Krievijā atliks Holivudas filmu izlaišanu, ja tās sakritīs ar vietējo filmu pirmizrādēm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis paziņojis, ka Holivudas filmu iznākšanas datumi tikšot atlikti, ja sakritīs ar jaunu krievu filmu pirmizrādēm, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Krievijas valdībai turpmāk būs iespēja iejaukties filmu izplatītāju darbā, liekot mainīt ārzemju filmu pirmizrāžu datumus.

Jauno kārtību izdomājis nacionālistiski noskaņotais Medinskis. «Mēs uztraucamies tikai par Krievijas filmu izlaišanu,» viņš sacīja ziņu aģentūrai TASS. «Mums ir svarīgi, lai filmas atpelnītu savu budžetu.»

Ministrija publicēs gaidāmo krievu filmu iznākšanas datumus un risinās sarunas ar izplatītājiem, lai tie nepārklātos ar jaunāko Holivudas grāvēju pirmizrādēm Krievijas kinoteātros.

Taču kultūras ministrs izmantoja gadījumu, lai piedraudētu vietējiem režisoriem, kuri savos darbos neparāda Krieviju pozitīvā gaismā. «Mēs necīnīsimies par visām krievu filmām. Tiks izvirzītas finansiālas, politiskas un ideoloģiskas prioritātes,» viņš teica.

Medinskis iepriekš par kino finansēšanu no valsts līdzekļiem izteicies, ka «visām puķēm ir jāaug, taču mēs laistīsim tikai tās, kas mums patiks».

Viņš arī ierosinājis aizliegt kinolentes, kas «ir drauds nacionālajai vienotībai», un atļaut tikai par patriotiskām uzskatīto filmu izrādīšanu. Taču viņa ierosinātais likumprojekts šonedēļ tika noraidīts.

Vēl viena neīstenota Medinska ideja bija kvotu ieviešana ārzemju filmām, lai pašmāju ražojumi veidotu ne mazāk kā piektdaļu no visām izrādītajām kinolentēm. «Nebūtu pareizi liegt mūsu patērētājiem preces, ko tie gribētu lietot,» iebilda Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Taču viens no Medinska ierosinājumiem ir pieņemts - filmās aizliegtas rupjības. Viena no kinolentēm, kas tikusi cenzēta šāda iemesla dēļ, ir režisora Andreja Zvjaginceva «Oskaram» nominētā kinolente «Ļeviafan» («Leviatāns»), kurā attēlota birokrātija un korupcija.

Medinskis nopēlis kinolenti un uzstāj, ka tajā attēlotie notikumi neesot attiecināmi uz Krieviju, bet būtu varējuši risināties jebkurā pasaules malā. «Filmas «Leviatāns» varoņos neatpazinu ne sevi, ne arī kolēģus, draugus vai pat draugu draugus,» viņš uzsvēra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu