Miris krokodilu Dandija prototips Arvīds Blūmentāls (74)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šomēnes Austrālijas vidienē mūžībā aizgājis krokodilu Dandija prototips, 1926.gadā Dundagā dzimušais Arvīds Blūmentāls. Grāmatā "Nacionālais dēkainis - krokodilu mednieks" Rimants Ziedonis rakstīja, ka Blūmentāls ir emigrants no Latvijas, bet atšķirībā no pārējiem svešatnes latviešiem izvēlējies nevis pārtikuša mietpilsoņa, bet dēkaiņa dzīvi.

Savā mūžā Blūmentāls nomedījis aptuveni 40 000 krokodilu. Uzskata, ka tieši viņš bijis prototips kino iemūžinātajam krokodilu Dandijam.

Blūmentāls bijis slavens arī ar daudzām citām izdarībām - viņš savulaik ievietojis sludinājumu avīzē un apprecējis īstu vācu baronesi, kura pie līgavaiņa, kas dzīvo tuksnesī opālu racēju atstātā alā, ieradusies ar 40 kurpju pāriem un vairākiem kažokiem.

Blūmentāls bijis arī pirmais latvietis, kas kopā ar Austrālijas aborigēniem svinējis Jāņus, lidojis ar helikopteru iepirkt viskiju un autobagāžniekā audzējis rozes.

Blūmentāla vaska figūra ir atrodama Londonā Tiso kundzes vaska figūru muzejā, par viņu ir uzņemtas aptuveni 20 dokumentālo filmu, bet avīžu un žurnālu raksti ir pat grūti saskaitāmi. Blūmentālu filmējis arī latviešu kinorežisors Ansis Epners.

Komentāri (74)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu