Latvijā muzeju apmeklējums pērn audzis par 10%

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: km.lv

Pērn Latvijas muzeji apmeklēti 3 539 886 reizes, kas ir par 10% vairāk nekā 2015. gadā, informē Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Lita Kokale. Viņa norādīja, ka aizvien pieaug sabiedrības interese par Latvijas muzeju ekspozīcijām akreditētajos valsts, pašvaldību, autonomajos un privātajos muzejos.

Visstraujāk - vairāk nekā par 150 000 - pieaudzis individuālo un ģimeņu apmeklējumu skaits, pērn sasniedzot 2,1 miljonu. Tāpat par 31 000 interesentu audzis ārzemju tūristu skaits, kas muzejus apmeklējuši organizētās grupās, savukārt skolēnu grupu apmeklējumu skaits palielinājies par 25 000.

Kultūras ministre Dace Melbārde (TB/VL-LNNK) norāda, ka pēdējos septiņos gados Latvijas muzejiem izdodas piesaistīt arvien vairāk apmeklētāju. «Prieks, ka muzejus par interesantu, mācību procesu papildinošu, kā arī saistošu brīvā laika pavadīšanas veidu šogad īpaši atzīst bērni un jaunieši. Turklāt arī skolotāji mācību programmā pērn iekļāvuši krietni vairāk muzeju apmeklējumu. Jau šobrīd Latvijas muzeji domā par jaunu piedāvājumu radīšanu tieši bērniem un jauniešiem, jo līdz ar valsts simtgades iniciatīvu «Latvijas skolas soma» skolēni grāmatās apgūto par valsts līdzekļiem varēs piedzīvot arī klātienē,» atgādina ministre.

Foto: km.lv

Vislielāko interesi raisījuši valsts muzeji, kuros pērn reģistrēti 1,8 miljoni apmeklējumu. Vispopulārākais pērn bijis atjaunotais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM), kurš darbības pirmajos deviņos mēnešos uzņēma 262 321 interesentu.

LNMM direktore Māra Lāce izsaka viedokli, ka Nacionālā muzeja klātbūtne ir cēlusi sabiedrības dzīves kvalitāti. «Redzam, ka ir mainījusies muzeja apmeklējuma motivācija un paradumi, apmeklētāji muzejā pavada ilgāku laiku, izbaudot jaunās iespējas. Īpašs gandarījums par lielo ģimeņu skaitu muzejā, kas tikai apliecina mūsu piedāvājumu ģimenēm kā draudzīgu un pieejamu,» viņa uzsver.

Tāpat Latvijas populārāko muzeju virsotnē ir Turaidas muzejrezervāts ar 262 202 apmeklējumiem un Rundāles pils muzejs ar 242 998 apmeklējumiem.

Pēc KM paustā, par ļoti veiksmīgu uzskatāma to muzeju darbība, kurus apmeklē vairāk nekā 100 000 cilvēku. Starp valsts muzejiem tāds ir Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs - 191 826 apmeklējumi, Mākslas muzejs «Rīgas Birža» - 137 374 apmeklējumi, Latvijas Kara muzejs - 129 459 apmeklējumi, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs - 124 756 apmeklējumi un Latvijas Dabas muzejs - 101 148 apmeklējumi.

Kokale informēja, ka interesentu skaita pieaugumu nodrošinājusi autonomā Rīgas Motormuzeja darbības atjaunošana pēc ilgstošās ēkas rekonstrukcijas un jaunas pastāvīgās ekspozīcijas izveides. Kopš muzeja atvēršanas 2016.gada jūlija sākumā, Motormuzeju apmeklējuši vairāk nekā 115 000 cilvēku.

Vienlaikus KM norāda, ka interese par pašvaldību muzejiem pērn augusi par vairāk nekā 78 000 apmeklējumu, sasniedzot gandrīz 1,3 miljonus. Apmeklētākie bijuši tādi muzeji kā Bauskas pils muzejs - 187 721 apmeklējums, Ventspils muzeja Piejūras brīvdabas muzejs - 106 356 apmeklējumi un Cēsu Vēstures un mākslas muzejs - 104 361 apmeklējums).

Starp privātajiem muzejiem sabiedrībā visiecienītākais bijis Latvijas Okupācijas muzejs, kurā pērn reģistrēti 102 386 apmeklētāji.

KM norāda, ka Latvijas muzeju apmeklējums ir vēl lielāks, jo apkopotā statistika aptver tikai akreditētos muzejus - 22 valsts, 78 pašvaldību, desmit autonomos un piecus privātos muzejus. Bez 115 valsts atzītajiem, profesionālajiem muzejiem darbojas vairāk nekā 100 privātu muzeju, par kuru apmeklējumu skaitu KM datus neapkopo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu