Krāšņi nosvinēti 19. Sabiles Vīna svētki (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sabile.lv

Jau deviņpadsmito reizi jūlija pēdējā nedēļas nogalē Sabile svinēja Vīna svētkus, kuri kā katru gadu ar patīkamu burzmu piepildīja Sabiles mazās ielas un sētas. Arī šoreiz ar humoru un prieka devu svētki tika svinēti piecu dienu garumā.

Šogad Sabiles galvenā iela bija rotāta par tēmu «Ne viss ir zelts, kas mutē spīd», parādot to, ka pašus sabilniekus rotā gan zelta kurpes, gan zelta runa, gan zelta gadi... Un ne jau velti, jo tikai ar pašiem sabilniekiem un viņu lielo atsaucību Vīna svētki top par tik krāšņu, radošu un gaidītu pasākumu.

Vīna svētki sākās jau trešdienā ar «Muzikālu pikniku Sabiles pilskalnā» kopā ar operdziedātāju Evitu Zālīti un mūziķi Ilzi Grunti, pulcējot gan sabilniekus, gan arī Sabiles viesus. Muzikālās noskaņas atvēra ikviena klausītāja sirdi un pat debesis, jo pilskalns, virs kura koncerta sākumā pletās pelēki mākoņi, koncerta beigu daļā kļuva par vakara saules pielietu, brīnumainu vietu. Pēc koncerta gaidīja jaunatvērtais Sabiles sidra nams: vakara noskaņās sētā varēja skatīties Sabiles iepriekšējo gadu Vīna svētku fotogrāfijas, bet vakara noslēgumā Sabiles «Ēģiptē» skatītājus pulcēja Sabiles amatierteātra nakts izrāde «Gūtenmorgens un ķērpīši».

Ceturtdiena tika svinēta kolhoznieku gaumē. Svētku dalībnieki un viesi kā nu katrs mācēja izrādījās gājienā «Uz gada pārskata balli!», bet citi savus spēkus mēroja atraktīvā deju šovā, kurā varēja dejot ar slaucēju, kombainieri, mehāniķi, medmāsu un citiem kolhoza laika tēliem.

Piektdiena iesākās ar sportiskām aktivitātēm «Sportotavā», pēc kurām interesenti varēja doties uz atvērto siržu sarunām ar aktrisi un astroloģi Akvelīnu Līvmani, bet vakarā nodoties muzikālām noskaņām grupu «Lādezers» un «No Boundaries» koncertā. Vakara izskaņa tika sagaidīta Sabiles kultūras nama pagalmā ar videodiskotēku.

Sestdienas rīts Sabili iepriecināja ar sauli un kūpošu miglu virs Abavas, kas Sabiles modināšanu padarīja par daudzsološas dienas iesākumu.

Visas sestdienas garumā pilsētas ielas pildīja amatnieku un mājražotāju, kā arī vīndaru tirdziņš. Šogad vīndaru skaits bija īpaši kupls – svētki sapulcēja vairāk kā 27 vīndarus, šeit ikkatrs varēja atrast savu svētku garšu. Kad tirgotāji bija iekārtojušies un viesi ieradušies, tika atklāti deviņpadsmitie Sabiles Vīna svētki. Pēc tam pilsētas ielās un sētās norisinājās dažādi pasākumi, kuros ikviens varēja atrast sev tīkamu baudījumu.

Skatītāji devās uz «Dancotavu», kur deju kolektīvi sniedza koncertu. Savukārt Sabiles baznīcu garīgās mūzikas koncertā piepildīja Baibas Veismanes-Rezongas balss, Andas Kostandas vijoles un Egitas Ķīvičas ģitāras skanējums.

Tos svētku apmeklētājus, kurus interesēja tehnika, piesaistīja «Zelta izpūtējs» – vieta, kur varēja aplūkot senākus braucamos, kas «atmodināti» un atjaunoti jaunai dzīvei mūsdienās. Bērnus pulcināja un priecēja Liepājas ceļojošais leļļu teātris.

Sabiles sidrs pilsētas centrā piedāvāja DJ Ufo, «Aarzemniekus akustiski», reperi ansi, vidējās paaudzes deju kolektīvu «Viducis», kapelu «Skani», tautas kopu «Ziņģīte», dažādas atrakcijas un spēles. «Iepazīšanās vārtrūmē» pie sludinājumu dēļa ikviens varēja atstāt savu sludinājumu par iepazīšanos, kā arī «uztaisīt selfiju» un uzreiz iegūt savu kāroto fotogrāfiju.

Tie, kurus interesēja vīna baudīšana, noteikti vēlējās nobaudīt arī Sabiles Vīna kalna vīnogu vīnu – šogad to varēja nodegustēt trīs dažādās pilsētas vietās. Un viena no tām bija Sabiles kultūras nama pagalms, kurā norisinājās arī «Trauku balle» kopā ar leģendāro sabilnieku DJ Visvaldi. Šeit ikviens varēja nogaršot arī Sabiles saimnieču sagatavoto gardo zupu.

Sportiskie talanti varēja pārbaudīt savas spējas veiklības braucienā ar kanoe laivām «Zelta airis – laivā Vairis», pulcinot līdzjutējus uz Sabiles tilta un Abavas malā, kur darbojās arī raibu raibie Sabiles kumēdiņu būdu dalībnieki.

Tie, kuri vēlējās ievingrināt un izvingrināt savas balsis, devās sadziedāties ar Sabiles kultūras nama kori un ansambli, bet gardēži savus vēderus varēja palutināt «POP UP» restorānā Sabiles Vīna kalnā – dalībniekiem šeit tika pasniegti vairāki ēdieni, kurus varēja baudīt, tverot fantastisko Abavas senlejas un Sabiles pilsētas ainavu.

«Gliemežotavā» varēja aplūkot gliemežu izdarības, bet «Putotavā» svētku dalībnieki traucās lejā no kalna pa vīna putām – šo iespēju izmantoja ne tikai bērni, bet arī pieaugušie, nobraucienā pa vīna putām ziedojot pat pavisam jaunus svētku kreklus un kleitas. Pēc «Putotavas» priekiem varēja doties baudīt kaut ko pavisam mierīgu - Andres Verde Montana (Andris Grīnbergs) kādā no Sabiles sētām spēlēja flamenko mūziku, kura apbūra ikvienu klausītāju, bet aktīvākie svētku dalībnieki turpināja izkustēties «Zumbotavā» – Dace Tihovska piedāvāja rosīgu darbošanos, izkustinot ikvienu ķermeņa muskulīti.

Sabiles bērnu bibliotēkas sēta bija kļuvusi par modes skates «Beztils arī ir stils» vietu, kurā mazie sabilnieki bija pārtērpušies viskrāsainākajos tērpos. Pēc skates ikvienu sētas stūri pieskandināja grupas «Half past five» skanīgais koncerts. Savukārt Sabiles savdabību un krāsainību palīdzēja ieraudzīt romu ansambļu muzikālais uzvedums «Taboras Romance un draugi».

Vakarpusē Sabiles pilsētas ielas piepildīja liels skatītāju pulks, jo ikviens gaidīja teatralizēto gājienu «Skurbums pāriet, dullums – nē!», kura tēma šoreiz bija «Pūt un palaid savu dziesmu!», kurā dalībnieki atraktīvi attēloja visiem zināmas un populāras dziesmas.

Sestdienas vakara noslēgumu ieskandināja apsveikuma koncerts / pieaugušo popiela «Vīna dullums» un iekustināja Buto meitenes un «Zelta Ugunsriteņi». Vakara noslēgumā gan svētku dalībniekus, gan skatītājus pulcināja svētku balle kopā ar grupu «Tequila Band» un DJ Ufo.

Piektā svētku diena svētdiena ļāva gūt mieru dievkalpojumā Sabiles evaņģēliski luteriskajā baznīcā un piedāvāja laiskošanos svētku noslēguma piknikā «Cepto desiņu saiets» Abavas malā pie tilta «Zem vītoliem».

Vīna svētku organizētāji pateicas ikvienam dalībniekam, atbalstītājam, tirgotājam, vīndarim un apmeklētājam, kuri palīdzēja veidot šo svētku brīnišķīgo atmosfēru.

Tiekamies divdesmitajos Sabiles Vīna svētkos 2018. gadā! Sabilē – pilsētā ar odziņu!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu