Lācplēša dienas pasākumi Latvijā: dedzam liesmiņu Latvijai!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pieminot 1919.gadā notikušās brīvības cīņas un godinot drosmīgos cīnītājus, kas atdeva dzīvību par tēvzemes neatkarību, visā Latvijā 11.novembrī notiks lāpu gājieni un Lāčplēša dienai veltīti koncerti un citi Latvijai svēti pasākumi. Uzzini par tiem!

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lāčplēša dienu Rīgā atzīmēs ar piemiņas pasākumiem un plašu koncertprogrammu

11.novembrī Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst.9 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, bet pie Rīgas pils - svinīgo godasardzes maiņu. Jau tradicionāli atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā, kur līdz ar amatpersonām piedalīsies NBS pārstāvji, bet par muzikālo noformējumu gādās orķestris «Rīga» un Rīgas 6.vidusskolas jauktais koris «Saule».

No plkst.16 līdz 23 notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums «Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem». Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu, vīru kopas «Vilki» un rokgrupas «Pērkons» koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Savukārt Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā pasākumā «Daugavmalā mierīgs vakars» būs koncertprogramma «Pielūgsim mūžīgi» ar Rīgas Latviešu biedrības kamerkora «Austrums» un Latvijas Zemessardzes kora «Stars», tautas un pasaules mūzikas grupas «Zāle», kā arī Kristīnes Adamaites, Arta Sīmaņa un Jāņa Kurševa piedalīšanos.

Lāčplēša dienai veltīti koncerti notiks Rīgas kultūras centros un dievnamos. Kultūras centrā «Iļģuciems» uzstāsies Latgales jauniešu postfolkloras grupa «Rikši», un kultūras centrā «Mazā ģilde» uzstāsies koklētāju ansamblis «Teiksma». Kultūras centrā «Ritums» notiks folkloras kopu sadziedāšanās un radošās darbnīcas.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā notiks divi koncerti. Viens no tiem būs koncerts «Mosties», kurā uzstāsies mūziķi Goran Gora, Ieva Akuratere, Haralds Sīmanis, Austra Pumpure un vairāki citi. Otrs koncerts «Mazi, silti svētki» apmeklētājus priecēs ar vairāku koru un solistes Ievas Paršas māksliniecisko sniegumu. Koru mūzika skanēs arī Rīgas Svētā Pētera baznīcā koncertā «Mūsu Tēvs debesīs».

Turklāt kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā notiks izglītojošs Lāčplēša dienas pasākums ar Latvijas skautu un gaidu piedalīšanos, bet vakarā pils Lielajā zālē koncertēs bungu un dūdu mūzikas grupa «Auļi».

Lāčplēša dienā 11.novembra krastmalā, kur iedzīvotāji aizdedz piemiņas svecītes, uz Rīgas pils fasādes Daugavas pusē būs skatāma slīdrāde par 1918.-1919.vgada notikumiem, bet Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāmas šai atceres dienai veltītas izstādes un ekspozīcijas.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lāčplēša dienā Ieriķos atklās vēsturiski nozīmīgus notikumus

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Amatas novadā, Ieriķos, caur dažādām aktivitātēm visas dienas garumā tiks atklāti vēsturiski nozīmīgi notikumi, kas ir norisinājušies Ieriķos. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad vietējie ieriķieši dosies uz Nezināmā karavīra piemiņas vietu Pleskavas šosejas malā, kas, neskatoties uz centieniem šo vietu iznīcināt padomju laikos, ir tikusi atjaunota un vēl arvien turēta godā. Amatas pamatskolas zālē kopā ar Cēsu Vēstures un mākslas muzeja speciālisti gan lieli, gan mazi varēs izdzīvot Brīvības cīņu notikumus, piedaloties īpašā interaktīvā galda spēlē, paralēli būs apskatāma arī tematiskā izstāde. Šā gada sākumā Ieriķos tika atvērts sabiedriskais centrs, kur šajā svētku dienā tiks demonstrētas filmas par Ieriķu dzelzceļa staciju un vēsturi, tiks izstādīta arī tematiskā ekspozīcija. Ikviens apmeklētājs varēs sapīt pats savu patriotu rokassprādzi. Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi priecēs ar patriotisku koncertu. Otrpus šosejai novembra tumsa tiks kliedēta Ieriķu un Cecīļu dabas takās, kas līdz pat plkst.21 būs izgaismotas un aicinās apmeklētājus bez maksas doties ziemīgās pastaigās. Pēc pastaigas uz siltu tēju un svētku desertu varēs iegriezties kafejnīcā «Pie Dzirnakmeņa».

 
Foto: Kuldīgas novada muzejs

Lāčplēša dienā Kuldīgā godinās Ēvalda Valtera piemiņu

11.novembrī Kuldīgā notiks Lāčplēša dienas lāpu gājiens un militārā parāde, bet Rātslaukumā godinās aktiera un strēlnieka Ēvalda Valtera piemiņu. Godinot Latvijas brīvības cīņu dalībnieku piemiņu, Pilsētas laukumā no plkst.10 līdz 14 Zemessardzes 45. nodrošinājuma bataljons piedāvās iespēju iepazīties ar zemessargu individuālo un kolektīvo ekipējumu. Interesenti varēs baudīt karavīru ēdienu un sildīties pie tējas tases. Plkst.16 Pilsētas laukumā notiks militārā parāde, bet pēc tam zemessargu vienības dosies gājienā uz Rātslaukumu. Gājienam pievienosies arī Kuldīgas novada skolu audzēkņi.

Plkst.16.30 Rātslaukumā svinīgi pacels valsts karogu un godinās aktieri un strēlnieku Ēvaldu Valteru, kuram veltīts piemineklis šogad tika atklāts Rātslaukumā. Pasākuma laikā no svecītēm tiks veidota Latvijas kontūra. Parādes vienības pārformēsies lāpu gājienā, lai kopīgi dotos uz Annas kapiem, kur plkst.17 notiks Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas brīdis.

Lāčplēša dienas pasākumus pilsētā rīko Kuldīgas novada dome sadarbībā ar Zemessardzes 45.nodrošinājuma bataljonu un Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centru.

Dažādi Lāčplēša dienai veltīti pasākumi notiks arī novada pagastos. Par godu Lāčplēša dienai Padures pagasta Deksnes zālē no plkst.18 līdz 22 notiks Kuldīgas novada pagastu sadziedāšanās svētki «Es dziedu Latvijai». Tajā ar tautasdziesmām un latviešu komponistu dziesmām piedalīsies novada ansambļi un individuālie izpildītāji. Pasākumu vadīs Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas Padures filiāles skolēni. Savukārt Rendas pagasta kultūras namā plkst.19 notiks dzejkoncerts «Par Latviju», kurā piedalīsies Sigita Jevgļevska un Kristens Kupčs. Pēc koncerta notiks balle kopā ar grupu «Liepavots».

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lāčplēša dienā Jelgavā notiks koncerts pie pieminekļa pilsētas atbrīvotājiem

Pieminot 1919.gadā notikušās brīvības cīņas un godinot drosmīgos cīnītājus, kas atdeva dzīvību par tēvzemes neatkarību, Jelgavā 11.novembrī notiks lāpu gājiens un Lāčplēša dienai veltīts koncerts pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem.

Gājiena dalībnieki aicināti ņemt līdzi lāpas, kā arī pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanās lentītes. Šogad pulcēšanās un stāšanās gājienam notiks Pulkveža O.Kalpaka un Svētes ielā. Gājiens sāksies plkst.17.30 no Pulkveža O.Kalpaka ielas un noslēgsies pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem, kur plkst. 18 sāksies svētku koncerts. Koncertā piedalīsies Zemessardzes 52. kājnieku bataljona ansamblis «Junda», koris «Balti» un grupa «Tirkizband».

Savukārt valsts 98. neatkarības gadadienas svinības 18. novembrī Jelgavā sāksies plkst. 17 ar ziedu nolikšanu pie Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa, ap plkst.17.15 atdzīvosies Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornis. Uz ēkas sienas būs vērojama īpaši svētkiem veidota 3D multimediāla spēka dziesmas projekcija «Bur man’ buri». Projekcija darbosies ik pēc desmit minūtēm, un to aplūkot varēs līdz plkst.21.

No plkst.17 Hercoga Jēkaba laukumā un Lielās ielas posmā no Pasta ielas līdz Driksas tiltam jelgavnieki iedegs ugunszīmes. Šogad Jelgavas centru izgaismos vairāki tūkstoši sveču liesmu, veidojot vairāk nekā 50 ugunszīmes. Svētku koncerts un ugunskuru iedegšana Hercoga Jēkaba laukumā sāksies plkst.17.30, uz brīvdabas skatuves uzstāsies tautas deju ansambļi «Diždancis» un «Ritums», kori «Tik un tā» un «Ozols», Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra aktieri, kā arī grupa «Pilnmēness».

Savukārt plkst.18 Kultūras namā svētku koncertā «Es piederu krastam šim» muzicēs grupa «Lauku muzikanti».

Vakara kulminācijā - svētku uguņošana Pasta salā plkst.20.

Svētku laikā pirmizrādi Jelgavā piedzīvos Viestura Kairiša jaunā filma «Melānijas hronika». Filmu demonstrēs 15.novembrī un 22.novembrī Jelgavas Kultūras namā plkst. 12, 15 un 18.

Savukārt 20.novembrī jelgavnieku vērtējumam tiks nodota Māras Zālītes un Raimonda Paula mūzikla «Meža gulbji» jaunā instrumentācijas versija - bigbendam, stīgu orķestrim un ritma grupai. Šo muzikālo stāstu klausītājiem izpildīs Jelgavas Kamerorķestris, Jelgavas Bigbends, Jelgavas Mūzikas vidusskolas jauktais koris un stīgu instrumentu orķestris, lomās iejutīsies Annija Putniņa, Juris Jope, Juris Vizbulis, Ieva Kerēvica. Koncerta režisore Margo Zālīte, diriģents - Aigars Meri.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts svētkus Liepājā svinēs ar koncertiem, lāpu gājienu un uguņošanu

Valsts svētkus novembrī Liepājā svinēs ar koncertiem, lāpu gājienu un uguņošanu.

11.novembrī plkst.17 jau otro gadu pēc kārtas J.Čakstes laukumā norisināsies Lāčplēša dienai veltīts koncerts, kurā sadziedāties visus aicinās Valters Frīdenbergs, Zanda Štrausa un Normunds Kalniņš.

No plkst.17.30 visi interesenti tiks aicināti stāties lāpu gājienam, lai plkst.18 no J.Čakstes laukuma kopīgi dotos uz Ziemeļu kapiem. Noslēdzoties lāpu gājienam, Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa ap plkst.18.45 notiks piemiņas pasākums. Tajā uzstāsies dziedātāja Ginta Krievkalna, bet par muzikālo pavadījumu rūpēsies Kristaps Krievkalns. Savās uzrunās kritušos karavīrus pieminēs kapelāns Dāvids Šterns, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) un pārstāvis no Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Piemiņas brīdi vadīs Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita.

Savukārt, svinot Latvijas neatkarības proklamēšanas 98. gadadienu, 18. novembrī plkst. 17 Kārļa Zāles laukumā notiks svinīgs koncerts, kurā uzstāsies dziedātāji Ralfs Eilands un Ance Krauze, Liepājas teātra aktieri Everita Pjata, Agnese Jēkabsone un Viktors Ellers, kā arī Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktais koris «Intis». Koncerta apmeklētāji varēs dziedāt līdzi tautā iemīļotām dziesmām un izdzīvot patriotiskas sajūtas ar Liepājas impresijām. Koncerts noslēgsies ar Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja uzrunu un svētku kulmināciju - uguņošanu.

Pēc uguņošanas visi interesenti aicināti doties uz Kungu ielas radošo kvartālu, kur no plkst.18 norisināsies vakarēšana kopā ar folkloras kopu «Atštaukas», «Austrasbērniem» un Liepājas Jauniešu mājas radošajām apvienībām. Notiks arī jauniešu spēka tekstu lasījumi, kas veltīti Latvijai, un radošās darbnīcas.

No 7.novembra līdz 18.novembrim Liepājā notiks arī sarkanbaltsarkano lentīšu griešanas un locīšanas akcija. Tā norisināsies Liepājas Latviešu biedrības namā, Liepājas Jauniešu mājā, Liepājas Universitātē, Liepājas pilsētas bibliotēkā «Libris» un Liepājas Olimpiskajā centrā.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lāčplēša dienā Daugavpilī notiks lāpu gājiens un «Dvinskas muzikantu» koncerts

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, pieminot Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku, Daugavpilī notiks vairāki piemiņas pasākumi un tiks rīkots lāpu gājiens.

Tradicionālais Lāčplēša dienai veltītais lāpu gājiens sāksies plkst.17 un no Daugavpils Universitātes korpusa Parādes ielā 1 pa Daugavas, Saules, Muzeja, Lāčplēša, Mihoelsa un Rīgas ielu virzīsies līdz Vienības laukumam.

Gājienā piedalīsies Zemessardzes, robežsardzes un Daugavpils pilsētas domes pārstāvji, skolu jaunatne, studenti un jaunsargi. Iesaistīties gājienā aicināti uzņēmumu, iestāžu, sabiedrisko organizāciju un biedrību pārstāvji, ikviens daugavpilietis un Daugavpils novada iedzīvotājs.

Tā kā lāpu skaits ir ierobežots, individuālie gājiena dalībnieki aicināti ierasties ar līdzpaņemtām lāpām un svecēm.

Rosinot īpašu svētku noskaņu, Vienības laukumā plkst.17.45 notiks Lāčplēša dienai veltīts grupas «Dvinskas muzikanti» koncerts.

 
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Jēkabpilī norisināsies valsts svētkiem veltīti pasākumi

No 8.novembra līdz 18.novembrim Jēkabpilī norisināsies vairāki valsts svētkiem veltīti pasākumi, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, plkst.15 Krustpils kultūras namā tiks atklāta izstāde «Godam strādā un godam dzīvo mūsu personības un talanti», bet Jēkabpils Tautas namā plkst.15 notiks filmas «Melānijas hronika» seanss. Plkst.17.30 sāksies Lāčplēša dienas lāpu gājiens, kas no Kena parka virzīsies līdz piemineklim «Kritušiem par Tēviju», kur notiks piemiņas brīdis.

Valsts svētku priekšvakarā, 17.novembrī, plkst.19 Krustpils kultūras namā notiks svētku koncerts «Manas tautas likteņdziesmas», kurā uzstāsies Andris Ērglis, Anmary, Dainis Skutelis, Antra Stafecka, Normunds Zušs, Uģis Roze, Oranžo meiteņu trio - Anita Levša, Olga Stupiņa, Inta Gudovska, kā arī Jubilejas orķestris Jāņa Strazda vadībā. Koncertā izskanēs iemīļotu latviešu komponistu melodijas.

18.novembrī plkst.14 Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks Latvijas svētkiem veltīts ekumenisks dievkalpojums. Pusotru stundu vēlāk, plkst.15.30, Krustpils Kultūras namā sāksies svinīgais Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas sarīkojums.

Plkst.18 norisināsies «Gaismas ceļš», kas vedīs no Krustpils Kultūras nama līdz piemineklim «Kritušiem par Tēviju», kur notiks atceres brīdis, kam sekos svētku salūts. Jēkabpils Tautas namā plkst.22 sāksies svētku balle kopā ar grupu «Zvaigžņu lietus».

18.novembra vakarā ikviens jēkabpilietis aicināts iedegt svecīti logā vai nolikt svecīti kādā no pilsētas zaļajiem laukumiem un svinēt svētkus kopā.

Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē līdz 25.novembrim skatāma gleznotājas un fotogrāfes jēkabpilietes Mētras Štelmaheres fotogrāfiju izstāde «Klusā daba. Portrets».

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lāčplēša dienā Valkā iesvētīs lielizmēra Latvijas karogu

11.novembrī plkst.17.30 Valkas-Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā sāksies Lāčplēša dienai veltīts dievkalpojums, kurā tiks iesvētīts lielizmēra Latvijas karogs, informēja Valkas pilsētas kultūras nama kultūras pasākumu organizatore Līga Šnuka.

Plkst.17.50 uz Raiņa ielas pie baznīcas sāksies stāšanās lāpu un sveču gājienam. Tas sāksies ap plkst.18 un virzīsies pa Raiņa ielu uz Lugažu laukumu, kur biedrības «Latvijas karogs» projekta laikā svinīgi tiks pacelts Latvijas karogs.

Projekta mērķis ir aizsākt nacionālo simbolu godināšanu ne tikai svētkos, bet arī ikdienā, tā vairojot iedzīvotājos patriotismu un lepnumu par Latviju. Karogs būs ne tikai dāvinājums Latvijas simtgadei, bet arī mantojums, ko nodot nākamajām paaudzēm. Svinīgo mirkli krāšņāku darīs lāzeršovs, kur centrālā loma atvēlēta sirdij, lai akcentētu Latvijas patieso vietu valcēniešu dzīvēs.

Pēc svinīgās karoga pacelšanas visi tiks aicināti turpināt gājienu gar Ulmaņa pieminekli pa Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas skolēnu un skolotāju veidoto Gaismas ceļu. Gājiena maršruts paredzēts: Ulmaņa piemineklis-Mākslas skola-Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija Raiņa ielā-Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija Ausekļa ielā-Rūjienas iela-Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapi.

Ap plkst.18.50 Brāļu kapos sāksies atceres brīdis kritušajiem tēvzemes varoņiem.

Gājienā un Latvijas Brīvības cīņu varoņu atceres pasākumā laipni aicināts piedalīties ikviens, līdzi ņemot lāpu vai svecīti.

Paaudzēs ieausto sirdsdziesmu par Latviju izdziedās Valkas dažādu paaudžu kolektīvi - bērnu un jauniešu centra bērnu ansamblis «Melodiskais vilcieniņš», Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas vokālais ansamblis, Valkas vīru ansamblis «Lai skan!», Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas koris, sieviešu koris «Ziemeļstīga» un senioru koris «Dziesmu rota».

Aizsardzības ministrija (AM) aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, lai godinātu latviešu karavīrus, kuri 1919.gada 11.novembrī izcīnīja izšķirošo cīņu pret Bermonta karaspēku.

Bezmaksas autobuss no Beverīnas ielas 3 uz Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapiem izbrauks ap plkst.18.20.

     
    Foto: Edijs Pālens/LETA

    Lāčplēša dienā notiks Kuldīgas novada pagastu sadziedāšanās svētki

    11.novembrī par godu Lāčplēša dienai notiks Kuldīgas novada pagastu sadziedāšanās svētki, ziņo Kuldīgas novada pašvaldība.

    Pagastu sadziedāšanās svētkos «Es dziedu Latvijai» aicināti piedalīties Kuldīgas novada ansambļi un individuālie izpildītāji, sagatavojot vienu tautasdziesmu un vienu latviešu komponistu dziesmu. Dalībnieki aicināti pieteikties līdz 7.novembrim.

    Sadziedāšanās svētki notiks 11.novembrī no plkst.18 līdz 22 Kuldīgas novada Padures pagasta Deksnes pasākumu zālē. Pasākumu vadīs Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas Padures filiāles skolēni.

    Pasākumu, gaidot Latvijas simtgadi, rīko biedrība «Padure» ar projekta «Iesaisties Kurzemē!», Kultūras ministrijas un Kurzemes nevalstisko organizāciju atbalsta centra finansiālu palīdzību.

      KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

      Nepalaid garām!

      Uz augšu