojumu, kurā mijas bailes, dusmas, cerība un vienaldzība.

Dailes teātris viesosies Daugavpilī, Alūksnē un Valmierā

Oktobrī Dailes teātris viesosies Daugavpilī, Alūksnē un Valmierā. 2.oktobrī izrāde «Granātu krāsas aproces» tiks rādīta Daugavpils teātrī, 7.oktobrī «Svēta lieta» – Alūksnes kultūras centrā, bet ar izrādi «Ziloņa dziesma» Dailes teātra aktieri 11.oktobrī viesosies Valmieras drāmas teātrī. 2.oktobrī plkst.18.00 Dailes teātris viesosies Daugavpils teātrī, kur tiks rādīta režisora Mihaila Gruzdova iestudētā Aleksandra Kuprina melodrāma «Granātu krāsas aproce». Kņazienei Verai Nikolajevnai uzdāvinātās aproces granātos dreb asinssārtas uguntiņas. Vai pasaulē ir sastopama īsta mīla? Nesavtīga, pašaizliedzīga mīla, kas nealkst atalgojuma, kas stiprāka par nāvi? Tāda mīla, kuras dēļ var paveikt jebkuru varoņdarbu, ziedot dzīvību, uzņemties ciešanas – mīla, kas nav slogs, bet viens vienīgs prieks... Tāda mīla, par kādu sapņo sievietes un kādu var piedzīvot varbūt tikai reizi 1000 gados. Stāsta, ka agrāk tā esot bijis. Bet, ja arī nav bijis, vai tad tomēr cilvēces labākie gari un prāti nesapņo un neskumst par to? Tas ir vislielākais noslēpums pasaulē! Ventspilī viesosies Artūrs Skrastiņš, Vita Vārpiņa, Aldis Siliņš, Aija Dzērve, Gints Andžāns, Juris Bartkevičs un Ilze Dzenīte.

KINO

Manhetenas starptautiskais īsfilmu festivāls

Manhetenas starptautiskais īsfilmu festivāls Rīgā norisināsies 30. septembrī un 1. oktobrī. Festivāla 2016. gada skates programmu Rīgā tradicionāli varēs noskatīties kinoteātrī «Splendid Palace» – 30. septembrī plkst. 19:00 un 1. oktobrī plkst. 17:00. Festivāls norisināsies arī lielākajās Latvijas pilsētās: Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā u.c. Festivāla ietvaros kino forums ar tēmu «Kā kļūt par režisoru Latvijā», kur piedalīsies Latvijas režisori un producenti. Manhattan Short Film Festival programmā šogad ir iekļautas filmas no Francijas, Norvēģijas, Vācijas, ASV, Krievijas, Holandes, Lielbritānijas un Austrālijas. Kino forums ar Latvijas režisoru un producentu dalību notiks kinoteātrī «Splendid Palace» 1. oktobrī plkst. 17:00, pirms festivāla programmas skates. Foruma dalībnieki diskutēs par tematu «Kā kļūt par režisoru Latvijā». Skatītāji varēs uzdot jautājumus dalībniekiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu