Kluba direktors: «El Divino» visvairāk gaidīta «Essential» publika (31)

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Jau šajā nedēļas nogalē – 13. un 14. jūlijā – durvis vērs nelaiķa «Essential» vietā dzimušais starptautiskā «El Divino» brenda pārstāvis. Kā izdevies visu iespēt tik ātri, ko gaidīt no jaunās izklaides vietas un ko tagad iesākt bijušā «Essential» apmeklētājiem, vaicājām kluba direktoram Mārtiņam Adukonim, kurš šajās telpās aktīvi darbojas jau kopš 2004. gada.

Nesen daudzi pamatīgi saskuma, uzzinot par «Essential» vairāk nekā astoņus gadus ilgās ēras beigšanos. Taču nav pagājis necik ilgs laiks, un tajā pašā vietā jau tiek atvērts jauns klubs. Pakomentē, lūdzu, abus faktus.

«Essential» brendam mūža etaps bija noiets. Piecas dienas nedēļā katru mēnesi vairāk nekā astoņus gadus... Mūsu lielākā sāpe visu laiku bija tā, ka nevarējām izremontēt to pamata, r’n’b zonu, caur kuru cilvēki nāca iekšā. Varējām noslēgt un pamainīt citas zāles, bet šo nekādi, jo nevēlējāmies slēgt visu klubu. Pie reizes uzradās partneru piedāvājums «nākt iekšā» ar savu brendu, savu ideoloģiju un savu naudu. Tas bija pietiekami interesants, plus vēl arī izdevīgs.

Īsi pirms atvēršanas
Īsi pirms atvēršanas Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Respektīvi, partneri ir starptautisks zīmols «El Divino».

Jā, tas ir starptautisks zīmols, kas ir reģistrēts Eiropas Savienībā, līdz ar to varam to izmantot. Jaunā kluba dizainu veidojis partneru cilvēks, kurš ir no Birmingemas, Anglijas, un kurš visu dzīvi strādājis tikai šajā lauciņā – taisījis dizainu klubiem un bāriem. Viņš šeit darbojas jau mēnesi, un rezultāts sanācis ļoti interesants. Visu, protams, neesam paspējuši izdarīt, tāpēc janvārī tiks slēgta lielā zāle un viss tiks pabeigts tā, kā iecerēts. Šobrīd visvairāk izmainījusies jau minētā r’n’b zona.

Runa tātad ir par sadarbību ar ārzemju partneriem, nevis kluba pilnīgu pārdošanu ārzemniekiem, un nav iemesla nu jau ierastajiem pārmetumiem par latviešu pārdošanos?

Klubs tiešām nav pārdots, to var teikt tikai par daļu. Plus tā ir ienākoša nauda, investīcijas, iespēja attīstīties. Šobrīd vinnē tie, kam ir nauda, ko ieguldīt attīstībā. Šo investoru (Kalidu Rodanu – red. piez.) es jau personīgi pazīstu vairāk nekā deviņus gadus, un iespējams, ka viņš ieradīsies arī uz jaunā kluba atklāšanu. Mums jābūt priecīgiem, ka šādi cilvēki vispār ir gatavi investēt Latvijā.

Mūsu investoram klubi nav vienīgais bizness, lai arī viņam pieder pirmais «El Divino» klubs Ibicā un viens no lielākajiem pasaules klubiem, kas atrodas Brazīlijā un izveidots kopā ar otra lielākā Ibicas kluba «Pacha» īpašnieku.

Tas ir pludmales klubs, kuru var apmeklēt 23 000 cilvēku. Tur viņi strādā vasarā tad, kad Eiropā ir ziema. Rodanam pieder arī viesnīcas, villas, citi nekustamie īpašumi... Visu par viņa biznesu nemaz nezinu, jo viņš pats uzskata, ka nav tādas vajadzības visiem visu zināt.

«El Divino» ķēde veiksmīgi izpletusies jau pa vairākām valstīm un nu sasniegusi arī Austrumeiropu.

Jā. Līdz šim mums tuvākais «El Divino» atradās Belfāstā, Ziemeļīrijā, kas gan arī tika atklāts diezgan nesen.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Tieši tā. Vecā Eiropa ir diezgan smagā situācijā, īpaši jau pati Spānija. Pēc šīs sezonas beigšanās tur, visticamāk, būs diezgan liela krīze.

Ar ko mēs esam tik interesanti, ka «El Divino» iemājo arī šeit?

Tas ir ļoti labs jautājums. Es arī pats gribētu saņemt atbildi uz šo jautājumu. Vēl jo vairāk ņemot vērā, ka doma par šādu projektu bija jau 2006. gadā. Arī 2007.

Tā sauktajos «treknajos gados» tātad.

Jā, bet tas tika atlikts. Kaut kas investoriem acīmredzot nebija pa prātam.

Taču tagad viss ir mainījies. Kā tas attiecas uz pašu regulāro «Essential» apmeklētāju?

Pirmkārt, viņš ieraudzīs pilnīgi citu interjeru, dizainu. Otrkārt, ļoti patīkams pārsteigums viņam būs tas, ka beidzot mums būs cilvēcīgas tualetes. Treškārt, būs jaunas sejas bāros. Ceturtkārt, būs jaunas oficiantes, kuras tāpat ir ik pa laikam jāmaina, lai viņas klubā vienmēr būtu smukas, jaunas... Taču daļa vecā kolektīva ir saglabāta. Vēl mums būs savs, pastāvīgs deju šovs, kas būs redzams katru piektdienu un sestdienu lielajā zālē, kā arī r’n’b telpā. Tāpat veidosim regulārus, iknedēļas tematiskos pasākumus. Jau ar augusta pirmo vīkendu sāksies arī trendu sērijas, kas būs nākušas no Ibicas kluba. Pirmais būs «Purple Music» pasākums. Būs arī «Together», «From Ibiza With Love» un tā tālāk.

Attiecīgi klubā būs arī regulāri ārzemju viesi?

Arī regulāri ārzemju viesi. Katru nedēļas nogali vismaz viena diena tiks atvēlēta viesiem. Arī turpmāk vedīsim uz Rīgu pasaules klases slavenības. Mūsu telpas ir pietiekami lielas, lai mēs varētu atļauties nopirkt liela mēroga māksliniekus, zvaigznes. Tas pats DJ Chuckie (uzstāsies kluba atvēršanā 13. jūlijā) ir ļoti slavens un «DJ Mag» aptaujās ieņem 23. vietu pasaulē.

Rodžers Sančess jau arī ir gana dzirdēts (uzstāsies nākamajā dienā).

Viņš, protams, arī nav nekur tālu – tai pašā simtniekā vien atrodas. Tikai zemāk, jo pārstāv jau veco dīdžeju gvardi.

Arī zāļu muzikālais sadalījums klubā ir pamainījies.

Jā. R’n’b jeb hiphopa zālē tagad tiešām skanēs tikai šo stilu mūzika. Visa jaunā popmūzika pāries uz «Le Desir» zāli. «After 30» zālē savukārt turpmāk skanēs tikai septiņdesmito un astoņdesmito gadu disko mūzika. Turpinās darbosies arī «White Room» lounge zāle. Lielā zāle konceptuāli darbosies tikai piektdienās un sestdienās, kad notiks speciālie pasākumi.

Pasākums mūsu izpratnē ir šovs, dekorācijas, pieaicināti viesi, dīdžeji, kas viss pielāgots noteiktai tematikai.

Lielā zāle viennozīmīgi nestrādās pārējās dienās. Protams, izņēmums var būt gadījums, kad mums ir izdevīgi uzaicināt kādu ļoti lielu viesi darbadienā. Citādi lielā zāle strādās tikai piektdienās un sestdienās no pusnakts līdz sešiem rītā. Pārējais klubs vērsies vaļā pulksten 23. Lielās zāles durvis tiks vērtas pusnaktī uzreiz ar šovu, lai jau no paša sākuma būtu cilvēku aktivitāte.

Paredzat, ka auditorija mainīsies, vai primāri cerat uz to pašu «Essential» publiku?

Domāju, ka auditorija būtiski nemainīsies. Mēs arī uzreiz varam paziņot, ka nekad nebūsim bezmaksas vieta. Bezmaksas ieeja labākajā gadījumā būs pirmajā stundā no pulksten 23 līdz pusnaktij. Arī atvēršanas pasākumos abas naktis ieeja maksās septiņus latus. Ja cilvēks pirks biļeti uzreiz uz abām naktīm, tad cena būs desmit latu. Citādi mēs nevaram atļauties aicināt pasaules līmeņa zvaigznes. Tā tas nenotiek. Viņu honorāri, lidojumi, viesnīcas, ēdināšana un beksteidža raiders tomēr ir pietiekami dārgs prieks.

Kopumā klubs kļūs apmeklētājam dārgāks?

Bāru cenas nemainīsies. Un tas pats globāli attiecas arī uz biļešu cenu politiku. Mēs, protams, labprāt neprasītu ieejas maksu, bet tādā veidā klubs nevar saglabāt kvalitāti.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

«Essential» pastāvīgajai publikai tātad tiešām nav panikā jāsāk meklēt cita sava iecienītā izklaides vieta.

Nē, jo jaunais klubs nebūs kaut kas pavisam cits. Visvairāk ir izmainījies izskats, ieskaitot ārējo veidolu, kas redzams jau tagad, ejot garām kluba ēkai. Tā izskatās kā jauna. Un mēs, protams, gaidām atpakaļ visus «Essential» tusētājus. Jo īpaši tos, kurus satikām pēdējā ballītē, kas beidzās tikai pusdienlaikā – pulksten 12. Mēs neviens tam neticējām, ka tā tiešām notiks, bet tā notika! Ja mums vēl pirms gada nebūtu pārdots viens slēgtais pasākums, tad mēs mierīgi varētu turpināt līdz diviem vai pat trijiem pēcpusdienā. Šos tusētājus mēs gaidām atpakaļ pilnīgi visus!

Kā mainījusies tava loma klubā?

Biju izpilddirektors un mākslinieciskais vadītājs, tagad skaitos direktors. Atskaitos tikai atlikušajiem diviem kluba īpašniekiem. Jau minētajam Kalidam Rodanam un bijušā «Essential» īpašniekam Gintam Gukam. Neliela daļa kluba tagad pieder arī man. Strādājam visi kopā trijatā, draudzīgi.

Neko nenogaidāt un kaļat dzelzi, kamēr karsta, ņemot vērā, ka klubs atveras no jauna jau tik drīz.

Nav vienkārši vērts neko nogaidīt. Mums arī bija ideja trāpīt ar atklāšanu starp abiem lielajiem festivāliem – «Summer Sound» un «Positivus».

Vasarā cilvēki tiešām nāk izklaidēties uz klubu, nevis dodas tā saucamajos zaļumos?

Cilvēki nāk uz klubu arī vasarā, bet klusākais mēnesis laikam ir jūnijs. Jūlijā un augustā viss parasti ir ļoti labi. Vislielākie izņēmumi, protams, ir Līgo, tad arī novembra vidus, kad ir neatkarības svētki. Šis patiesībā ir grūti saprotams. Un tad vēl, protams, Ziemassvētku laiks. Janvāri it kā arī var uzskatīt par mazliet klusāku periodu, bet tas lielā mērā atkarīgs no tā, ko tu pats tajā klubā piedāvā.

Tādēļ arī esat izvēlējušies janvāri pilnīgai remonta pabeigšanai.

Nuja. Izremontēsim tieši «Main Floor», visglobālākās pārmaiņas veicot ar gaismas tehniku. Tiks uzstādīti jaunie «Martin LED» aparāti un «Barco HD» projektors. Tas ir projektors, kas var HD kvalitātē projicēt uz sienas 20 reiz 10 metrus lielu attēlu... Arī uz fasādes mums jau pēc dažām nedēļām parādīsies divi LED ekrāni – katrs savā ēkas pusē, kas kalpos kā reklāmas kanāli kluba ārpusē. Skaņas ārpus kluba gan joprojām nebūs.

Nav noslēpums, ka «Essential» iecienījuši arī ārvalstu tūristi. Kā tu prognozē – vai starptautiskais zīmols varētu radīt vēl lielāku interesi par klubu?

Kāpēc ne? Zīmols tiešām ir atpazīstams, tādēļ esam ielikuši reklāmu arī «airBaltic» žurnālos un vēl citur. Mēs vispār ļoti cenšamies uzsvērt to, ka esam klubs ar attieksmi – vienādi labu kā pret vietējiem, tā pret ārzemniekiem. Mēs viņus nesitam, ārā nemetam, neizģērbjam un pat rūpējamies par to, lai viņi laimīgi nokļūst līdz viesnīcai. Mums tas ir būtiski.

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu