Okupācijas muzejā atklās izstādi par Ukrainas Golodomoru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Supinsky / AFP

Šodien plkst.14 Latvijas Okupācijas muzejā atklās izstādi «1932.-1933.gada Ukrainas Golodomors - genocīds pret ukraiņu tautu», informēja muzeja sabiedrisko lietu vadītāja Inese Krieviņa. Izstādes atklāšanas sarīkojumā apmeklētājiem būs iespēja tikties ar vēsturnieku, Saeimas deputātu, Trīs Zvaigžņu ordeņa kavalieri un kinorežisoru Edvīnu Šnori, kā arī noskatīties filmu «Padomju stāsts».

Izstāde vēstī par vienu no lielākajām traģēdijām Ukrainas vēsturē - Golodomoru -, ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju un izlikšanu no mājām.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads nomērdēja no trīs līdz desmit miljoniem Ukrainas iedzīvotāju un atstāja arī citas sekas - cilvēki saslima ar infekcijas slimībām un dažāda veida psihiskiem traucējumiem, bija kanibālisma un līķu ēšanas gadījumi, kā arī bada novājinātās sievietes kļuva neauglīgas un pieaugušo mirstības dēļ ciemos un pilsētās klaiņoja izsalkuši un izmocīti bērni. Varas iestādes tos vāca un nodeva padomju audzināšanas iestādēs, kur viņi zaudēja savu identitāti - uzvārdu un piederību dzimtajai vietai.

Ukrainas parlaments 2006.gada novembrī pieņēma likumu, kurā šos notikumus atzina par padomju genocīdu pret ukraiņu tautu. Kopš 1999.gada ik gadu 22.novembrī atzīmē Golodomora upuru piemiņas dienu.

Izstādes mērķis ir parādīt vēsturisko patiesību par totalitārā boļševiku režīma noziegumiem Ukrainā, izvērtēt pagātnes traģēdiju un iemūžināt nogalināto piemiņu.

Izstādi Okupācijas muzejā bez maksas varēs apskatīt līdz 5.decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu