Britu šefpavārs lepojas ar savām latviešu saknēm

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / AngloBalticNews

Hestons Blumentāls ir viens no britu izcilākajiem šefpavāriem un TV sejām. Viņš, izrādās, ir latviešu izcelsmes, un ar to lepojas. «Neapšaubāmi, šobrīd viņš ir Nr. 1 šefpavārs valstī,» laikrakstam «The Independent» izteicies Marco Pierre White.

Hestons ir modernās kulinārijas pamatlicējs. Viņš kulināriju pārvērš par mākslu un zinātni, viņa pieskārieni virtuvē dara brīnumus. Blumentālu dēvē par molekulāro gastronomu un kulinārijas ģēniju. Viņš ir slavens ar unikālām receptēm, piemēram, Waitrose Hidden Orange Ziemassvētku pudiņu, kas izrādījās tik dievīgs, ka to par debesaugstām cenām sāka tirgot pat eBay, kā arī izpelnījies ievērību ar ēdiena pagatavošanas veidiem, rīkiem, noformējumu.

Hestons Blumentāls (45) ir dzimis Londonā. Jau pusaudžu gados aizrāvies ar franču kulināriju un sapņojis par sava restorāna atvēršanu. 1985.gadā viņš satika savu dvēseles biedru – nu jau sievu Žannu, kura atbalstīja vīra intereses. Zināšanu gūšanai un noslēpumu atklāšanai pāris ne reizi vien devies uz Franciju. Blumentāls visu iemācījies pašmācības ceļā.

Foto: Publicitātes foto / AngloBalticNews

1995. gadā, nopērkot 450 gadus veco krogu Brejā, Berkšīrā, beidzot tika apmierināta vēlme par savu restorānu un saules gaismu ieraudzīja «The Fat Duck». Līdz 2004. gadam, tas kļuva par vienu no četriem Lielbritānijas restorāniem, kam piešķirtas 3 «Michelin» zvaigznes, un 2005.gadā žurnāls «Restaurant» atzina «The Fat Duck» par labāko restorānu pasaulē.

2011. gadā tika atvērts ilgi gaidītais restorāns «Dinner by Heston Blumenthal» Londonā. Šajā restorānā senās tradicionālās angļu receptes pavērstas laikmetīgā virzienā un tiek gatavotas, izmantojot mūsdienu modernākās ēdiena gatavošanas tehnikas. «Dinner »ēdienkartē sastopami tādi ēdieni kā viegli cepts balodis, vistas austeres, Black Foot cūkas karbonāde, gaļas auglis, turklāt ir norādīti gan gadskaitļi, kuros receptes radītas, gan dokumentu avoti, kuros meklējama to izcelsme.

Foto: Publicitātes foto / AngloBalticNews
Izcilais šefpavārs uzvārdu mantojis no sava vecvectēva, kurš, izrādās, bija latvietis.

Blumentāls atzīst, ka starp viņu un Latviju pastāv saikne. Viņš pat bija ieradies apskatīt Latviju un ķert nēģus Gaujā, kas Lielbritānijas upēs vairs nav sastopami. Viduslaiku Lielbritānijā visi karaļi ēda nēģus kā delikatesi.

Šefpavārs dalās savās zināšanās arī ar televīzijas skatītājiem. Katru trešdienu plkst.20 «Chanel 4» translē Hensona kulinārijas pārraidi «How to cook like Henson», kurā viņš pārsteidz skatītājus ar neiedomājamiem eksperimentiem, trikiem un galarezultātā gardiem ēdieniem. Britu sabiedrība ir iemīļojusi ekstravaganto pavāru un ik nedēļu gaida, ko tad Blumentāls viņiem piedāvās šoreiz.

«Protams, es vēlos radīt ēdienu, kas ir garšīgs, bet tas atkarīgs ne tikai no tā, kas notiek mutē, bet arī no konteksta, vēstures, nostalģijas, emocijām, atmiņām, redzes, skaņas, smaržas un garšas mijiedarbības kopā,» izteicies Blumentāls.

Interesanti, ka arī cits izcils britu šefpavārs Martin Blunos ir latviešu izcelsmes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu