Pētījums: Mūziķi mirst agrākā vecumā nekā pārējā sabiedrība (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jauns austrāliešu pētījums apstiprinājis sabiedrībā pastāvošo pieņēmumu, ka mūzikas zvaigznes mirst agrākā vecumā nekā pārējā sabiedrība kopumā. «Tas ir nepārprotams pierādījums, ka popmūzikas zemē kaut kas nav kārtībā,» sacīja Sidnejas Universitātes pārstāve Diāna Kenija. Viņa analizēja datus par 12 665 amerikāņu mūziķu nāvi laikā no 1950.gada līdz šī gada jūnijam.

Lielākā daļa analizēto mūziķu bija vīrieši. Aptverts plašs mūzikas žanru spektrs - no džeza līdz kristīgajam popam un pankmūzikai.

Psiholoģijas un mūzikas profesore Kenija atklāja, ka netīšas bojāejas rādītāji popzvaigžņu vidū ir piecas līdz desmit reizes augstāki nekā ASV sabiedrībā kopumā, savukārt pašnāvību biežums bija divas līdz septiņas reizes augstāks.

Mūzikas zvaigznes noslepkavotas līdz pat astoņām reizēm biežāk, nekā liecina vidējie rādītāji ASV sabiedrībā.

Lai arī dzīves ilgums abās grupās ir palielinājies, vīriešu dzimuma mūziķi mirst vidēji 55 līdz 60 gadu vecumā, kamēr vidējais ASV iedzīvotājs dzīvo līdz 75 gadu vecumam. Vairums sieviešu mūzikas biznesā aiziet mūžībā, kad ir pārkāpušas 60 gadu slieksni, kaut arī sievietes kopumā dzīvo vidēji līdz vairāk nekā 80 gadiem.

Kenija uzskata, ka mūzikas industrijai jācenšas pasargāt jaunos mūziķus, no kuriem tā gūst ienākumus.

2011. gadā Kvīnslendas Tehnoloģiju universitātes pētījums noraidīja mītu, ka liela daļa rokmūziķu mirst tieši 27 gadu vecumā, taču tajā tika ņemti vērā tikai mūziķi, kas no 1956. līdz 2007. gadam ieņēmuši pirmo vietu britu mūzikas albumu topā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu