TVNET intervija: "Meta-Kafe" Elviss Zants (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Elvi the Soul System

Turpinot Dzīvesstila rubrikā aizsākto pašmāju personību interviju sleju, šoreiz uz sarunu aicinājām "Meta-Kafe" cilvēku un patiesu mūzikas entuziastu, dīdžeju Elvisu Zantu.

TVNET: Atminos laikus, kad siltākie vasaras vakari tika pavadīti kanāla malā aiz Nacionālā teātra (vecā "Meta-Kafe" vieta). Kā ir ar nostalģiju?

Elviss: Tas bija skaists laiks, kad viss tikai sākās. Sākumi vienmēr ir īpaši. Kā ļoti, ļoti īpašu arī to atceros, taču, līdzīgi kā franču dueta "Daft Punk" pirmo albumu "Homework" nomainīja "Discovery", arī mums ik katram jāattīstās, jākļūst jaunā kvalitātē. Atceros, kad pirmo reizi dzirdējām dziesmu "One More Time", šķendējāmies - kur palicis vecais skanējums, kāpēc tik "popsīgi" utt. Tomēr pat mūsu pašu "underground" barvedis diskžokejs AG jaungadu reiz iesāka ar tieši šo kompozīciju.

Strādājam, lai arī "Meta-Kafe" Spīķeros kļūtu par mūsu "Discovery". Pieņemu, ka "Homework" cienīgu stāju ar Kronvalda bulvāra "lapenīti" esam pierādījuši: vai kāds varēja iedomāties, ka "kulta vietu" var uzbūvēt vien ar "no drauga draugam" reklāmu.

TVNET: Tur agrāk bija tenisa korti. Nedomāji mainīt profesiju?

Elviss: Tenisu atliku un atliku, tā vietā izvēloties citu fizisku nodarbi - dejas ik nedēļas nogali! Protams, būtu jauki bijis apvienot.

TVNET: Vai tagad esat Spīķeros uz palikšanu?

Elviss: Jā. Uz Spīķeriem esam atnākuši ticībā veselīgai pilsētvides attīstībai. Bez šādas kolektīvas attīstības veselā "radošo industriju rajonā" Rīgā tā arī turpināsim pārcelties no jaunas vietas uz vēl jaunāku, tā arī neļaujot iedibināt tradīciju, izdzīvot izaugsmi.

Ja neveidosim patiešām veselīgu konkurenci, kultūras punktu pastāvēšanas periods tā arī paliks Rīgai tradicionālais - gads un cauri!
Foto: Flickr/Elvi the Soul System

TVNET: Kā iet "Meta-Kafe" šodien?

Elviss: Mēs attīstāmies, esam mierīgāki un pamatīgāki, esam nedaudz ģimeniskāki, taču vienlaikus - arī plašāki.

Nu rit mūsu pirmā pilnvērtīgā vasara: vienlaikus ar jau darba sākumā beidzot iedibināto tradīciju, kāda Rīgā līdz šim nepastāvēja - brunch jeb garajām brokastīm (brokastu un lenča sakausējums) - vēlamies attīstīties arī citos virzienos.

Par tradīciju pamazām veidojam ballītes ar zīmolu "Play" (ja atceramies, līdz ar Kronvalda bulvāra "Meta-Kafe" aizvēršanu bijām pasludinājuši Pauzi), kā arī vēlamies sociālajā telpā atdzīvināt akadēmisko mūziku. Mums ir patiešām cienīgi partneri - "Sinfonietta Rīga"!

Pamazām arī attīstās vēl viens Rīgai unikāls projekts - "Meta-grāmatplaukts!" Prieks, ka līdz ar šo projektu galvaspilsētā uzplaukušas pāris jaunu grāmatnīcu ar citādības ievirzi. Arī Spīķeros - joprojām aicinām paplašināt pasauli lasot, vienlaikus, protams, arī dodot pievienoto vērtību kafejnīcu kultūrai.

Jo vairāk lasīsim, jo saturīgākas būs mūsu sarunas pie pusdienām, vīna glāzes, kafijas tases...

TVNET: Esmu apmeklējis vairākas "kim?" organizētās lekcijas jūsu ēkas 3. stāvā. Šķiet, arī "Meta-Kafe" gan vizuāli, gan stratēģiski ir iekļāvusies Spīķeru radošajā noskaņā. Kurš par to ir atbildīgs?

Elviss: Saņemot uzaicinājumu kļūt par Spīķeru iemītniekiem un Laikmetīgās mākslas muzeja partneriem, apzinājāmies izaicinājumu - palikt pašiem, vienlaicīgi dibinot jaunu savienību. Pagaidām, protams, viss vēl tikai plaukst. Vizuāli - joprojām sekojam sākotnējam uzstādījumam, kāds tas tapa pašos pirmsākumos.

Katrs elements šeit ir funkcionāls - kafejnīcas žanrā kā tādā uzskatīts "pēc būtības", nevis stilizējot jau ierastās klišejas.

Kopā ar interjera dizaineri Edgaru Kaufmani, spriežot par jaunās "Meta-Kafe” dizainu, nonācām pie diezgan kodolīga salīdzinājuma - līdzīgi kā "Volkswagen" izšķirīgā brīdī pieņēma lēmumu kļūt par "Das Auto", mums jākļūst par "Das Kafe"! Iepretim kopā ar arhitektu Austri Mailīti un Kronvalda bulvāra “Meta-Kafe” partneri Ilzi Supi izveidotajiem pamatelementiem - betona galdiem uz ritenīšiem, "ne-krāsu" jeb balto krāsu - ik jaunais elements Spīķeru premisēs ir veidots pēc līdzīga principa - nevis "Kādus krēslus es redzu savā kafejnīcā?", bet gan "Kādus krēslus es redzu kafejnīcā vispār?"

Foto: Flickr/Elvi the Soul System

TVNET: Kā ir ar ēdienkarti un cenām? Zinu, ka esat īpaši iecienīti tieši pusdienās.

Elviss: Esam iecienīti pusdienās, vakariņās un brokastīs, kā arī tā dēvētajā brunch sestdienās un svētdienās!

Mūsu cenu politika ir gaužām vienkārša - ēdienkarti veidojam pēc ēdienu kategorijām, ne ar izcenojumu katram ēdienam atsevišķi.

Tā spējam nodrošināt, ka it viss, ko piedāvājam, var būt augstākajā kvalitātē, turklāt - ik dienu atnākuši, nevilcinoties (lasi - nedomājot par cenu) varam izmēģināt ko citu.

Vispār mūsu virtuves pamatuzstādījums vienmēr ir bijis uztvert ēdienu tāpat kā mākslas - kā kultūru, ko baudīt, ar kuru uzlādēties arī garīgi… Taču līdzīgi kā mākslai - arī šai kultūrai jāpieder tautai, kā smejies! Tāpēc nevēlamies to padarīt par ko elitāru, dārgu, neaizsniedzamu. Ar gandrīz vai “slowfood” izsmalcinātību, taču demokrātiski un pieejami!

TVNET: Jau no laika gala tevi asociēju ar mūziku. Tev ir DJ projekts.

Elviss: Kā "Elvi Soulsystems" joprojām attīstos tā saucamajā "ugly mix" ietvaros, atceroties mūzikas - ne noteikta žanra gigantus no Detroitas (Theo Parrish, Moodymann…). Kopā ar "dvēseles brāļiem" Marcey un Andri Kuprišu, ar pēdējo no kuriem šovasar dodamies Baltijas turnejā ar nosaukumu "Giant Steps" vai "My Favourite Things" - vēl nevaram izlemt, joprojām rokamies pagātnē un nākotnē, džezā un dvēseles mūzikā. Blakus tam esmu nolēmis arī nedaudz paeksperimentēt tajā, ar ko sākās manas muzikālās gaitas - techno! Tas ir jauns projekts - "Elvi Soulsystems presents RED", kas paredzēts tā saucamajam "bigroom" - lielākām vietām ar plašāku pūli… Būtībā - divi pretstati!

Foto: Flickr/Elvi the Soul System

TVNET: Plāni iekarot pasauli?

Elviss: Cenšos domāt ilgtermiņā, lai arī cik grūti tas nāktos Latvijas apstākļos. Kamēr tas man izdodas, esmu gatavs darboties pēc principa - "No Latvijas uz Pasauli!" nevis otrādi. Šobrīd, domājams, lielākā daļa mūsu ir sapratuši, ka vairs nevaram zīmēt taisnas līnijas, ņemt "vienu vagu un durt uz priekšu" - bez nepārtrauktas un dažreiz varbūt nedaudz pārgalvīgas attīstības neizbēgami nonāksim pie iznīcības!

TVNET: Vai uz “Meta-Kafe” var nākt ballēties arī piektdienu un sestdienu vakaros?

Elviss: Vasarā dibinām regularitāti - projekta "Play" ietvaros spēlēsim skaistu mūziku un dejas katru vīkendu plus, protams, vakaros, kad "Play" sakrīt ar "kim?" Atklāšanām. Visa svaigākā informācija ir pieejama Tviterī.

TVNET: Kādreiz aicinājāt arī mūziķus no ārzemēm. Vai tas neatpelnījās?

Elviss: “Meta-Kafe Media” piedalījās franču elektroniskās mūzikas ikonu “AIR” koncerta organizēšanā Rīgā, pēc tam JB un Nikolā pievienojās mums arī after-AIR-party, taču atkal jau "pēc būtības" - nešķirojam ārzemju un pašmāju kvalitāti! Būtībā - "Theophilus London" (pagaidām vien ideja) vai mūsu pašu hip-hop dueta "City Kids" uzstāšanās (plānota tuvākajās nedēļās) mums ir vienlīdz liels notikums!

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu